Fetma och övervikt

13329 visningar
uppladdat: 2001-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Riskfaktorer vid övervikt och brist på motion är många. Hjärt-och-kärlsjukdomar, diabetes, ledsjukdomar som tex. höftledsartros, och sämre imunförsvar är några av dem.

Att ha en bra sammansatt kost och lagom med motion är viktigt för att kroppen ska fungera så bra som möjligt, både just nu och i förebyggande syfte. En halv miljon svenskar lider av övervikt ( 20 kg eller mer), varav en kvarts miljon har kraftig övervikt (40 kg eller mer), vilket naturligtvis leder till oerhörda kostnader i sjukvården för behandling av de sjukdomar som detta leder till. Men det viktigaste är förstås att man mår bra .Ingen vill ju bli sjuk eller utsätta sig för framtida ohälsa om man kan välja.

En ensidig kosthållning kan leda till bristsjukdomar, och en kost med högt animaliskt fettintag leder till bla hjärtinfarkt , kärlkramp, och hjärninfarkt.
Äter man för mycket socker kan det ge både karies och diabetes, och har man dessutom för lite fibrer i maten kan man få både hemorrojder och fickbildning i tarmen.

Felaktig mat har också betydelse för vissa cancertyper som bröst-och-grovtarmscancer. Högt blodtryck kan också nämnas som en följd av felaktig kost och brist på motion.

Det är inte lätt att leva som man skulle vilja. En dålig ekonomi gör kanske att man drar in på frukt och grönsaker. Man väljer billiga sämre alternativ.
Många har kanske dåliga matvanor med sig hemifrån, och det krävs kunskap om kost och motion för att ändra ovanor.
Äldre kan ha svårt för att få i sig bra allsidig kost, speciellt de som är ensamma, och särskilt män. Det är inte alltid kunskapen finns , och hur kul är det att laga middag bara till sig själv?

Det vet man väl hur lätt det är att bara slänga i sig en macka eller så om inte middagen äts tillsammans med andra. Trivselfaktorn runt ätandet tror jag har stor betydelse. Näringsrik hemlagad mat som äts tillsammans med andra under trevliga former gör att man både äter och tar upp näring bättre, och känner sig allmänt mer tillfreds.

Många hinner inte laga mat idag , man köper färdiglagat och man köper mer och mer godis, chips och läskedrycker. Detta i kombination med att unga (och gamla) rör sig mindre, sitter mer framför datorn och TV-n , skapar en ohälsosituation som är alarmerande.
Ungdomars kondition har försämrats otroligt på senare tid , och många lever på skräpmat.

Det är också betydligt fler som inte är så gamla som får hjärt –och-kärlsjukdomar.
Den minskade motionen leder till sämre kondition, och sämre förmåga att klara påfrestningar av olika slag. Kroppen blir mindre motståndskraftig mot infektioner och klarar av sjukdomar sämre.


De råd jag skulle vilja ge är att försöka att ändra sina matvanor , och börja med någon typ av motion ett par gånger i veckan .
Minska fettintaget, undvika chips, godis , kakor och onyttiga mellanmål.
Försöka att använda fleromättade fetter som olivolja eller vår egen rapsolja som är minst lika nyttig i matlagningen i stället för smör o margarin.
Äta mer kolhydrater som tex potatis och bröd vilket ökar intaget av stärkelse och fibrer .

Tänk på att planera dina inköp och handla inte när du är hungrig. Gör inköpslistor!
Leta efter nyckelhålsmärkningen. Om ett bröd är nyckelhålsmärkt är det fiberhalten som är hög, men tänk på att det kan vara mycket socker i det. Nyckelhålsmärkning tar inte hänsyn till socker.

Är det charkvaror som är nyckelhålsmärkta är det fetthalten man har tänkt på. Nyckelhålsmärkning = låg fetthalt
Drick mycket vatten, och drick vatten eller mineralvatten till maten istället för lightläsk eller annat.

Minska sockerintaget, ät godis eller vad det är för något du är sugen på någon gång i veckan, men sluta med småätandet.
Den vegetariska kosten är oftast den effektivaste om man vill gå ned i vikt, förutsatt att man fortfarande håller på det fiberrika och fettsnåla.
Det bästa är att äta den största måltiden mitt på dagen, och att man äter regelbundet frukost, lunch och middag och två mellanmål så att du slipper det stora suget och vråläter.

Ladda framför TV-n med frukt och grönsaker i stället för chips och godis.
Ät bara en portion, och ät långsamt och njut av maten.

Börja motionera och tränas gärna en del styrketräning. Musklerna förbrukar automatiskt en del överskottskalorier. Är du mycket överviktig så ta det lugnt och börja med promenader.

Motion hjälper också till att känna mättnad-hunger på rätt sätt.
Regelbunden motion gör också att du orkar mer både fysiskt ock psykiskt.
Risken för skador minskar då balans, rörelsekontroll och styrka förbättras.
Motion har positiv inverkan på mag-tarmsystemet, och i kombination med bättre kostvanor slipper du förstoppning på ett naturligt sätt.
För diabetiker är motion viktigt. Det har en positiv inverkan på insulinkänsligheten och bidrar till minskar insulinberoende.

Skjut inte upp viktnedgången i väntan på något mirakelmedel. Historien visar att de alltid är värdelösa eller har svåra biverkningar. Tex Amfetamin, Ritalina, Preludin och Fat Blocker.

Kromtillskott hjälper bara vid krombrist vilket är ovanligt och effekten är även då marginell.
Gå ned i vikt långsamt. 1-3 kg per månad är lagom.

Prova med positivt tänkande, avspänning eller någon form av meditation. Om man bara är riktigt motiverad för något som man verkligen vill genomföra är alt möjligt.

Glöm inte att det är ditt liv och din livskvalitet det är fråga om. Ju bättre du mår fysiskt och psykiskt, desto mer kraft och ork har du över till att ta itu med dina egna och andras eventuella problem. Vi har så mycket kraft inom oss och vi måste våga tro på oss själva.

För att må riktigt bra fysiskt och psykiskt behöver vi :
 Vatten
 Fullvärdig kost
 Positiva känslor och tankar
 Avspänning och tillräckligt med sömn
 Frisk luft och motion

Försök att stressa ned i ditt liv. Det finns så många faktorer som utgör psykiska och sociala påfrestningar, Vi ska vara effektiva på jobbet, tjäna mycket pengar, vara tillräckliga som föräldrar och samlevnadspartners, hinna med släkt och vänner , äta bra , motionera, hänga med i nyhetsutflödet osv. osv.

Allt detta gör att kroppen sätter in sitt försvar, och vi reagerar med:

 Ökad spänning och adrenalinutsöndring ( stresshormoner)
 Ökad hjärtverksamhet
 Kärlsammandragning
 Snabbare andhämtning
 Blodtrycksstegring
 Påskyndad blodlevring
 Att magsäcken dras ihop och matsmältningen avstannar
 Ökad saltsyreproduktion i magsäcken

Om stressnivån alltid är hög påverkar den hastigheten hos förslitningsproccesen i kroppen. Framför allt är det magen som påverkas genom den ökade saltsyreproduktionen som kan ge magsår med tiden. Men matsmältningen påverkas även under lindriga stressituationer. Då kan inte kroppen tillgodogöra sig alla näringsämnen. Det hjälper alltså inte hur näringsriktig och fullvärdig föda man än äter om man inte samtidigt ger sig tid att tugga och låter maten smälta i lugn och ro.

Låt mig utveckla de fem åtgärderna från förut och dess konsekvenser…….

VATTEN
Vatten är livsnödvändigt. Man kan klara sig utan mat ett bra tag, men utan vatten går det inte så länge, bara några dagar innan kroppen är uttorkad. Kroppen består till två tredjedelar av vatten, som hjälper till att transportera näringsämnen och föra bort slaggprodukter. Varje dag gör vi av med 2-3 liter vätska genom svett och urin, och det måste kompenseras genom dryck och föda. Det är bättre att dricka för mycket än för lite eftersom kroppen gör sig av med överskottet.

FULLVÄRDIG KOST
För att må bra och hålla oss friska behöver vi en fullvärdig kost som ger oss proteiner, kolhydrater, fleromättat fett, vitaminer, mineraler och spårämnen i tillräckliga mängder och bra balans.
Var och en måste utgå ifrån sig själv och sina egna behov. Om man är blandkostare eller vegetarian eller något annat så får man försöka att lyssna till sin egen kropps signaler, och prova sig fram till vilken livsföring och föda som passar till just ens egna fysiska och psykiska förutsättningar. Man får försöka att leva så sunt man kan och ändå unna sig det ”lilla extra”.
Kanske kan man försöka att få det extra att bli så sunt som möjligt.

POSITIVA KÄNSLOR OCH TANKAR
Våra tankar påverkar vår kropp antingen i negativ eller positiv riktning.
Negativa tankar påverkar kroppen att producera stresshormonet adrenalin, och positiva tankar ökar produktionen av endorfiner, som är kroppens egen smärtlindrande medicin.
Att skratta kan faktiskt öka kroppens syreupptagningsförmåga och sänka halten av koldioxid i blodet.

Försök träna i att tänka positivt. När negativa tankar dyker upp, så försök vända den till något positivt. Efter ett tag kan man få ett positivt tankemönster som gör att man mår mycket bättre.
Träna också på affirmationer, dvs att man programmerar sig själv till något man vill uppnå och upprepar detta för sig själv flera gånger om dagen. Man kan tex affirmera lugn, glädje, harmoni eller kärlek. Eller varför inte se sig själv som smal och sund eller vad man nu vill ha för bild av sig själv. Det hjälper till att uppnå målen. Att se sig själv med ”negativa ögon” kan skapa en känsla av att inte duga ,inge hopplöshet och bli till en negativ spiral. Förforma positiva bilder istället och se dig själv som det du vill uppnå!!!

AVSPÄNNING OCH TILLRÄCKLIGT MED SÖMN
Kroppen behöver vila och avspänning. Det får vi bl a genom sömnen. Höga muskelspänningar kan tex ge upphov till spänningshuvudvärk och värk i leder och muskler. Många har så starka spänningar att inte sömnen ger tillräcklig avspänning och då kan det vara bra att pröva olika avslappningsövningar. Det finns band med avslappnande musik, övningar där man lär sig att spänna av i kroppen och olika typer av meditation. Den grundläggande iden bakom meditation är att befria sinnet från allt tankesurr och uppnå ett medvetandetillstånd bortom tankar. Många av dessa övningar kan man göra när som helst som man känner stressen stiga eller man känner sig spänd och vill slappna av.
Detta passar också bra att kombinera med positiva affirmationer….

FRISK LUFT OCH MOTION
Vår kropp byggs upp av näringen som vi upptar ur den mat som vi äter. Men liksom maten är viktig så är det viktigt att se till att gifter och ämnesomsättningsrester försvinner så fort som möjligt genom utrensningsorganen. Varje dag utsöndrar kroppen 2 ½-3 liter vätska genom hud, lungor, njurar och tarmar.

Alla näringsämnen transporteras först via blodet och sedan via vävnadsvätska (lymfan) ut till kroppens alla celler. Borttransporten av avfallsprodukter sker via lymfan och ett fint nätverk av lymfkapillärer
Till skillnad från blodet har lymfan ingen egen pump, utan hålls igå...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fetma och övervikt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-09]   Fetma och övervikt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=590 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×