Bokrecension "Ondskan"

19 röster
85892 visningar
uppladdat: 2013-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Bokrecension Ondskan

Ondskan är skriven av Jan Guillou och är utgiven 1981. Boken handlar om 14-årige Erik. Han är väldigt bråkig i skolan, är med i många slagsmål och är ledare i en stöldliga. Dessutom har han det svårt hemma, hans pappa är sadistisk och ger Erik stryk varje kväll.

När stöldligan upptäcks av skolans personal blir Erik relegerad. För att få börja i gymnasiet måste han börja på internatskolan Stjärnsberg som ligger långt bort från Stockholm, där Erik bor. Erik känner sig trött på allt våld, och hoppas på att kunna börja om på sin nya skola.

Men det blir svårare än vad han tänkt sig. Skolan är full av kamratuppfostran, som Erik hatar. Han inser att ondskan existerar i andra former än den han upplevt i hemmet. Erik kommer motvilligt in i sitt gamla mönster av våld, och när han vägrar gå med på skolans regler riskerar han att åter igen bli relegerad.

Jag tycker att boken var jättebra. Den var spännande och dramatisk från första stund, och samtidigt oförutsägbar. Händelserna är mycket bra beskrivna av författaren, liksom miljön.

Det enda som jag är kritisk mot är slutet. Det kändes väldigt plötsligt, och kunde ha varit tydligare och mer välplanerat.

Jag tror att de flesta kan uppskatta boken. Det är enkelt att komma in i handlingen, och den är svår att lägga ifrån sig. Efter att jag hade läst ut boken så tänkte jag mycket på den, det var väldigt lätt att känna sig berörd.

"Ondskan" passar alla åldrar, både ungdomar och vuxna. Den är inte svårbegriplig och är lätt att fängslas av.

Jämförelse mellan bok och film

Jag gillade både boken och filmen, men skulle nog föredra filmen. Visserligen känns boken mer välgjord, och har en bättre sammanhållning än filmen. Men filmen var enklare att förstå, den var mer obehaglig och innehöll många otäcka scener. Skådespelarna var jättebra, och miljöerna stämde bra med filmens handling. Det var fin musik också, som kallade fram de rätta känslorna.

Inledningen är ungefär detsamma i filmen som i boken. I boken står det dock mycket om hur Eriks liv var innan Stjärnsberg, och det får man inte alls se mycket av i filmen. Filmen slutar med att Erik träffar sin rumskompis Pierre igen, det står det ingenting om i boken. Personer, miljöer och händelser är ungefär detsamma. Miljöerna i filmen är nästan precis som bilden jag fick i huvudet av att läsa boken.  

Boken och filmen skiljer sig åt ganska mycket vad det gäller Eriks familj. I boken har Erik en lillebror, som inte syns till i filmen. I filmen blir Erik misshandlad av sin styvpappa, hans biologiska pappa är död. I boken är det hans riktiga pappa.

Förhållandet mellan Erik och Marja syns mycket mer i filmen. I boken är Marja bara med i slutet, men i filmen syns hon redan i början.

Situationen med advokaten skiljer sig också åt. Efter att förhållandet mellan Erik och Marja upptäcks (genom att hennes brev till Erik beslagtagits) blir Erik relegerad i filmen. Då ringer han sin advokat. I boken blir han inte relegerad, och han får ett brev av advokaten istället.

Tiden på Stjärnsberg och antalet karaktärer skiljer sig inte åt speciellt mycket i bok och film.

Själva handlingen i grunden är inte så ändrad. Vad som är typiskt för skolans system, t ex "Rutan", "peppisar" och "ettstygnsslag" är också detsamma i filmen som i boken.

Jag tyckte att situationen med advokaten var mycket bättre i filmen. Där ställde advokaten rektorn mot väggen under hans födelsedagsfest.

Något som jag tycker var bättre med boken är att den beskriver Eriks familj bättre, och även skolan so...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

"Ondskan" av Jan Guillou (1981) "Ondskan" film (2003)

Kommentera arbetet: Bokrecension "Ondskan"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Uffe Knut 2021-01-25

    du räddade mitt liv

Källhänvisning

Inactive member [2013-04-15]   Bokrecension "Ondskan"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59205 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×