Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren

3 röster
16159 visningar
uppladdat: 2011-06-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Bokredovisning

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren

(utg. 1973)

Karl är sjuk och tvingas ligga sängliggande hemma i kökssoffan medans hans äldre bror Jonatan är ute på äventyr. Varje kväll berättar inte bara Jonatan om hans dag och allt han har stött på, utan också om Nagijala. Det är den värld som gömmer sig bortom stjärnorna och dit själen färdas när du försvinner ur denna värld förklarar Jonatan. En dag börjar huset där de två bröderna bor att brinna. Karl som är sängliggande räddas i sista sekunden av Jonatan men den enes liv går inte att rädda. "Vi ses i Nangijala" är de sista orden Jonatan yttrar innan hans ögon slocknar. Karl blir mer ensam än någonsin och hans tillstånd förvärras betydligt. Hans högsta önskan är att träffa Jonatan igen, och då finns det bara ett sätt, i Nangijala.

En dag får Karl besök av en vit duva på fönsterbrädan, en sådan som han har fått beskrivit för sig bara finns i Nangijala. Han ser det som ett tecken från Jonatan att det är dags för honom att släppa taget om denna värld. Han vaknar upp en dag och ser de vita körsbärsblommorna som utmärker dalen och vet då att han har hamnat i Nangijala. Väl där är det inte det paradis som han trodde utan istället sprids skräck då Tengil med sin fruktade drake Katla hotar att förstöra den vackra körsbärsdalen. De två bröderna Lejonhjärta visar bevis på enorm syskonkärlek och kämpar tillsammans för att besegra den onde Tengil.

Karl är en ung kille som inte kan leva som andra i sin ålder. Han lider av en lungsjukdom och tvingas dag in och dag ut att betrakta världen utifrån hans kökssoffa till sängs perspektiv. Karls äldre bror Jonatan betyder mycket för honom och är dessutom hans förebild i livet. Karl vill ingenting hellre än att kunna vara lika modig som sin äldre bror. Emellan dem råder en stark syskonkärlek som inspirerar mig som läsare. Jonatan som är den äldre av de två bröderna är en god ung man som aldrig ser med ett ont öga på någon. Han är vänlig och omtyckt och efter branden då han räddade Karl ur lågorna blev omgivning påmind om hans fullständigt osjälviska samvete. Den relation som råder mellan de två syskonen är mycket kärleksfull och beskriver den relationen som varje individ eftersträvar med sitt eget syskon. En smula avund uppkom, då jag vet hur svårt det är att få en sådan förbindelse sitt eget syskon.

Karl och Jonatan levde i en ordinär by tills dess att deras liv ändrades drastisk då de träde in i den nya världen Nangijala. Det är en värld som befinner sig bortom stjärnorna och där varken problem eller svårigheter existerar. Till denna andra värld kommer de människor som mister sitt liv på jorden. Det finns två delar av Nangijala, Körsbärsdalen och Törnrosdalen. På andra sidan av de höga bergen som skiljer de två dalarna åt ligger Törnrosdalen. Denna dal har blivit till Tengils näste och han håller på att förändra denna annars så vackra rosdalen till invånarnas förtvivlan.

Körsbärsdalen är den del av Nangijala som Karl vaknar upp i. "Genom allt grön and vitt flöt floden som ett band av silver" berättade Karl om sina syner. De vita körsbärsblommorna och vita duvorna är utmärkande för denna dal. Typiskt för Nangijala är också att tid inte existerar, dagar eller år räknas inte, utan människorna lever oplanerat och fridfullt. I körsbärsdalen finns inte heller pengar eller egennyttiga personer utan alla delar på mat och tjänster, som att alla är lika fattiga eller lika rika.

Om denna sagas värld skulle ses ur ett verkligt perspektiv skulle en tidsmiljö ligga på omkring år 1400-1500. Därför att de varken använde sig av elektricitet eller fordon. Mer utmärkande saker för den tiden är hur de till exempel använder grottor som fängelse, jagar med pil och båge samt att Törnrosdalen var omringad av en mur.

Bröderna lejonhjärta är en fantastisk bok skriven av en mycket duktig författare. Denna bok är en fantasi samt äventyrsbok i ett typiskt sagoformat. Hon skriver mycket levande och lättförstårligt samtidigt som hon får med svåra aspekter på viktiga frågor. Hennes livliga fantasi måste varit till stor nytta när hennes tankar hamnade på papper, för att boken sprudlar nämligen av fantasi.

Hon beskrev bland annat hur jordgubbar växte i barrskogen och hur Karl tog in hästen i köket. Detta blandades med både eldsprutande drakar och monster. Tillräckligt med fantasi för att komma på denna välplanerade värld Nangijala är också någonting anmärkningsvärt. Jag kan tycka att hennes idérikedom var snarlik med ett barns. Denna kvinna borde prisats mer för sina böcker. Den innehåller allt en barnbok bör, den sprider glädje men tar även upp viktiga frågor. Det var med glädje jag fick reda på att människor kommer att påminnas av henne varje gång de går och handlar i framtiden, då hon kommer att pryda den nya 200-lappen.

Boken bröderna Lejonhjärta kretsar mycket runt döden, dock ses döden inte som någonting dåligt utan istället beskrivs den som en pånyttfödelse. Efter den verkliga världen kommer man till Nangijala, efter Nangijala hamnar man i Nangilima. Vad kommer efter det? Astrids sätt att förklara döden genom denna saga fick även mig som läsare att inte frukta döden. Döden är ett komplicerat och tungt ämne och frågan om vad som händer efter den har inget svar. Alla barn går igenom fasen där de börjar att fundera kring döden och det är då jag tror att denna saga gör sig utmärkt. Den kan få barn att förstå att döden inte är någonting att oroa sig för.

Någonting som förundrade mig i boken var hur de två syskonen väljer att ta självmord i slutet. När en de av två syskonen blir djupt sårad bestämmer de sig för att tillsammans hoppa utför en klippa. Dock beskrivs det inte som ett självmord i boken, utan som ett tillvägagångssätt att ta sig till Nangilima. Det fick mig att häpna hur någonting sådant finns med i en barnbok. Men Astrids förmåga att vända någonting hemskt till lyckligt är otrolig. "Vi skyndar oss så hinner vi se gryningen i Nangilima imorgon" säger Jonatan innan de två hand i hand hoppar utför klippan.

Bröderna Lejonhjärta är inom den typiska ramen för en saga, där de goda kämpar mot de onda. Redan innan läsningen påbörjats visste jag hur denna saga skulle sluta. Att de goda besegrar de onda, som i den klassiska sagan. Svaret på om denna bok slutade lyckligt är kluven då svaret ligger i ens egna tolkning. De dog kanske ihop när de hoppade från klippan, de kom kanske till Nangilima. Beroende på vad läsaren tror på slutar boken antingen lyckligt eller fruktansvärt. Ur ett barns ögon ses det antagligen bara som en metod att ta sig till Nangijala, men ur min aspekt slutade den hemskt. Oklara slut tycker jag dock är ett bra sätt att avsluta en bok med. Det får läsaren att fortsätta att fundera kring boken och blir då lättare ihågkommen. En fundering som dök upp var om trodde Astrid på ett liv efter döden. Denna sagas syn på döden går att relatera till kristendommen och även andra religioner som tror på återfödelse. Jag att Astrid var kristen och trodde på en nyfödelse.

En kommentar om titeln är att den fungerar utmärkt, den beskriver boken utan att avslöja för mycket. Även i titeln finns en smula av Astrids kreativitet. Karl och Jonatan Lejon heter de huvudsakligen, och namnet "Lejonhjärta" har uppkommit efter att Jonatan ville beskriva hur storhjärtad Karl var. Innan jag läst boken trodde jag att de två syskonen hade efternamnet Lejonhjärta, så en överraskning på köpet fick jag under läsandet. Sagor är till för att för...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-28]   Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59035 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×