Per Gessle

9054 visningar
uppladdat: 2006-03-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mitt musikarbete om Per Gessle

Per Håkan Gessle föddes den 12 januari 1959 i Halmstad. Där växte han upp med sina två äldre syskon Gunilla och Bengt. Gunilla som var äldst var 15 år äldre. Hans mamma hette Elisabeth, hon och Gunilla drev en porslinsaffär. Pappan hette Kurt, han var rörläggare och ägde en egen rörläggarfirma. Han var en mycket duktig och flitig rörmokare och drog sig inte för att ta på sig stora jobb. Kurt byggde till och med deras hus men det kostade honom ena tummen.

Per blev tidigt intresserad av musik, mycket tack vare Bengts skivsamling. Han hade precis som alla ungar på 60-talet stora drömmar om att bli popartist. Det var verkligen hans högsta önskan. Tack vare sitt intresse för musik kunde han engelska någorlunda redan när han fyllt åtta år, detta hade han lärt sig genom att läsa engelska musiktidningar. Han ägde redan som tioåring en stor musiksamling på över 100 skivor.Gruppen Gyllene Tider bildades av Per Gessle och Mats Persson, de var 17 år gamla och gick på samma gymnasium. Från början hette deras duo Grape Rock, de spelade en blandning av glamrock och punk. De skrev låtar som ”Saken slår mig som på huvudet” och ”Ernst är full”.
Man kan ju nästan tänka sig att den sortens låtar kan bli vidare populära. Det insåg duon snart också. De kallade in fler medlemmar och tillslut valde man en uppsättning innehållande Per Gessle, Mats ”MP” Persson, Anders Herrlin, Göran Fritzon och Micke ”syd” Andersson. Det nybildade bandet valde att byta stil och namn. Nu hette man inte Grape Rock utan det mer framtidsinriktade bandet bytte namn till Gyllene Tider. Just för man tyckte att det lät mer framtidsinriktat. Nu började man skriva nya popigare låtar, gruppen gjorde en själfinansierad EP med fem låtar bla låten Billy. På affischen till EPn stod det ”Gyllene Tider har inte SEX utan fem nya låtar på sin EP”. Köp den!” Sex var skrivet med stora rosa bokstäver. De skickade insändare till tidningar och blev mer och mer populära. Nu var det ”the new wave” som gällde korta fräcka poplåtar och blekt hår. Detta försökte Gyllene Tider efterlikna och de lyckades de med.

En morgon i januari år 1979 ringde det efterlängtade samtalet från Kjell Andersson på EMI studion. Han var intresserad i Gyllene Tider och låten Billy. EMI skickade ner producenten Lasse Lindbom till Halmstad för att kolla på dem. Han var egentligen där för att kolla på ett annat Halmstadband som hette Sydkraft men passade på att kolla på Gyllene Tider också. De spelade en låt som hette ”Lätt fånget, lätt förgånget” han bara gäspade. Men när han kommit tillbaka till Stockholm och hade rapporterat, bestämde sig EMI att man skulle kanske satsa på Gyllene Tider. Bandet åkte upp till Stockholm helt hänförda av alla tekniska prylar och den stora inspelningsstudion. De hade förberett sig med många olika låtar av olika stilar. Det måste ha gått bra för att lite senare släppte de sin första singel med EMI som producent. Den hette ”Himmel No 7.” från låten som de trodde skulle slå igenom. Men istället blev det extra spåret man lagt till på baksidan ”Flickorna på TV2” som blev hitlåten. Den hade man bara lagt till som en bonus. Nu fanns den överallt och folket älskade den.

Sommaren 1980 är deras, de spelar in nya låtar bla ”När vi två blir en”, ”Leva Livet”, ”Kärleken är inte blind” och ”Vänta på mig”. Singeln ”När vi två blir en” blir sommarplågan och ligger etta i 16 veckor i rad på topplistan. Singeln säljs i extrema 150 000 exemplar. Man gör också sin första stora turné, vilken blir en succé med tusentals skrikande fans.

Gruppen gjorde nu fler låtar och fler spelningar. När man släppte LPn ”Moderna Tider” 1981 (som varit förbeställd i 130 000 ex innan den ännu var klar) gjorde man en stor vårturné. Den blev en stor succé fansen fyllde gatorna och det var kaos. På sommarturnén samma år i Kristianopel blev folk nertrampade och tre dog till och med. Hela turnén 1981 dokumenterades på film av Lasse Hallström och släpptes på filmen ”Parkliv”.

1982 går inte fullt lika bra som året innan. Man spelar in sin tredje LP ”Puls”. Den blev med sina mer romantiska inriktade låtar inte lika stor succé som ”Moderna Tider”. Puls såldes i 200 000 ex. Efteråt åkte alla utom Per in i lumpen. Nu passar Per på att spela in ett soloalbum.

Sommaren 1983 var hela bandet samlat igen. Nu hade man stora planer, man skulle slå igenom utomlands. Den nya satsningen blev LPn ”Heartland café”, i utlandet, med det nya tillfälliga gruppnamnet Roxette. Stilen var enligt dem själva rock vilket jag inte riktigt håller med om. Alla låtarna var på engelska. ”Teaser japanese” var Sveriges på den tidens dyraste musikvideo att spela in. Men LPn blev ett misslyckat projekt, den blev ingen storsäljare som man hoppades på. LPn såldes i ca 200 000 exemplar, vilket var för lite enligt dem själva. Så man gör en turné för ”Heartland café”. Med på turnén fanns körsångaren Marie Fredriksson. Till bandets stora besvikelse blir även turnén ett fiasko.

Gruppen spelar in en låt till som man hoppas ska bli räddningen, singeln ”Galning”. Men varken EMI eller de övriga i bandet gillar låten. Nu beslutar sig Anders Herrlin att hoppa av bandet och så upphör gyllene tider…… för ett tag ja. Under tiden är det Roxettes tur.
Popbandet Roxette bildades efter Gyllene Tiders fiasko. Då Gyllene Tiders producent EMI tyckte att Per och Marie Fredriksson skulle spela in låten ”Neverending Love” tillsammans, de döpte sig till Roxette. Låten blir en stor hit i Sverige och man gör ett album ”Pearls of Passion” som det också går bra för i Sverige men i Europa har det ännu inte slagit igenom med Roxette.

Nästa steg är Sverige turnén år1987 med ca 100 000 personer som var och kollade på den. Man släpper även ut singeln ”It must have been love” som också blir en succé i Sverige.

Året därpå släpper man albumet ”Look sharp” även denna en succé i Sverige, men inte i utlandet. Men tack vare en amerikansk student blev Roxette och hiten ”The Look” nu känt i USA. Studenten hade nämligen varit i Sverige och tagit med sig en kopia av låten som han sedan bad att en radiokanal skulle spela. Låten blir snabbt nummer ett på de amerikanska hitlistorna. Och året därpå toppar både den och sedan låten ”Listen to your heart” listorna i USA och massor av andra länder. Samma år säljer albumet ”Look sharp” 9 miljoner exemplar. Låten ”Listen to your heart” spelades år 2005 för 4 000 000-te gången i amerikansk radio.

År 1989 kommer Gyllene Tider in i bilden igen. Man släpper nu ett samlingsalbum vid namn ”Instant hits”. Den blir en försäljarsuccé. Man säljer 190 000 album. Gyllene Tider börjar nu bli poppis igen.

1991 är ännu ett stort år för Roxette. Man släpper ännu ett album ”Joyride” vars titellåt även blir nummer ett på den amerikanska listan. Den fjärde september går startskottet för deras största turné. Den varar i ca elva månader och då har man spelat på 108 ställen i Europa, Australien, USA och i Sydamerika. Sammanlagt var 1,7 miljoner människor och kollade på Roxette under turnén.

Så här fortsätter det fram till 1995. Då har man hunnit släppa ytterligare tre album, ”Tourism” 1992, ”Crash! Boom! Bang!” 1994 och samlingsalbumet ”Don’t bore us – Get to the Chorus” 1995. Roxette hinner även med en Europa turné hösten 1994 då spelade man på 47 ställen runt om i Europa.

Nu släpper Gyllene Tider samlingsalbumet ”Halmstads pärlor” och de nyinspelade hitsen ”Det är över nu” och ”Kung av sand”. Bandet gör en återföreningskonsert på Stora Torget i Halmstad, där 15 000 personer trängs för att få se och höra på Gyllene Tider. Under 1996 åker Gyllene Tider runt på succé turnén ”Återtåget” och man släpper en nyinspelad EP med fyra nya låtar ”gå & fiska”, ”juni, juli, augusti”, ”faller ner på knä” och ”Harplinge”. Detta var lika med riktigt stor succé, men sedan hade man återigen uppehåll.

När Gyllene Tider slår igenom med ”Återtåget” ligger Roxette lite lågt. Men man släpper ändå ett album med tidigare hits fast översatta till spanska "Baladas En Español”. Albumet släpps i de flesta spansktalande länder där den gör stor succé, de säljer platina i spanien och guld i bla Argentina och Mexiko.

Roxette fortsätter släppa nya album ända fram till 2003. Då har man släppt ytterligare två helt nya album och två samlingsalbum. ”I wish i could fly” och ”Room service”, dessa släpps åren 1999 och 2001. dessa innehåller bland annat hitsen ”The centre of a heart”, ”Anyone”, ”Stars” och ”Have a nice day”. Man släpper de båda samlingsalbumen ”The ballad hits” år 2002 och ”The pop hits” år 2003. I september 2002 blir Marie sjuk. När hon kommer till sjukhuset får hon konstaterat att hon har en hjärntumör. Efter en lyckad operation återhämtar hon sig nu långsamt. Här slutar Roxettes karriär men kanske att de någon gång i framtiden ska göra fler spelningar ihop Per och Marie, vilket vi verkligen får hoppas.

Men Pers karriär slutar inte här. Sommaren 2003 släppte han sitt senaste solo album, hobbyprojektet ”Mazarin”. Dess härliga lugnare låtar påminner verkligen om sommaren. De flesta av låtarna är verkligen lunga och sköna och en del är lite poppigare med lite mera, vad ska man säga, lite mera drag kanske. Men det nästan luktar sommar om dem alla. Och så får man inte glömma hitsen, sommarplågorna ”här kommer alla känslorna (på en och samma gång)” och ”på promenad genom stan”. Då förstår man att det, ja det är verkligen bra. Samma sommar startade turnén Mazarin, den blev en succé med 150 000 sålda biljetter. Medverkande på skivan är sångaren Helena Josefson som är med på de flesta låtarna, Jens Jansson på trummor och även gamla bekanten Mats ”MP” Persson från Gyllene Tider på gitarr och Marie Fredrikson som är med på låten ”på promenad genom stan”. Men ungefär när året var slut var även projektet ”Mazarin” slut. Nu väntar Gyllene Tider än en gång på att vinna Svenska folkens hjärtan.

Året är 2004 och Gyllene Tider har 25-års jubileum. Det är nu åtta år sedan hela Gyllene Tider spelade tillsammans, man har inte spelat alla ihop sedan ”återtåget”. Redan i början av 2004 har nyheten om Gyllene Tiders comeback sipprat ut till allmänheten. I januari släpps deras senaste album ”Finn 5 Fel”. En cd med helt nyinspelade låtar släpps, med ett riktigt Gyllene Tider sound fast nyare på något sätt. Nu spelas låtarna från cdn ”En sten vid en sjö i en skog” och ”Tuffa Tider” för fullt i radion. Skivförsäljningen går finfint och när man släpper biljetterna till ”GT 25” deras Sverige turné vet biljettförsäljningen inga gränser. Redan på våren går alla över 400 000 biljetter åt. Man kan inte säga något annat än SUCCÉ. Den exakta siffran för hur många som såg på konserten är 492 252, varav jag var en av dem. Jag var på deras sista spelning. Konserten hölls på Örjansvall i Halmstad. På spelningen var det ca 32 000 Gessle fans som skrek och ropade till Gyllene Tiders fantastiska låtar. De spelade både de gamla godingarna och de nya låtarna de gjort. Där slutar troligtvis Gyllene Tiders historia, för att efter turnén har bandmedlemmarna blivit ovänner. De menar att Per fick 41 miljoner efter den senaste turnén. Medan de övriga bara fick två miljoner vardera. Detta har nu medfört att de andra är arga på Per. Så vi får väl se om det har lugnat ner sig till nästa jubileum. Annars vore det tråkigt att ett av Sveriges populäraste band ska sluta som ovänner.Nu till det senaste Gess...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Per Gessle

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-02-26

    grymtbra

  • Inactive member 2008-01-30

    grymt bra jobbat :)

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-26]   Per Gessle
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5923 [2019-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×