Guide till löpning med fysikens lagar

3962 visningar
uppladdat: 2011-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Guide till löpning med fysikens lagar

För att förstå den grundläggande fysiken för att springa/gå, kan man tänka på armar och ben som pendlar.En fysiklag bestämmer att pendels hastighet beror på längden av pendeln, inte massan i botten. Om en pendel är kortare, är hastigheten på massan i botten snabbare. Man skall tänka på sina fötter som den massa som finns vid slutet av pendeln. Sedan anta att benen är pendlarna. För att förkorta pendeln och öka hastigheten, böj på knäna.

Detta är mycket enkelt, och uppenbarligen har du insett att det är mycket svårt att springa med sina knän låsta. Därför kommer man att springa snabbare med knäna böjda.

Man kan också tänka på dina armar som pendlar. De fungerar på samma sätt som benen gör.

Prova detta: -Svinga armarna vid din sida som du gör när du springer, men böj dem inte. -Böj nu armarna i 90 graders vinkel och svinga dem sedan. Du märkte säkert att det är mycket lättare att svinga med armarna när de är böjda. Det är därför man böjer på armarna när man springer. Det gör att man kan flytta dem snabbare fram och tillbaka, alltså svinga sin kropp framåt snabbare.

En annan fysik lag spelar in när du utvärderar kroppsställning. Denna lag anser att den mängd energi som du förbrukar är direkt proportionell mot rörelsen. Om du vill springa effektivare, måste du minimera det belopp som man studsar upp och ner när man springer. För att göra det behöver man bara luta sig framåt. Men man måste luta hela sin kropp, inte bara från midjan. Man måste luta hela vägen ifrån anklarna upp. Om man ökar det belopp som man lutar, kommer man också att öka sin hastighet.

För att göra sin löpning lättare får vi också tänka på en annan fysik lag. Denna gamla lag hävdar att för varje kraft finns en likvärdig och motsatt reaktion. I detta fall överväger vi möjligheten att lyfta upp benen i stället för att skjuta iväg med sina vader när man springer. Det är mycket lättare att lyfta benen och trycka ifrån med varje steg. Som ett resultat kommer man att minimera motreaktionen eller den energi som krävs av din kropp för att springa framåt. Ens steg kommer att jämna ut sig och man kommer också minimera belastningen på knäna.

När man tittar på fysiken inom löpning, skall man också överväga effektiviteten. Arbeta hela din kropp för att få en bra springtur. Man skall utvärdera sig själv när man springer. Själv gör jag det i denna ordning: Är det ens ben som bär den tyngsta delen av arbetet? Om så är fallet, så skall man kolla med sig själv och se om armarna är fullt engagerade och om ens överkropp är i god hållning. Sedan skall man kontrollera om ens bröst är i en bra position och jobbar med armarna. Man skall sedan kolla till sin lutning, kroppen skall fungera smidigt och effektivt. Om den inte gör det så är det en kroppsdel som inte gör sitt jobb ordentligt och därför förhindrar den en annan att utföra sitt jobb på rätt sätt.

Tillämpning ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Fysik för gymnasieskolan A Egen Kunskap

Kommentera arbetet: Guide till löpning med fysikens lagar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-05-11]   Guide till löpning med fysikens lagar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58947 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×