Mahatma Karamchand Gandhi

3 röster
5102 visningar
uppladdat: 2012-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Mahatma Karamchand Gandhi föddes den 2 oktober 1869 i Porbandar Gujarti i västra Indien. Gandhi hette egentligen Mohandas Karamchand, men fick hederstiteln mahatma. Titeln betyder "stor själ". Han blev mördad den 30 Januari 1948 i New Delhi. Han var utbildad till advokat i Storbritannien. Han var också politiker och andlig ledare. Hans far var premiärminister i Porbandar som ligger i Gujarti. Han såg upp till sin väldigt religiösa mor. Han var en förebild i Indiens självständighetssträvanden. Han var skälet till att Indien blev självständigt. Det var Gandhis mor som lärde honom om icke-våld. Han var mycket blyg när han var liten. När Gandhi var 13år blev han bortgift med en jämnårig tjej, Kastrubai. Ingen av barnen var nöjd med sina familjers beslut. När han var 19 blev han skickad till London för att plugga juridik. I det nya landet försöker han anpassa sig till det västerländska livet, men han blir mött av diskriminering och har svårt att anpassa sig.

Han studerade också olika politiska idéer som spreds i Europa. Han studerade även hinduiska texter, särskilt Bhagavadgita.  En av Gandhis första idéer var "mat äter man inte för nöjes skull, utan för att leva". Han provade många olika dieter för att undersöka hur lite en människa kan äta utan att kroppen tar skada. Han gjorde detta för att visa sympati för världens fattiga och för att få bättre självkontroll. När han var färdigutbildad till advokat återvände han till Indien och startade en advokatfirma. Han var fortfarande blyg och vågade vid visa tillfällen inte föra sina klienters talan i domstolen.

År 1893, när Gandhi är 24 år flyttar han till Sydafrika. I Sydafrika fanns 150 000 Indier som tillsammans med urbefolkningen inte blev behandlade som den vita befolkningen. Diskrimineringen mot de svarta var otroligt stark. Svarta fick inte rösta, äga land och inte heller röra sig fritt. Gandhi såg sina bröder förtryckas och lida. Den unga Mohandas ställdes inför ett dilemma, skulle han åka hem eller skulle han följa Bhagavadgitas råd, göra sin plikt. Han bestämmer sig för att göra sin plikt, göra motstånd mot rasistregimen. Gandhi använder inte vapen och våld som motstånd, utan skriver debattartiklar, kontaktar myndigheter, sammankallar protestmöten och han kräver att få lika rättigheter som de vita.

Mohandas Betydelse

I augusti 1931 for Gandhi till England för att delta som representant i Indian National Kongress. Han besökte Lancashires bomullsstäder för att förklara varför Indien bojkottade deras tyger och arbetarna hyllade honom, de uppskattade att han brydde sig om att tala med dem. Konferensen han kom för var däremot totalt misslyckad och Gandhi bestämde sig för att aldrig mer åka till England. Strax efter Gandhis hemkomst till Indien fängslades han, 1933 kommer han ut och gör en lång resa för att samla in pengar till de kastlösa. Gandhi kämpade inte bara för Indiens frigörelse utan även för fred mellan hinduer och muslimer. Han insåg att frigörelsen kunde leda till total splittring mellan hinduer och muslimer och kunde därför tänka sig att skjuta upp den om det kunde hjälpa. Nazisternas framtåg i Europa berör nu även Indien, britterna lovar Indien självständighet, om de går med i kriget, men Gandhi vägrar att vinna självständighet genom gå i krig, på bekostnad av Englands undergång.

I augusti 1942 säger Gandhi åt Britterna att ge upp Indien. Kriget bryter fram i hela landet, Gandhi fängslas tillsammans med sin hustru, Kasturbai är mycket sjuk och hon avlider i fängelset, Gandhi sörjer djupt. Några veckor senare släpps en väldigt sjuk Gandhi ut, han blev utsläppt för att den Brittiske stadsmannen fruktade fler stridigheter om även Gandhi dog i fängelset. Den 15 augusti blir Indien självständigt. Tyvärr går det inte att hålla tillbaka muslimer och hinduer, våldsdåd och strider utbryter i hela landet. Gandhi känner sig sviken av sina landsmän och han inser att det inte hjälper att be, så i september meddelar han att han tänker fasta till döds om inte alla parter återförenas i sina hjärtan. Han var då 77år. Stadsmännen i Delhi lovar Gandhi att göra allt för att återupprätta fred och vänskap även om deras liv ska till och Gandhi avbryter sin fasta på den sjätte dagen.

Gandhis död

Gandhi höll bönesamling varje kväll och en kväll utsätts samlingen för ett bombattentat, Inrikesministern fruktar att bomben var avsedd för Gandhi och ber att alla på mötena ska visiteras i framtiden, men Gandhi går inte med på det utan säger att om han ska dö så skulle jag vilja göra det vid en bönsamling. Ni har fel om ni tror att ni kan beskydda mig, Gud är min beskyddare. Någon tid senare, den 30 Januari kliver en man fram när Gandhi kommer till mötet och skjuter honom med fyra skott i hjärtat. Mannen som sköt honom hette Nathuram Godse, han var en ung förvirrad extremist och Hindu, Han hängdes senare tillsammans med en konspiratör. Gandhis kremering ägde rum vid den heliga floden Jumna vid Rajghat dit folk idag vallfärdar, askan spreds i Indiens heliga floder och i havet vid Bombay. I hela Indien finns det statyer av Mohandas Gandhi både i städer och byar.

Egna tankar/åsikter

Man kan nog inte förklara hur mycket Gandhi betydde för Indien. Jag tycker att han var fantastisk på många olika sätt. Han förbättrade de kastlösas svåra situation. Han kämpade verkligen för folkets rättigheter, det spelade ingen roll om du var man eller kvinna, vilket jag tycker är otroligt. Han var troligen en av dem första som verkligen brydde sig om alla indier oavsett religion. Han var modig som vågade stå ut ur mängden, de flesta kör nog bara på och försöker passa in i mängden, imponerande. Han var både politisk och andlig ledare för Indierna. Han försökte att undvika blodiga strider genom att fasta och blev därför sedd som en helig man. Han klädde sig också enkelt för att vissa att han stod på folkets sida. Han visar bara tydligare och tydligare att han verkligen vill hjälpa folket i Indien, men det bästa sättet var att använda sig av icke-våld som hans mamma l&aum...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi

Kommentera arbetet: Mahatma Karamchand Gandhi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2012-05-21]   Mahatma Karamchand Gandhi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59102 [2023-02-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×