Religion – är det etiskt rätt att klona djur?

5 röster
15837 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Religion - är det etiskt rätt att klona djur?

Kloning

Fåret Dolly var det första däggdjuret som blev klonat. Hon blev klonad av en vuxen tackas juvercell. Dolly blev knappt 7 år och dog av lungcancer.

Även om Dolly dog av lungcancer, och samma virus hittades på ett djur som inte var klonat, i båset bredvid Dolly så vet man att klonade djur har kortare livslängd än ett icke klonat djur. Forskarna vet ännu inte den egentliga orsaken till detta, men de tror att så kallade telomerer kan vara en stor orsak.

Telomerer skulle man kunna beskriva som en slags hinna som sitter på varenda cell och fungerar som ett sorts räkneverk, som räknar hur många gånger cellen har delat sig och har därför ett begränsat antal gånger de får dela sig och slutar därför dela sig när räknaren är full.

Då ordet kloning oftast menas med att man klonar vuxna djur och då tar man de vuxna djurens celler och börjar klona på dessa. Då dessa celler blir början på ett nytt liv så har denna individ redan levt några liv - enligt telomererna och då enligt biologin.

Dolly blev bara början på en av många etiska frågor. Är det rätt att klona, är det rätt att göra det i avlingssyfte, är det rätt att göra det i syfte att vi männsikor ska få föda dvs genom kreatursavel?

Inom kreatursaveln är det förbättring som är huvudsynpunkten, nämligen att försöka få en sorts masskopiering av kor som producerar mycket mjölk eller grisar som ger godast fläsk.

Dessa frågor har ställt sig på kant med varandra och man har försökt besegra den ena sidan med så pass bra argument att den andra sidan ska behöva svälja sina åsikter och inse att de har haft fel.

Etisk analys

Pliktetik

Fördel:

Teknologin måste gå framåt, det är en plikt vi alla måste följa.

Teknologin inom kloningen är ett sätt att kunna förbättra saker på. Utrotningshotade djur kan man klona så att de överlever i en större skala och på så sätt kan hinna anpassa sig till vårt hastigt förändrade klimat och få ner stressen de får då vi människor skövlar skogar och förstör djurens ställen att bo på.

Och kan vi lyckas med att kunna klona djur kan man även kunna lyckas med att få bort vissa sjukdomar hos djuren som inte är något vi vill föra vidare till avkommor.

Nackdel:

En plikt som alla uppfödare, och för den delen alla vi andra måste följa är djurs välmående. För att över huvud taget ha möjlighet till att kloningens tekniker ska förbättras måste nya upptäkter prövas och det måste göras med levande djur, såsom man just nu prövar sig fram i kloningen med hjälp av tester på möss. Dessa möss föds i en oehört stressande och onaturlig miljö från början och får genomgå tester under största delen av deras liv.

Även om möss används till andra försök och även om det är det lättaste sättet att faktiskt se hur allt går i praktiken så handlar det om djurplågeri.

Och om dessa tester skulle visa sig vara någorlunda säkra så måste ju dessa fortsätta att testas och då blir fler och större djur försöksdjuren och så fortsätter det till den punkt där vi förstår att vi inte kan lyckas att klona djur utan några bieffekter.

Sinnelagsetik

Fördel:

Personer som är intresserade av att den ekonomiska siffran ska stiga tycker att kloning inom kreatursaveln är ett bra sätt. Dock är man ännu inte säker på om det någonsin kommer att bli så pass lönsamt att klona kor i syfte att få någon liter mer mjölk per dag eller att klona grisar som har godare fläsk vilket inte resulterar i så himla större summor i slutändan. Men de personerna som avlar fram olika djur, finare raser hos kor som tex belgian blue, kan ha stora summor att kassa in. Om en ko blir klonad och har goda förutsättningar att få fina avkommor, kan bonden som har hand om hela proceduren som sagt tjäna mycket pengar.

Nackdel:

Men detta kan ju spåra ut och det kan bli massor med fifflande inom kloningsprocessen. Folk som vill ha tag på mer pengar kan klona unga djur och på så sätt kunna sälja fler djur till köpare. Men då får man utgå ifrån att klonade djur inte har samma ekonomiska värde som de djur som har en klonad förälder.

Om vi även går tillbaka till nackdelarna jag skrev under pliktetik; att möss som testas och får då fungera som en sorts öppningsport till framtida kloning på större djur.

Så även om kloningen går framåt och mot en möjligen positiv utveckling, så är där fortfaranade djur som dör och som drabbas av missbildningar och som lider av dessa.

Min ståndpunkt och motivering

Jag personligen är ganska kluven till om kloning är en rätt sak att göra i världen.

Jag ser rätt hos båda sidorna jag har presenterat här, men jag lutar nog mer mot att kloning inte ska fortsätta sin utveckling här i världen.

Det är väl klart att det är bra att vi utvecklas och får testa nya tekniker, men när det är oskyldiga liv som står på spel så tycker jag att det ska ta stopp där, eller om möjligen innan.

När vi inte är säkra på hur kloningen kan förbättras och göras säkrare tycker jag att man ska sätta sig ner och slå sina kloka huvuden ihopa istället för att hitta en liten förändring hos försöksdjur som senare, efter ytterligare några tester visar sig inte ha någon betydelse alls.

Och om det skulle visa sig att vi faktiskt kan lyckas med att hitta en lösning på problemen vi har på kloningen idag så finns det risker till att metoden blir missbrukad och används mer än vad den är lämpad till att göra. Detta förslag är inte helt omöjligt då samhället styrs av pengar och om fel händer får tag på sättet att klona djur på kan vi människor bli nästa projekt, vilket jag personligen lägger mig emot med motiveringen att vi redan är överbefolkade och behöver inte exakta kopior av varandra.

Att även hela kloningen är så tvekande och att man inte har hittat en lösning på problemen som har varit i luften sedan fåret Dolly föddes år 1997, vilket är över 13 år som man inte har hittat en lösning p&arin...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Religion – är det etiskt rätt att klona djur?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   Religion – är det etiskt rätt att klona djur?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59005 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×