Projekt - Författarskap

2983 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Författarskap

Inledning

Vill du kunna påverka och inspirera tusentals människor med ditt verk? Vill du lämna ett litterärt avtryck efter dig och fortfarande vara ihågkommen 100 år senare? Är det din dröm att bli en författare?  I så fall kanske mina erfarenheter kan hjälpa dig en liten bit på vägen dit!

Jag valde att skriva en bok som projektarbete för att jag ville fördjupa mina kunskaper ytterligare inom författarskap och göra något utmanande samt produktivt. Litteratur har alltid funnits i mitt intresse och på vilket bättre sätt finns det än att inta i rollen som författare och undersöka hur det går till i den litterära verksamheten i första hand.

Det här dokumentet är således resultatet av min undersökning. Här finner du mina personliga tips och råd om hur man går till väga när man skriver ett manus i projektform och hur man marknadsför sig själv som författare när man väl har ett färdigskrivet manus i handen.

Dela med mig av min erfarenhet och inspirera andra blivande författare. Detta ska jag åstadkomma genom att beskriva hur jag har upplevt min arbetsprocess samt reflektera över misstag som begåtts och hur man bäst ska undvika dessa i en separat dokumentation.

Mitt mål med detta är att senare kunna använda mina erfarenheter från arbetsgången för att hjälpa andra blivande författare så att de kan ta lärdom från mina misstag.

Innehållsförteckning

Inledning. 1

Saker att tänka på innan du börjar: 3

Komma på en manusidé. 5

Samla information. 6

Uppbyggnad.. 6

Trovärdighet 7

Avtoning. 7

Marknadsför dig själv. 9

Fler sociala medier du kan ha användning av. 11

Saker att tänka på innan du börjar:

  • Sätt upp tydliga mål för ditt projekt det gör det enklare att veta vad du siktar på.
  • Gör en arbetsplan med fasta tider på när och vad du ska arbeta med i projektet, det kan vara veckovis eller mer långsiktigt, jag rekommenderar att du gör en av varje.
  • Se till att vara konkret med vad du ska ha gjort så att det blir lättare att se din utveckling.
  •  Var inte överambitiös i din planering och projektplan, less is more gäller även här, det är bättre att du vet ditt minimum krav och lägger till mer senare.
  • Det kanske verkar som du har all tid i världen men tiden går fort och räknar du med arbetsbördan i dina övriga kurser så blir det inte mycket tid över.

  • Något jag kan garantera att du kommer få handskas med är tidsbristen därför är det viktigt att sätta upp deadlines för dig själv annars är det lätt hänt att man skjuter upp arbetet tills vidare. Ett misstag du helst vill undvika.
  • När jag började skriva hade jag kommit fram med flera olika manusidéer, men det var bara en som jag kände var annorlunda nog, som jag var säker på att jag inte kunde ha plagierat något från andra böcker jag läst tidigare.  Eftersom jag visste att tidsbristen skulle bli ett problem ville jag undvika att behöva gå tillbaka och ändra en massa senare så jag fick var väldigt noggrann med mitt val av perspektiv, tempus, uppbyggnad etc. då jag inte skulle ha tid att ändra mig när jag skrivit halvvägs, det är otroligt tidskrävande att ändra tempus och perspektiv när man redan har börjat.

    Jag visste att jag inte skulle ha mycket tid på mig och att det skulle vara en utmaning speciellt med att motivera mig själv till att fortsätta skriva. Jag hade underskattat hur mycket arbete som krävdes och trodde att jag skulle klara det utan problem men det var lättare sagt än gjort.

    När jag skrev min projektplan var jag väldigt ambitiös och ville mer än vad som var realistiskt med tanke på tiden. Efter den första statusrapporten insåg jag att jag inte alls hade följt min tidsplan. Det var mycket svårare att få ner orden på pappret än jag trodde och det slutade med att jag sköt upp projektet hela tiden.

    För mig var det svåraste att komma igång, problemet var att jag kunde hänga upp mig på ett stycke och spendera flera timmar på att skriva om det för att det fanns så många olika sätt att skildra en handling på. Jag kunde sitta och fundera jätte länge utan att det gav något resultat och det ledde till att jag till slut gav upp och jobbade på något annat istället. Dessutom hade jag alldeles för höga förväntningar på mig själv att när jag inte lyckades följa planeringen blev jag ännu mer frustrerad.

    Att skriva manuset kan bli väldigt enformigt efter ett tag så jag skulle föreslå att man gärna lägger upp arbetet så att det inte bara handlar om att bli klar med manuset först. Det är förstås svårt att jobba vidare utan ett färdigskrivet manus men försökt att hitta något inom projektarbetet som du kan arbeta med samtidigt som du skriver ditt manus. Det underlättar också när du ska föra din loggbok eftersom det lär bli omständigt att rapportera samma sak varje vecka d.v.s. framställandet av manuset.

    När vårterminen började kände jag att det var dags att sätta krut på detta så jag ändrade hela min arbets- tidsplan och bestämde att jag skulle sätta ett minimum krav på att skriva en A4 sida per dag oavsett hur mycket jag hade att göra utöver det och jag fortsatte hålla mig till det och det funkade! I och med att jag kunde se hur mycket framsteg jag hade gjort blev jag ännu mer motiverad och ibland skrev jag till och med två sidor. Jag hade äntligen hittat en arbetsmetod som passade mig. Det är det bästa rådet jag kan ge är att göra en realistisk arbetsplanering

    Utan en lärare som ger dig färdiga instruktioner med en deadline, max antal sidor och ämne är det lätt att man inte riktigt tar det på allvar och till slut sitter man en månad innan inlämningsdatumet och har ångest över hur lite man har lyckats få gjort. Det gäller att vara hurtig Projektarbetet går ut på att ta ansvar och lära sig strukturera upp ett projekt på egen hand utan hjälp. Självklart finns din projekthandledare där för dig när du vill bolla idéer eller fråga om något men det är du som ska utföra allt arbete.

    Komma på en manusidé

    Börja med att brainstorma idéer för ditt manus, hitta inspiration från bilder på nätet, musik, dikter allt möjligt! Låt fantasin flöda och glöm inte att skriva ner vad du kommer på med oavsett vad det är, ett ord, en mening anteckna allt! Du kanske vill framföra ett budskap till dina läsare eller utforska ett speciellt tema, i så fall kan du utgå från det som ett underlag för din handling.

    Ett annat tips är att börja med protagonisten, skapa en karaktär med en fullständig bakgrundshistoria och spinn vidare på det eller om du vill underlätta för dig själv låna en karaktär från en film eller tv-serie och sätt dem in i en helt ny miljö, men glöm inte att byta ut namnen.

    Om du verkligen inte kan komma på något kan du ta fram ett papper och en penna. Skriva ner fem slumpmässiga saker, tre platser du har varit på, tre saker du är rädd för utan att tänka. När du är klar skriver du ner tre namn på personer du ogillar och tre för personer du gillar, kända eller okända det spelar ingen roll. [1]

    När du är klar väljer du ut ett ord ur varje kategori så att det finns fem ord kvar. Använd de fem orden du valt ut och tillämpa dem till denna lista:

  • en sak som spelar en roll i historien
  • en rädsla att spela kring
  • en miljö
  • en god karaktär
  • en ond karaktär
  • Nu har du en klar utgångspunkt för din berättelse. Skriv ett snabbt utkast av vad du kommer på även om det inte leder någon vart så får du säkert nya idéer. När du har tillräckligt många idéer är det dags att avgränsa dem, forma en tydligare handling som du tycker talar till dig. Du behöver inte veta alla detaljer ännu, många författare vet inte hur deras berättelse kommer att sluta förrän de har kommit till sista sidan. Olika författare har olika sätt att skriva på, vissa börjar skriva med detsamma och låter fantasin föra fram handlingen medan andra gärna tar sin tid åt att skapa en översiktlig bild av berättelsen innan de börjar skriva. Det är upp till dig att hitta vad som passar dig bäst.

    Samla information

    Professionella författare spenderar flera månader åt att samla material inom det område de ska skriva om. Det kan röra sig om utomlandsresor för att utforska olika miljöer eller så enkelt som fakta från nätet, böcker och tidningsartiklar om någon speciell olycka. Både Herman Melville och Daniel Defoe använde sig av aktuella nyhetsartiklar som underlag för sina böcker och nu är de bland dem mest omnämnda författarna i världen.

    Hur mycket information du behöver beror helt på din story och dig själv. Väljer du en miljö som du redan är bekant med behövs inte lika mycket förundersökning. T.ex. om din huvudkaraktär är en ambulansförare, då är det antagligen bra att du åtminstone har lite förkunskaper inom medicin eller om den reser mycket så är det bra att kunna geografi. T.ex. om huvudpersonen ska åka till Gävle från Helsingborg med tåg bör du kolla upp hur lång en sådan tågresa tar.

    Själv läste jag igenom olika forum på nätet där ungdomar diskuterade om sina upplevelser när de rymde hemifrån. Det gav mig en djupare förståelse för den karaktär som jag höll på att skapa för min bok t.ex. det känslomässiga stadiet som en person som är på rymmen befinner sig. Samtidigt fick jag en massa inspiration för olika scener som jag ville ha med.

    Förr i tiden var ju böcker enbart baserade på verkliga händelser. Man hade ju inga referenser eller källor utöver än själv. Nuförtiden är de flesta skönlitterära böcker fiktiva och därför är det viktigt att man göra undersökningar och samlar information så att man kan skildra detaljerna så levande som möjligt.

    Det är i regel lättare att skildra något från minnet än från fantasin eftersom man är mycket mer medveten om detaljer och känslor då. Det är som att återberätta dina egna upplevelser efter man har besökt en ny plats då minns man hur vädret var, hur det kändes och vad du tänkte medan om du enbart skulle utgå från en bild från google så hade det varit betydligt svårare för dig att skildra de små detaljer som gör det verkligt. Självklar kan man föreställa sig hur det skulle vara att befinna sig på en strand i Thailand men det är som sagt svårare och kräver en del kunnighet.

    Uppbyggnad

    Det finns många sätt du kan strukturera din berättelse på. Det allra vanligaste är i kronologisk ordning men det är helt upp till dig. Du kan börja i in media res dvs. mitt i handlingen det brukar fånga läsarens intresse mer än när det är kronologiskt berättat eftersom konflikten presenteras på direkten. Det går till och med att börja vid slutet och jobba dig bakåt genom tillbakablickar, i detta fall brukar det vara resan dit som är det intressanta med berättelsen och inte destinationen.

    Ett annat sätt är att skriva huvudscenerna först och sätta ihop dem sen. Det förutsätter förstås att du redan har funderat på vilka konflikter/vändpunkter som ska vara med.

    Något man definitivt bör besluta i förväg är perspektiv, tempus, berättarteknik och disposition. Dåtid eller nutid? Allvetande berättare eller förstapersons? Det är mycket att ta hänsyn till och var noga med ditt val för det kan bli väldigt krångligt senare om du vill ändra perspektiv och måste skriva om halva manuset åter igen

    Trovärdighet

    Det finns något som alla författare strävar efter och det är att skapa trovärdighet i sina berättelser.  Ju mer levande det känns för läsaren desto större chans finns det att din läsare blir berörd och det är i grund och botten nyckeln till en bra bok. De bästa böckerna som man har läst är oftast de som har lämnat ett starkt intryck på en.

    Hur man åstadkommer trovärdighet i sin berättelse ligger bl.a. i de genomtänkta detaljerna. Det innebär inte nödvändigtvis ingående miljöbeskrivningar och personskildringar, utan mer att faktan som läggs fram ska överensstämma med varandra från början till slut och att varje handling ska ha en orsak bakom den annars kan det leda till att läsaren ifrågasätter trovärdigheten.

    Till och med fantasyböcker kan vara trovärdiga och det är för att författaren föreslår en alternativ verklighet där vår uppfattning om vad som är verkligt inte längre gäller. Så länge faktan överensstämmer och där fortfarande finns en viss begränsning samt en förklaring för det övernaturliga kan den fortfarande uppfattas som verklig. Till exempel vampyrer, de är helt fiktiva men vissa författare har förklarat fenomenet genom att påstå att vampyren är en hybrid mellan en människa och en fladdermus. Man får alltså en någorlunda "vetenskaplig" förklaring bakom uppkomsten.

    Avtoning

    Alla som har läst en bok vet hur viktigt slutet är för handlingen. Det är trotsallt det sista intrycket man lämnar hos läsaren och det som avrundar hela berättelsen. Varje händelse innan dess har varit för att leda handlingen dit och därför är det viktigt att slutet gör någon sort intryck hos läsaren.

    Det värsta man kan göra är att skriva en ogenomtänkt avslutning utan någon poäng eller mening bakom den. Föreställ dig, din berättelse som en resa som dina läsare väljer att följa med på för att de är nyfikna på slutdestinationen, medan de läser höjs deras förväntningar, hur tror du de kommer att reagera sen när det visar sig att det inte alls var något speciellt eller minnesvärt med slutet? Jo, de kommer att känna att det var ett slöseri på tid och det är det värsta man kan säga om en bok egentligen.

    Din berättelse kan gå hur som helst, du vet inte hur den kommer sluta förrän du har kommit dit. Det fortfarande bra att ha idéer i förväg men låt inte det begränsa dig. Ha ett öppet sinne och utforska gärna flera olika scenarior, inte bara för slutet men genom hela berättelsen. Ett tips när du inte vet hur du ska fortsätta är att ställa frågan "tänk om"[2] testa olika scenarior och se vart det leder dig. Tänk om hon får sparken istället eller tänk om han kunde spela gitarr. Du anar inte hur mycket det kan tillföra till din berättelse.

    Inom Filmbranschen är det vanligt att man testar olika avslut på en testpublik för att se vilken som får bäst respons. Om du har flera förslag på scenarior är det alltid en bra idé att fråga vänner och bekantar om deras åsikter.

    Just nu är det ganska populärt att avsluta på ett sätt som får folk att spekulera vad som egentligen hände. Några exempel är Shutter Island, Inception, Sjätte sinnet de är alla filmer som har lämnat publiken med obesvarade frågor. Det är ganska klurigt att få till ett sådant slut på ett bra sätt. Man ger fortfarande läsaren ett slut men som in riktigt besvarar frågan som finns på allas läppar helt och hållet. Var han ett spöke eller var han inte? Var han galen eller var det en konspiration? Sådana frågor kan leda till många diskussioner. Det är riskfullt men om man gör det på rätt sätt kan det bli en succé.

    Marknadsför dig själv

    Nu när du har ett färdigskrivet manus kan du äntligen börja med att marknadsföra dig själv och din bok. Författarens roll i lanseringen har blivit allt viktigare med tiden, kunderna vill inte bara läsa böckerna de vill också veta vem som står bakom den. Allt fler förlag sätter fokus på marknadsföring och försäljning eftersom konkurrensen är stor och då behöver man synas för att finnas.

    Det finns två sätt att publicera din bok, du kan antingen skicka in ditt manus till ett förlag som fixar allt från redigering och lansering åt dig om de anser att ditt manus är tillräckligt bra eller så kan du trycka boken på egen hand och stå för marknadsföringen själv.

    Om du väljer att skicka ditt manus till ett förlag är det några saker du bör tänka på. [3]

    •1.      Hitta rätt förlag för ditt manus

    Kolla upp vilken typ av böcker de ger ut och vad för sort kriterier de går efter. För att spara tid kan du gå till en bokhandel och kolla i de böcker som ligger i samma genre och kategori som din, namn på förlag står alltid skrivet. Annars kan du använda google och leta dig fram.

    •2.      Följ instruktionerna på hemsidan

    När du har hittat rätt förlag så finns adressen och all information på hemsidan. De flesta förlag vill att texten ska vara så luftig och lättläst som möjligt så krångla inte till det med layouten. Det finns ingen direkt mall man går efter men de flesta förlag vill ha sina manus:

    1,5 radavstånd

    Teckenstorlek 12 - 16pt

    Sidnumrering

    Sidmarginal: ca 5 cm på vänster sida så att de finns plats för anteckningar

    Teckensnitt: är upp till dig men för god läsbarhet så skulle jag föreslå ett med seriffer, i stil med Courier, garamond, palatino linotype. Som sagt detta är bara några få riktlinjer, följ alltid förlagens instruktioner!

    •3.      Titelsida & Följebrev

    Utöver manuset ska du också ha en enkel titelsida och skicka gärna med ett följebrev. Brevet kan nästan jämföras med ett personligtbrev som du skickar med ditt CV. Innehållet kan variera men det är den enda dialogen du kommer få framföra till förlaget innan de läser ditt manus så tänk efter vad du vill säga. Ett följebrev är aldrig mer än en sida så var kortfattad och försök inte sälja in ditt manus på något sätt, brevet är bara till för att informera lite om dig själv och kanske något värt att nämna om manuset t.ex. om det är baserat på en verklig historia eller något i den stilen.

    •4.      Bindning och pappersformat

    Du behöver inte binda ihop ditt manus, det är bättre om du inte gör det i fall förlaget vill göra kopior av ditt manus osv. Skriv ut ditt manus i vanlig A4 men bara på ena sidan. Glömt inte att skriva ner din kontaktinformation antingen i följebrevet eller på sidhuvudet.

    Efteråt är det bara till att vänta på besked om dit manus blivit antagen eller refuserad. Under tiden kan du fortsätta marknadsföra ditt manus och på så sätt öka dina chanser att bli publicerad. Det finns många verktyg du kan använda som inte kommer kosta dig något alls. Det billigaste alternativet är sociala medier som Facebook, Twitter och bloggar det gäller att synas så mycket som möjligt.[4]

    Skapa gärna en blogg och dela med dig av din progression mot att bli publicerad. Lägg ut så mycket material du kan inom ditt arbete utan att avslöja för mycket då. Låt dina läsare få en förhandstitt på ett kapitel eller något i den stilen. Var gärna lite mer personlig och visa bilder, berätta om dig själv som författar...

    ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

    Källor för arbetet

    Saknas

    Kommentera arbetet: Projekt - Författarskap

     
    Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
    Det verkar som att du glömde skriva något ×
    Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
    Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

    Kommentarer på arbetet

    Inga kommentarer än :(

    Källhänvisning

    Inactive member [2011-06-01]   Projekt - Författarskap
    Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58995 [2024-04-20]

    Rapportera det här arbetet

    Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
    Vad är problemet?



    Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
    Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
    Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
    Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
    Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
    Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×