Barns situation i Sverige

2205 visningar
uppladdat: 2013-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Barns situation i Sverige

En femtedel av Sveriges befolkning, ca 2 miljoner, är mellan 0 och 17 år. Detta har varit ganska konstant sedan 1950-talet och inte förändrats avsevärt. Barnakullarna per år varierar dock kraftigt och var som störst i början av 90-talet, med ca 130 000 barn, och minst i slutet av 90-talet, med ca 90 000 barn.

2008 fanns det nästan 330 000 barn med utländsk bakgrund, vilket betyder att man antingen är född utomlands själv eller har föräldrar som är det. Detta motsvarar 17 procent av alla barn. Andelen utrikesfödda barn har ökat nämnvärt sedan 2006 på grund av de senaste årens ökade invandring.

Omkring 15 000 barn är adopterade från ett land utanför Sverige. Utav dessa är 56 procent flickor och 44 procent pojkar. Kina är det vanligaste adoptionslandet för flickor, medan pojkar oftast adopteras från Sydkorea eller Colombia.

Att vara inskriven på någon form av barnomsorg är vanligast bland 4-5 åringarna, ca 98 procent går på dagis eller familjedaghem, och 95 procent av 6-åringarna går i förskoleklass. Inskrivningarna i barnomsorgen minskar efter 6 års ålder, bland 6-9 åringar är 80 procent inskrivna och bland 10-12 åringar är 13 procent inskrivna på någon fritidsverksamhet.

De flesta barnen under 18 år, 74 procent, bor med sina biologiska föräldrar/adoptivföräldrar. 5 procent bor med en förälder och en styvförälder, och 20 procent bor med en ensamstående förälder. Bland barn som bara bor med en biologisk förälder är det vanligast att bo med sin mamma, ca 82 procent gör det och 18 procent bor med sin pappa.

Ca 3 procent av barnen med gifta eller samboföräldrar upplevde 2008 att de separerade. Det motsvarar ca 48 500 barn. Det är dubbelt så stor risk att samboföräldrar separerar än att gifta föräldrar gör det. Trots detta har separationer bland samboföräldrar minskat sedan 1998.

Att bo i partnerskapsfamiljer har tiodubblats de senaste tio åren. 2008 levde 749 barn med två samkönade föräldrar, 1998 var antalet knappt 70. Det är betydligt vanligare att ha två mammor än två pappor, 706 har två mammor och 43 har två pappor.

Vartannat barn bor med ett syskon, och en tredjedel bor med två eller fler syskon. Bara en femtedel är ensambarn. Man har oftast fler syskon om man har sammanboende föräldrar.

Det är ovanligt att någon förälder dör under barndomen. 3361 barn förlorade en förälder 2008, endast 3 barn förlorade båda föräldrarna. Det var mer än dubbelt så vanligt att förlora sin pappa jämfört med att förlora sin mamma. 23 000 barn upplever under barndomen sin mammas eller pappas död, vilket motsvarar 1,2 procent.

De flesta barn har föräldrar som förvärvsarbetar. 75 procent av papporna och 39 procent av mammorna jobbar heltid. Att arbeta deltid är betydligt vanligare hos mammorna, ca 25 procent jämfört med 5 procent av papporna 2008. Endast 4 procent av mammorna och 3 procent av papporna är arbetslösa.

Ca 90 procent av alla barn anser att deras mamma har tid att prata eller göra något med dem. Andelen som anser att deras pappa har tid är lägre, 83 procent bland pojkar och 78 procent av flickor. Att inte tycka att pappan har tid är vanligare bland ä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

statistiskacentralbyran.se

Kommentera arbetet: Barns situation i Sverige

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2013-04-15]   Barns situation i Sverige
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59220 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×