NEW AGE

12 röster
19255 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

NEW AGE

FAKTA

Idag står vi under Fiskarnas tecken, men enligt New Age är vi på väg in i Vattumannens tidsålder, vilket är jordens nya tidsålder då allt ska bli bättre. Astrologin anser att vi påverkas av stjärntecken och vi kommer inom en snar framtid leva under vattumannens tecken vilket även New Age stöttar. Den kosmiska energin kommer då släppas fri och jordens sår kommer läka, detta kommer också betyda att livet på denna planet kommer förbättras. Jorden har enligt New Age blivit misshandlad av mänskligheten som tjänat pengar genom att utnyttja dess resurser mer än nödvändigt, de anser också att Moder jord skall behandlas med kärlek och respekt eftersom de anser att den är ett levande väsen.

New Age kan betyda olika saker för oss alla, det kan göra det på grund av det faktum att det inte finns någon bestämd lära. Det gör det också väldigt svårt att defenera riktigt vad New Age är för något. De visar en stor öppenhet mot olika läror, det gör också att New Age lätt kan anpassa sig till det moderna samhällets krav på mångfald. Eftersom New Age saknar mycket som är grundläggande för en religion så som trosbekännelse, kyrkliknande organisationer och erkända präster kan man inte riktigt kalla det för en religion. 

New Age förekommer i stora delar av världen men är allra störst i Nordamerika där det hela också startade.

New Ages historia

Författaren Nevill Drury hävdade att det finns fyra människor som fick New Age att bli verklighet, den ena var svenska vetenskapsmannen Emanuel Swedenborg som efter en religiös uppenbarelse ägnat sig åt kristen mystik.

Utbredd användning av termen startade i mitten av 1970 talet då man började sälja New Age inspirerade föremål i bokhandlar och liknande. Detta gjorde att den amerikanska median målade upp termen som en etikett för en alternativ andlig kultur och även metoder som meditation och kristall healing.

Grundtankar

Många uppfattar New Age som väldigt flummigt och konstigt men det är inte hela sanningen, de flesta har samma uppfattning om liv och verklighet, de tror på återfödelse och de ser inte heller gud som en person utan mer som en kraft som finns i allt.

New Age tar avstånd från allt vad religion heter, att människor ställer sig under heliga skrifter. De tycker också att olika religiösa läror skapar onödiga konflikter människor emellan vilket är deras största anledning till att inte vilja förknippas med religionen, istället framhåller de andlighet som de menar brukar för samhörighet och enar människor.

De så kallade nära döden upplevelser betyder mycket för New Age, de anser att när en människa svävar mellan liv och död kommer dennes synsätt förändras om de kommer vara säkra på ett liv efter döden. Detta tolkas som att man befunnit sig i en tillvaro bortom det jordiska livet.

Människan är innerst inne god och har därför ansvar för alla sina handlingar, även dessa vi anser att vi inte är ansvariga för som olyckor som drabbat oss och vilka föräldrar vi har. De anser också att sjukdomar och dylikt har att göra med det vi gjort i våra tidigare liv så de tror på någon form av karma.

Något man i allmänhet tror i New Age är att förhållanden i den matreella verkligheten påverkas av våra tankar och idéer, och att anledningen till att vi har negativa tankar är att vi är felprogrammerade. Vårt medvetande är som en dator som fungerar på olika sett beroende på vilka program som körs.

Mina reflektioner

Jag tror många går med i New Age för det är en så pass fri rörelse, det finns inga särskilda krav på vad man ska tro och tycka, men det gör också att det anses vara flummig och det håller jag med om. Men eftersom det är helt fritt lockas ganska många människor till att gå med i gemenskapen som jag ändå kan tänka mig att det är. De allra flesta som är med i New Age tror dock på relativt samma sak, astrologi eller liknande ting är en stor del inom New Age och jag tror att de som tror på sådana saker lätt går med för att få känna den gemenskapen med andra som också tror på det. Det är inte den vanligaste tron i dagens samhälle och jag kan tänka mig att de som har den lätt känner sig utanför så det är nog en stor anledning till att de går med i New Age där de inte behöver gömma sin tro.

En annan anledning till att man kanske går med är tror jag att man är ateist, eftersom de tar avstånd från religion är det ett bra alternativ för dessa människor. Samtidigt är det fritt att ha en tro inom en religion om du är medlem men det är ytterst ovanligt eftersom de anser att religion bara skapar har och bråk, så de som håller med om detta tar kontakt med New Age för att få fram sina åsikter och tankar. Även detta ger en gemenskap när de kan samtala om något de har gemensamt vilket lockar många människor att bli medlemmar som kanske känner sig lite utanför i samhället. Just religion är en av de saker som skapar klyftor och konflikter i samhället, det finns många krig och liknande som är orsakade just av religion och det tycker New Age är fel, det lockas många av. Därför kanske man inte tänker så mycket innan man går med, det är fritt så man måste egentligen inte tänka så mycket innan man går med. Så om det hade varit lite mer strikt hade de antagligen förlorat många anhängare eftersom de då hade varit tvungna att tänka lite mer på vad de faktiskt står för.

Just det är en stor anledning till att många går med, de känner sig utanför på grund av sina kanske lite ovanliga åsikter som de vill försöka framföra men de blir aldrig något riktigt resultat då det ses som väldigt annorlunda och knasigt. Är man mån om miljön är det också en stor chans att denne kommer gå med, New Age bryr sig väldigt mycket om Moder Jord och vill att den ska behandlas väl och med mycket respekt. Så det är väl en grund till att många naturmänniskor går med, det är ett sätt att visa sin ståndpunkt för naturen. De är inte som organisationer som Greenpeace och liknande som utför grova aktioner men de vet vad de vill och kommer med all sannolikhet att börja mer och mer med detta.

Fördelar som jag ser med New Age är just att det är en väldigt fri rörelse där man kan säga och tycka i stort sätt vad som helst. Det är på många plan en precis motsats mot en sekt, du behöver aldrig känna dig hotat av någon ledare som kräver en massa olika ting av dig utan du kan leva i harmoni med dig själv vilket jag tycker är väldigt bra, man är en fri människa trots att du är med i en organisation.

Det är väl bra att det finns en alternativ rörelse för människor med de åsikterna som New Age faktiskt har, jag menar vi bor i ett samhälle där människor tycker en massa underliga saker och nu kan de träffa andra människor med liknande tankar som de också kan dela och kanske utveckla dess resonemang. För trots allt de tycker är en hel del oklart även för de själva kan jag tänka mig så att kunna byta tankar och åsikter tror jag bara är något positivt.

Sen är det också så att New Age har en väldigt positiv inställning jag stöttar, en del saker går visserligen till överdrift men grundtanken är alltid god. De tycker till exempel att varje människa är god innerst inne, att ingen är genom ond och rutten i själen. Det tycker jag är ett bra resonemang, framförallt eftersom att hur du är som person ofta påverkas av yttre förhållanden, ingen föds ond. Just detta speglar mycket inom New Age, man ska vara snäll och god mot varandra istället för att visa hur dåliga en människa är ska man visa de bra sidorna.

De har också en väldigt fin inställning till djur och natur, det är något vi ska ta väl hand om och behandla med väldigt stor respekt. Det är en bra tanke men ibland kan det gå lite till överdrift tycker jag när man tilltalat Moder Jord som ett levande väsen. Jag tycker att jorden naturligtvis är levande men inte ett väsen, det är en ganska konstig inställning men jag tycker den är positiv eftersom det är en vacker tanke bakom den istället för att misshandlar jorden som vi i många fall gör. Jag menar om alla ska leva som vi gör i Sverige behöver vi ha ganska många jordklot, det tycker man inom New Age är fel och det håller jag med om. Vi ska leva bra men inte för bra då det kan få andra att må dåligt eftersom vi använder för mycket resurser som andra skulle behöva mer än vi.

Nackdelar jag ser är framförallt att de har en ganska fyrkantig världsbild, de tror att människan är ansvarig för allt som händer. Till och med om vi blir utsatta för någonting som en olycka och så vidare så anser de att det är personen själv som är ansvarig. Jag tror att det lätt kan leda till att man har svårt att känna sympati för människor och man tittar åt andra hållet istället för att hjälpa till då något händer. Det behöver så klart inte bli så men jag tror risken är ganska stor eftersom de på ett sett tycker att denne får skylla sig själv.

New Age är också duktiga att hitta anledningar till allt som jag ibland kan tycka är att ta det hela ett steg lite för långt. De säger att religionen splittrar människor mer än det hjälper, det är sant på ett sett men det är också helt tvärtom tycker jag. Visst skapar religion krig och har alltid gjort, men det får också människor att hålla ihop och hjälpa varandra. Om jag tar kristendomen som exempel så går många kristna i kyrkan vilket ger dem en gemenskap och de söker lätt kontakt med andra de vet är kristna. Så deras anledning att ta avstånd från allt vad religion heter kan vara att överdriva sanningen en aning även om det ligger något i det de säger.

En annan negativ sak jag hittat är just att det är väldigt flummigt, det kan vara svårt att uppfatta vad de verkligen står för vilket gör det svårt att riktigt ha en åsikt om det. De säger ofta emot sig själva, man får tycka vad man vill men man ska samtidigt tro en del saker för att räknas som medlem. De säger också att de inte har någon frontfigur som de följer men de gör just detta med så kallade häxor och tarot kort.

Jag tycker att det är en bra rörelse i det avseendet att den är fri och man kan tro och tycka nästan vad man vill, det finns inga lagar som säger att om man inte gör si och så kommer man bli utkastad utan man kommer kanske få lite blickar och så vidare av andra anhängare men det är ingenting allvarligt med det.

Något jag ty...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: NEW AGE

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   NEW AGE
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58957 [2023-09-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×