Albert viksten

1 röster
3501 visningar
uppladdat: 2012-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Albert Viksten

Isak Albert Viksten föddes den 8 april 1889 i Vojen, som är en liten by utanför Graninge som ligger i västernorrlands län. Han växte upp med sin pappa och sina nio syskon varav sju var bröder och två var systrar i en liten by utanför Graninge, hans pappa var byskomakare och arrendator. När han var tolv år efter han hade gått ut skolan och konfirmerade sig så började han att små jobba med kolningsarbete, och på den tiden så var det väldigt svårt att få några pengar för det man gör och nu skulle han försörja sina syskon med mat och sånt. När han satt där inne i kolarkojan så hittade han ett papper och en penna, med tiden då som han satt där inne så började han skriva några krumelurer på det där pappret, men han hade ju aldrig lärt sig att skriva så bra, då vart han så fascinerad att han kunna få ner alla sina tankar på det där lila pappret, men med några avbrott för att han var sjuk ibland.

När Albert för första gången läste boken Defoes Robinson Crusoe och Sveriges djurvärld vilket gjorde stora intryck på honom. Lite längre fram i tiden blev Strindberg, Dostojevskij och Gorkij bara några av hans favorit författar. Albert hann pröva på många olika innan han blev författare på heltid, T ex jobbade han som Dräng, journalist skogsarbetare, Stenare, sjöman, Rallare och sjåare. Efter det så gick han på folkhögskola. Han gjorde också massor med olika resor så att han kunna föreläsa om folkbildningsförbundet. I Ängratörn som ligger mellan Lassekrog och Kårböle har han ett författartorp, som precis påminde om hans barndoms hem, och det var där som han fick inspiration som sedan gjorde att han skrev fantastiska böcker. Eftersom att han kommer från Ångermanlands landskap så fick han den stora äran att skriva Ångermanlands landskaps sång.

1917 skrev Albert sin första bok Strider för livet som blev en väldig viktig händelse i hans liv, och som blev en bra "inledning" genom hans författarskap. Och två år senare kommer en till bok som heter Bortom lagen, och efter det så har det bara kommit fler och fler böcker,

1922 träffade han sitt livs kärlek Lisa Brolin som han sedan gifter sig med och flyttar till Färila och bosätter sig där. Och mellan åren 1925 till 1931 så fick han fyra barn med Lisa Brolin, Hans Viksten, Sven Viksten, Märta Viksten och Karin Viksten.

Men han gillade inte att bo i Färila, han villa bo i skogen och nära vattnet,

Så 1938 fick han et tips på att åka till Sillervallen för där fanns det hus, men när han kom ditt så fick han ett tips av någon att åka till Ängratörn för där fanns det ett äldre par som hade en stuga i skogen och nära vattnet, men när han väl kom ditt och frågade August palm han som bodde i huset om han fick köpa det så sa han, Nej här ska jag bo tills jag dör. Så han åkte hem till Färila igen.

1939 när han fyllde hela femtio år så hände det något väldigt speciellt i hans liv och som gjorde att det förändrade hans liv, och det var inte bara det att han fyllde femtio jämt nej utan det var August Palm han som bodde i huset dog det året tragiskt nog, så tanten i huset skulle ju sälja huset då, men Albert hade inte så mycket pengar så då när han fyllde femtio år så fick han världens bästa present av sina kompisar, han fick huset av sina vänner. Han blev så lycklig.

I Ängratörn hade han också nära till vattnet så han kunde fiska och få mat, för att jaga tyckte han inte var så roligt när man dräper djur. Så när han skul...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Albert viksten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2012-09-18]   Albert viksten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59132 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×