ETIK OCH MORAL

2 röster
20725 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

ETIK OCH MORAL

DÖDSSTRAFF:

Dödsstraff betyder att man blir dömd till döden av att man har gjort nått allvarligt brott. Den senaste personen som blev dömd till döden i sverige var år 1922. Man använder sig av dödsstraff i 3 olika länder Kina, Thailand och i vissa delstater i USA.

Det finns 4 sorters utav dödsstraff, de är Giftinjektion, Gaskammare, Elektriska stolen och Avrättningspatrull. Jag ska fördjupa mig i dessa dödsstraff för att få individer att veta hur allvarligt detta är! Vi börjar med giftinjektion.

GIFTINJEKTION:                                   Det sägs att giftinjektion är den mest smärtfria dödsstraffet.                                                    Giftinjektion är en slags drog som sprutas in i en människa med hjälp av en maskin. Man använder sig av 3 olika '' droger ''. först sprutas det in sömnmedel så att man blir medvetslös och somnar. Det andra medlet som sprutas in är muskelavslappnande medel, den stoppar andningen.  Den tredje '' drogen'' gör så att hjärtat slutar att fungera.  Som ni ser på bilden så spänns man fast ganska hårt och man blir spännd överallt på kroppen. Och man kan se maskinen under '' sängen ''. Maskinen brukar oftast vara utanför rummet.

GASKAMMARE:

Gasning användes första gången år 1915 i Utah.                                                      Först tar man den ''skyldige '' till ett lufttätt rum. Därefter spänns man fast på en stol. Ett stetoskop spänns fast intill fångens bröst. Ljudet från stetoskopet förs vidare utanför rummet ( gaskammare ) till en doktor som övervakar avrättnignen. Sedan sprutas det in en giftig gas inuti rummet. Detta räknas som massmord!

ELEKTRISKA STOLEN:

Elektriska stolen användes första gången år 1890 i USA. Elektriska stolen går till såhär: först spänner man fast fången på en stol. Sedan fästar man fast trådar på huvudet som är kopplad till högspänningsström. Därefter lägger man en fuktig svamp på pannan och på ena benet. Varefter så sätter man på strömmen och man håller på tills fången har avlidit. Efter fången dött så är kroppen så het så att man inte kan röra vid den.

AVRÄTTNINGSPATRULL:

Avrättningsmetoden utförs oftast av 5-9 soldater/poliser. De har en varsin gevär i handen och de binder en trasa runt fångens ögon sedan så skjuter man mot fångens huvud. MEN det finns lösa skott i gevären så att man ska få lida mer. Enligt källor är det för att minska bla.'' kommenderade soldaternas skuldkänslor ''.

FÖR/EMOT DÖDSSTRAFF:

Jag är för dödsstraff! Men bara på ett viss villkor. Att man ska få 2 chanser. Tex om man blir dömd till mord så tycker jag att man första gången ska få fängelse. Efter 25 år (livstid i sverige är 25 år) så blir fången utsläppt. De jag vill komma fram till är att om han åker in igen för ett grovt brott så tycker jag att han borde bli dödsdömd! Genom de här sättet så är det inte lika stor chans att den misstänkte är oskyldig eftersom om man är med i 2 stora insidenter så borde man ju vara inblandad. Men jag tycker fortfarande att man borde få välja dödsstraff själv istället för att domstolen ska bestämma. Men jag har läst lite och det sägs att man får välja mellan elektriska stolen och giftinjektion. Fast jag tycker att man borde få välja mellan alla. När läkare säger att giftinjektion är den minst smärtsamma dödsstraffet så funderar jag hmm hur vet de hur det känns för en person att vara medvetslös och inte kunna andas och få hjärtat stoppat, Det förstår jag inte. Jag kan också förstå personer som är emot dödsstraff eftersom om man tänker sig att det är en familjemedlem som blir dödsdömd då skulle ju inte vi vilja att han/hon skulle bli dödsdömd så att man kan ju föreställa sig i den som ska bli dödsdömds position. jag förstår också att vissa kan tycka att det är ganska brutalt att döda en människa. Man kan ju bara slänga in han i fängelset och låta han få fundera lite men de som är emot måste ju också förstå att den här mannen som blev dömd till '' bara '' fängelse kan efter sitt straff börja att döda igen. De därför man ska få 2 chanser jag tycker helt seriöst att detta är ett mycket bra sätt och jag tycker att det skulle fungera bra. De färgade i Amerika kan ju känna sig väldigt kränkta av att få dödsstraff för att det är flest färgade som blir dödsdömd. Och jag tycker att man ska börja diskutera det här mer och skapa lite rättvisa!

VAD SÄGER DE OLIKA RELIGIORNERNA OM DE HÄR?                                     

Vi börjar då med Islam. Islam är för dödsstraff. Vid brott så ska personen dömas till döden. Jag vet tyvär inte vilka brott, om det grova eller icke grova. Det finns också regler i Koranen som säger om hur man ska ge människan ett straff.

Härnäst kommer Kristendomen. Olika personer har olika uppfattningar i Bibeln vissa är för och vissa emot och vissa uppfattar det som att Bibeln är för och emot men de tillåter det. De menar säkert att Bibeln tillåter det men bara om det är grova brott.

Hinduismen och Buddismen är för dödsstraff. De tycker att det är orent att begå grova brott och detta kan överföras till ditt barn.

Till slut så kommer Judendomen! Vid grovt förräderi eller spionage mot landet så får man bli dödsdömd ( Judendomen tillåter det ).

VAD SÄGER DE OLIKA ETIKERNA OM DET HÄR?

Pliktetiken: pliktetiken går ut på att man ska göra allt för att samhället ska fungera och vara så rättvis som möjligt för alla. Tex ingen person ska ha rättigheter som du inte har. Tex om en person får spotta på marken men du får inte det är emot pliktetiken för att pliktetik betyder samma sak som '' lagen ska följas av alla ''. så dödsstraff är emot pliktetiken. Eftersom att i pliktetiken är det i högsta grad förbjudet att döda även att be om dödshjälp inte är tillåtet. I pliktetiken säger man också att livet är heligt och hur ska man kunna respekte...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: ETIK OCH MORAL

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Isra Oden 2021-03-15

    vad säger sinnelagetiken

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   ETIK OCH MORAL
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59018 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×