Uppgift om globaliseringen - Intervju

1 röster
4024 visningar
uppladdat: 2013-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Uppgift om globalisering - intervju

Jag valde att intervjua min mammas faster Margit, som är 74 år gammal. Hon växte upp på landet i en typisk bondefamilj med många syskon och fick tidigt lära sig att hjälpa till hemma, både ute på gården och med hushållsarbetet. Familjen hade radio och tidningar hemma, och var enligt Margit hyfsat allmänbildade med den tidens mått mätt.

När Margit var två år bröt andra världskriget ut, och hennes pappa blev inkallad. Andra världskriget blev Margits första möte med den globala världen, hon kände t ex till länderna Tyskland och Polen när hon var sex år gammal. Hon var väldigt rädd för att kriget skulle drabba Sverige och drog alltid ner rullgardinerna i hennes rum, för att inga soldater skulle skjuta där. Senare under barndomen fick hon träffa kinesiska missionärer, som lärde henne mycket om människor i andra länder och kulturer.

Kunskaperna om andra länder kom successivt, men Margit säger att hon började märka av globaliseringen ordentligt på 60-talet, då amerikansk och engelsk musik blev populär i Sverige och TV:n blev vanlig.  

Under sina yrkesår arbetade hon som lärare i hemkunskap på en högstadieskola. Skolan hade ett utbyte med en polsk skola, och Margit fick t ex åka till Polen på en studieresa. I yrket fick hon även undervisa i flera miljöfrågor som har med mat att göra. Margit är väldigt noga med att inte kasta mat, och att köpa inhemska grönsaker. Närodlade grönsaker är det allra bästa, men hon tror att det blir för dyrt i längden.

Margit tycker att det både finns för- och nackdelar med globaliseringen. Hon är positiv till EU, och tycker att det är bra med frihandel och fri arbetsmarknad europeiska länder emellan. Hon tycker också att det är bra att vi har lätt att få kontakt med utländska människor via Internet. Sådana möjligheter var helt otänkbara när hon var ung. Margit tror också att unioner som EU hjälper till att bevara världsfreden.

Det är dock inte svårt för Margit att komma på nackdelar med globaliseringen, såsom alla föroreningar som orsakas av världshandelns alla transporter. Hon tycker även att vi flyger alldeles för mycket, och ser flera nackdelar i att vara nåbar på Internet, eftersom det kan leda till barnpornografibrott, mord och trafficking mellan olika länder.

Det var roligt och enkelt att intervjua Margit om globaliseringen, hon hade tydliga åsikter och samtalet flöt på bra. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Egen intervju

Kommentera arbetet: Uppgift om globaliseringen - Intervju

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2013-04-15]   Uppgift om globaliseringen - Intervju
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59222 [2022-08-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×