Glödlampan-Thomas Alva Edison

3 röster
11142 visningar
uppladdat: 2011-10-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning
Ett liv utan elektriskt ljus skulle vi aldrig kunna tänka oss. Vad skulle vi göra om inte glödlampan skulle existera. År 1847 föddes Thomas Alva Edison, som på sin tid var den största uppfinnaren. Thomas uppväxt
Den 11 februari 1847 föddes Thomas Alva Edison i ett hus inte långt ifrån sjön Lake Erie i Milano, USA. Hans far Samuel arbetade med att handla timmer medans Samuels fru Nancy stannade hemma med barnen. Nancy och Samuel fick 7 stycken barn, 4 dog i spädbarnsålder. När Thomas föddes så var hans andra syskon redan uppe i tonåren.

När Thomas var 7år så flyttade familjen till ett hus utanför Port Huron. Samuels timmeraffärer gick dåligt och familjen hade ont om pengar. I samma tid drabbades Thomas av scharlakansfeber som gjorde att han blev hörselskadad för livet.

 Året därpå fick Thomas sin enda skolundervisning. Efter tre månaders undervisning fick han inte komma tillbaka mer på grund av hans förtjusning till att spela spratt, hans hörselskada och den stora nyfikenheten inom honom. Hans mamma tog över ansvaret och gav Thomas hemundervisning. Han började läsa böcker om filosofi och vetenskap vilket gjorde att han fick mycket kunskap. En vetenskapsbok som han läste, som även är känd idag var Isaac Newtons Principia. Boken fångade upp hans intresse för experimenten i fysik och kemi. Den gav honom även en mycket stor respekt för vetenskapliga teorier, samtidigt insåg han att matematik inget var för honom.

År 1859 invigdes Grans Trunks järnvägsbolag en tåglinje mellan Port Huron och Detroit. Där fick Thomas ett arbete som tidningspojke och sålde tidningar på tågen. Snart utvecklades det till hans första affärsrörelse, genom att sälja godsaker och färska grönsaker. Han började anställa flera pojkar till stationerna längs järnvägslinjen och fick ihop tillräckligt med pengar för att ha råd med flera böcker till sina studier. Den unge vetenskapsmannen hade till och med en egen vagn där han bland annat tryckte en tidning till passagerarna, The Grand Trunk, som han hade skrivit helt själv. Det var början på hans karriär inom vetenskapen.


Början på något nytt
På 1870-talet använde man gasljus i en del hus. Andra hus hade stearinljus eller oljelampor. Men det fanns också dom som gick och lade sig när mörkret la sig. Det enda elektriska ljuset som fanns var bågljus som funkade genom att en gnistra av elektricitet som hoppade mellan två kolstycken. Det var ganska dyrt att använda, en del viktiga byggnader använde det. Dock så funkade det bara i några timmar innan de måste bytas ut.

Glödlampan
Thomas åkte och besökte William Wallaces bågljusutställning och satte upp som nästa mål att uppfinna en säker och billig elektrisk lampa. Han ville dessutom bygga upp ett nät med elektriska generatorer, ledningar och kablar, så alla kunde förse sig med el. Thomas skaffade pengar från olika affärsmän och bildade The Edison Electric Light Company, hans egna elljusbolag. År 1878 sökte han sitt första patent i jakt på sin första glödlampa. I hans ansökan beskrev han en glödtråd av platina , som är en hård metall som tål mycket höga temperaturer. Där förekom också en elektrisk regulator som hindrade platinan att överhettas. Under dom kommande åren fortsatte Thomas och hans arbetskollegor att arbeta med det elektriska ljuset.

Koltrådslampan
För att utveckla glödlampan genom att åstadkomma bättre vakuum utvecklade Thomas en ny vakuumpump. Thomas och hans medarbetade experimenterade med hundratals andra material till glödtrådarna. Efter många gånger gav dom upp försöken med metall och tillverkade en glödtråd av bomullstråd som behandlats så det blivit kol. Mellan den 21 och 22 oktober 1879 lyste den andra av dessa koltrådslampor i 40 timmar, en framgång! I London samma tid hade kemisten och uppfinnaren Joseph Swan arbetat inom samma område i tjugo år. Han utvecklade också en glödtråd av kol och en glödlampa med vakuum. Joseph hade bildat bolaget Swan United Electric Light Company Limited. Fler strider om patent hotade, men 1883 enades dom två uppfinnarnas bolag och tvisten om patent kunde lösas. Under tiden sökte Thomas flera dussintals patent, mest för glödlampor, till utrustningen som behövdes för att framställa dom. Lamporna förbättrades hela tiden och ersatte Bambufibrer till bomullen och senare till cellulosa. Under hela Thomas liv fick han sammanlagt 1093 patent.


De sista åren
Ett av Thomas sista projekt var att hitta en annan källa till naturtuggummin än dom som britterna planterade. Efter att ha odlat i många år och fått fram många sorters växter fick han fram en jätteart av gullris som innehöll latexgummi. Men det fanns så många fler som experimenterade med detta projekt att gullriset aldrig kom till användning.

Om man inte räknade med Thomas väldigt dåliga hörsel var han alltid i god hälsa, även om han spenderade långa nätter i laboratoriet. År 1929 arrangerade Henry Ford firandet av femtioårsjubileet för det elektriska ljuset, med bland annat ett nytt historiskt museum . Thomas närvarade vid jubileet tillsammans med president Herbert Hoover. Då var han 82 fyllda år, men efter det började hans hälsa svikta. Under 1930 och 1931 kämpade Thomas med en mängd olika sjukdomar. I sitt sista offentliga talande sa han: ”Jag har levt länge..Ha förtröstan. Gå vidare.” Thomas Alva Edison dog den 18 oktober 1931 efter att ha drabbats av diabetes och njurproblem.


Vad Thomas uppfinning betyder idag
Uppfinningen Thomas kom på, har en stor betydelse i nutiden. Vad hade vi gjort utan den, vi hade inte klarat oss utan glö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Parker, Steve. (1993). Thomas Edison och elektriciteten. Bokförlag Carlsen. http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4241638

Kommentera arbetet: Glödlampan-Thomas Alva Edison

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-10-27]   Glödlampan-Thomas Alva Edison
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59043 [2022-08-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×