Mahatma Gandhi

3 röster
9452 visningar
uppladdat: 2012-05-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mohandas Karamchand Gandhi
Mahatma Gandhi 


Biografi

Mohandas Karamchand Gandhi föddes i en hinduisk familj den 2 oktober 1869. De bodde i staden Porbandar som ligger i den indiska delstaten Gujarat. Ghandi var son till Karamchand Gandhi som vid den tidpunkten var premiärminister av Porbandar och Putlibai. Ghandi föddes in i vaishya-kasten (företagarnas kast). Karamchands fjärde fru var Gandhis mamma, hon var den ända av hans fruar som gett honom en son. De tre tidigare fruarna hade ”bara” fått varsin dotter. Gandhi bodde med sin mamma och hon  levde efter den Jainistiska tron. Jainismen är en av de äldsta religionerna som uppstod i Indien. Som Jainister tror man på existens av transcendenta(andliga) och heliga själar. Men också att man har en chans att uppnå gud-liknande medvetande.
   Gandhi lärde sig redan som liten om ahimsa(icke våld), att inte skada levande varelser, att vara vegetarian, att fasta för självrening samt ömsesidig överseende och gemenskap med medlemmar av olika trosuppfattningar.
   I sin ungdom när Gandhi studerade i Porbandar och lite senare i Rajkot. När han studerade var han ”bara” en medelmåttig student. Han tog examen från Samaldas College i Bhavnagar som låg i Gujarat, men det var knappt att han klarade att ta examen.
   1883 när Gandhi var 13 år giftes han bort av sina föräldrar till en flicka, som var lika gammal som honom, som hette Kasturba Makhanji. De fick fem barn tillsammans, varav deras första barn dog.
Deras andra barn Harilal föddes 1888, deras tredje barn Ramdas föddes 1897 och deras fjärde barn Devdas föddes 1900. 
    Gandhis familj ville att han skulle bli advokat. Så några år efter att Gandhi och Makhanji gifte sig skickades  Gandhi till London för att studera juridik. När Gandhi var i London och studerade blev han allt mer och mer troende. När han sedan studerat klart och var utbildad advokat flyttade han tillbaka till Indien. När Gandhi kom tillbaka till Indien var han väldigt väldigt starkt troende.
    Gandhi blev erbjuden av ett företag att flytta till Sydafrika för att bevaka företagets intressen när han bara var 24 år gammal. Gandhi gick med på det och flyttade till Sydafrika. 
Eftersom det var på den tiden en brittisk koloni så var det mycket svårt för dem som var färgade att bo i Sydafrika. De blev behandlade på de mest vidriga sätt. Gandhi blev chockad av hur han blev bemött där. Men han åkte ändå inte tillbaka till Indien förrän 21 år senare.
    Gandhi insåg att de färgade inte kunde fortsätta att bli behandlade på det viset, det var här hans liv vände. Gandhi köpte en förstaklassbiljett och krävde att få åka buss bland de vita. Detta blev en skandal i Sydafrika, de färgade fick nämligen inte sitta med de vita även om de hade en biljett för en viss plats.
    Det var efter detta många afrikanerna började att kämpa för sin åsikt och sin rätt i samhället. Det var också efter den incidenten som sökte upp honom för juridisk hjälp samt för att delta i  protesterna. Det tog inte lång tid förrän Gandhi var känd i hela Sydafrika.Gandhi hade även kontaktat myndigheterna och sammankallat protestmöten, allt för att Sydafrika skulle bli självständigt. Gandhis släptåg blev allt större och bestod för det mesta av afrikaner som drömde om ett självständigt land. 
Gandhis släptåg kallades Stayagraha och det betyder ”styrka genom att hålla fast vid sanningen”.
     Men det som var mest unikt med hans demonstrationer och väldigt viktigt är att det var antivåld. För att Gandhis trodde på ickevåld och hans motto var dö, men inte döda. Han tyckte att man aldrig ska skada något levande, att alla människor ska bemötas med respekt och kärlek. Han kallade det för ahimsa.
År 1906 när Gandhi fyllde 36 år avlade han ett munk-löfte. Enligt detta löfte skulle han leva utan sex.
Alla som följde honom skulle även följa hans livsstil, som innebar att man inte skulle äta kött, att man skulle leva i fattigdom, hårt arbete, inget våld i någon form och som jag skrev innan  sexuell avhållsamhet. 
    När Gandhi fyllde 45 år gammal åkte han tillbaka till Indien där han blev bemött av flera hundratals människor som hade hört om hans ”arbete” i Sydafrika. Gandhi lämnade inte sin kamp om självständighet i Sydafrika utan strax efter att han återvänt till Indien satte han sig i arbete. Det tog inte lång tid förrän den indiska Stayagraha rörelsen sattes igång. Gruppen kämpade för de fattiga i Indien samt för de förtryckta.
    Med press från hela världen lovade England att frigöra Indien efter det första världskriget. 
Efter första världskriget tog Gandhi till drastiska metoder då England inte höll sitt löfte. Den 6 april 1919 fick han hela Indien att strejka. Han fortsatte att leda demonstrationen med icke våld. Men Gandhi blev dock tvungen att avbryta strejken då våld inträffade.
    Det allra viktigaste Gandhi gjort för Indien är att ha kämpat för Indiens självständighet genom motstånd, massdemonstrationer och förhandlingar och allt detta utan våld.
Den 15 augusti 1947 blev Indien självständigt, mycket på grund av Gandhi.
    När Gandhi var 78 år gammal, 1948 den 30 januari, blev han skjuten till döds av en fanatisk hindu under hans offentliga bönestund.

Mohandas Karamchand Gandhis tankar

Sanning, satya
Gandhi ägnade sitt liv åt syftet att upptäcka sanningen, Satya som är det indiska namnet för sanning. Gandhi försökte göra det genom att lära sig av sina egna misstag. Han utförde även experiment på sig själv. Han har skrivit en självbiografi om just hitta sanningen Historien om mina experiment med sanningen. Gandhi menade att den viktigaste striden var att bekämpa sina egna rädslor ,demoner och osäkerheter. Gandhi sa att  ”Gud är Sanning". Han ändrade senare det uttalandet till "Sanningen är Gud". 
Icke-våld, ahimsa
"Ahimsa" innebar att man inte ens fick tänka en ond tanke mot någon. Allt man gör ska ske till den andres bästa. Gandhi var inte den som ”kom på” principen om ickevåld, men däremot var han den första som använde den i politiska situationer i en stor skala. Den som inspirerade Gandhi till ickevåld var bland annat Lev Tolst.
    För honom var ickevåld ett ingripande, och begreppet vänder sig därför också mot passiva protester samt mot pacifismens vägran. Att vägra delta i våld  tex genom vapenvägran eller militärskattevägran menade Gandhi inte var tillräcklig. Han ansåg att man också måste dessutom konfrontera våldet och ingripa vid förtryck.
Gandhi menade att man behöver längre träning för ickevåld än en soldat behöver för att delta i krig.
Vegetarianism
Som barn experimenterade Gandhi med köttätande. Men innan han reste till London för att studerade lovade Gandhi sin mamma, Putlibai och sin morbror, Becharji Swami, att han skulle avstå från att äta kött, alkohol och leva promiskuöst. Han höll fast vid sitt löfte. När Gandhi blev vuxen blev han en väldigt strikt vegetarian.
    Gandhi ägnade mycket tid åt att förespråka vegetarianism under och efter sin tid i London. Gandhi ansåg  att en vegetarisk kosthållning skulle inte bara tillfredsställa kroppens behov utan också tjäna ett ekonomiskt syfte eftersom kött var dyrare än säd, grönsaker och frukt. Gandhi avstod också från föda under långa perioder . Han  använde fastan som en form av politisk protest. Han vägrade helt enkelt att äta tills hans krav blev uppfyllda. Han ansåg att vegetarianismen var början på hans djupa engagemang för Brahmacharya. Han mennade att utan total kontroll över gommen och det han stoppade i sig skulle hans framgång i Bramacharya troligen inte lyckas.
Brahmacharya
Vid 16 års ålder blev Gandhis pappa mycket sjuk. Han var mycket lojal mot sina föräldrar så Gandhi vakade ständigt över sin pappa när han var sjuk. En natt kom Gandhis farbror och avlöste honom. Gandhi gick till sitt sovrum, där hans fru var. Den natten hade han hade samlag med sin fru. Senare på natten kom en tjänare in till Gandis rum  för att berätta att för att berätta att hans pappa precis hade dött. Gandhi kände då så oerhörd skuld, då han tyckte det var hans fel då han haft sex. Det var något han aldrig förlät sig själv för. Den händelsen hade stor påverkan på Gandhi. För vid 36 års ålder valde att leva i celibat, trots han var gift.
    Han tyckte att det var som hans personliga plikt att leva i celibat, så att han kunde lära sig att älska istället för att åtrå. För Gandhi betydde brahmacharya "kontroll över sinnena i tanke, ord och handling."
Tro
Gandhi föddes som hindu och han hämtade de flesta av sina principer från hinduismen. Han ansåg, som de flesta hinduer, att alla religioner är jämlika. Han avvisade alla som försökte omvända honom till en annan tro.
Gandhi ansåg att  kärnan i varje religion var sanning och kärlek.
När han fick frågan om han var hindu svarade han:
"Ja, det är jag. Jag är också kristen, muslim, buddhist och jude."

Vad tycker jag

Gandhi var en otrolig människa som inspererande måga andra. Det är få personer som har uträttat så mycket under en livstid som Gandhi. Han hade dessutom många anhängare som verkligen trodde på det Gandhi gjorde och följde honom ända till slutet.
Samtidigt som han inspererade många människor har jag svårt att sätta fingret på vad jag tycker om honom. Ibland tycker jag att det känns som att han har utnyttjat den kärlek som folket kände för honom för at gå sin vilja igenom, som tex när han skulle fasta till döds. Han v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källor http://www.mkgandhi.org http://www.mahatma.org.in/ http://www.wikipedia.se http://www.ne.se

Kommentera arbetet: Mahatma Gandhi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2012-05-31]   Mahatma Gandhi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59106 [2023-03-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×