John Steinbeck

1 röster
11800 visningar
uppladdat: 2013-05-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

John Steinbeck föddes den 27 april 1902 i Salinas, Kalifornien. Han var det tredje barnet av fyra och han var den enda sonen till John Steinbeck Sr och Olive Hamilton. Olive Hamilton var en lärare in hon gifte sig, John Steinbeck Sr var VD på Sperry Flour Mill.

Som barn var Steinbeck blyg och retades för att han hade stora öron därför drog han sig tillbaka och läste böcker. Steinbeck fick mycket av hans kärlek till litteraturen från sin mor.

När Steinbeck gick i High School skrev han berättelser och skickade in dem anonymt till tidningar i staden, många av hans berättelser publicerades. 1919 började Steinbeck studera på Stanford University, där han studerade i sex år utan att ta någon examen. Under tiden han studerade arbetade han på många olika ställen för att tjäna några extra slantar. Han arbetade bland annat som labbassistent, reporter och byggarbetare i New York där han under tiden samlade in intryck till kommande verk.

Steinbecks första roman, Blod och guld(Cup Of Gold), handlade om en romans som involverade piraten Henry, men den sålde inte och anses som ett enda misslyckande från John Steinbecks sida men lästes av många efter att Steinbeck blivit känd.

Efter den misslyckade roman återvände han till Kalifornien där han träffade sin blivande fru, Carol Henning. Henning och Steinbeck gifte sig i januari 1930. De bodde i en stuga som ägdes av hans föräldrar, de lånade John Steinbeck pengar så att han kunde sluta jobba på lagerbutiken.

Efter att han publicerat Riddarna kring Dannys bord (Tortilla Flat) byggde han en ranch dit han senare flyttade. Romanen är en lättjefull historia om några vänner som sammanfogas av en ofattbar rikedom då deras vän Danny ärver ett hus. Huset lockar till äventyr och de levnadsglada männen förändras på revolutionerande sätt. Men i huset finns dock en skugga alltid där, förbannelsen i att äga och förlusten av friheten.

Några år senare, 1941, skiljde sig Steinbeck med Carol och han gifte om sig bara ett år senare med Gwyndolyn Conger. Med Gwyndolyn fick Steinbeck sina två barn, Thomas Steinbeck och John Steinbeck IV.

Steinbeck arbetade 1943 som en korrespondent från andra världskriget.1944 blev han skadad av en explosion, vilket tvingar honom att avsluta sitt arbete och återvända hem till USA.

1948 bestämmer sig Gwyndolyn Conger för att begära skilsmässa på grund av flera olika anledningar, i augusti var de skilda.

Den tjugonde december 1968 avled John Steinbeck på grund av en hjärtattack. John Steinbeck kremerades.

Möss och människor och Vredens Druvor är två av John Steinbecks mest lästa verk.

Möss och människor handlar om de två rollfigurerna George Milton och Lennie Small. George och Lennie vandrar runt i olika gårdar som lantbruksarbetare för att tjäna ihop pengar till att köpa ett eget hus med trädgård och djur. Lennie och George kompletterar varandra, George är smart och fundersam medan Lennie är förståndshandikappad med tydligt sviktande minne men med en stark, stor och kraftigt uppbyggd kropp som ingen arbetsgivare kan neka ta del av deras hårda jordbruksarbeten.

Vredens Druvor handlar om den amerikanska depressionen under 1930-talet den tar upp hur vardagslivet hos de nyinflyttade präglades av misär, svält och arbetslöshet. Handlingen koncentrerar sig på Tom som nyligen blivit utsläppt från fängelset. Hans familjs hus beslagtas av banken och de blir tvungna att flytta till Kalifornien.

Föreställ dig att din stad plötsligt drabbas av fattigdom, din familjs ekonomi går under på grund av att ekonomin i det lokala samhället inte längre kan stödja det och många av dina närmaste vänner flyttar ut ur staden du växte upp i på grund av allvarlig brist på arbete. De grundläggande behoven i livet är så sällsynta att alla runt omkring dig återgår till sin omänskliga lust att överleva. De som du har kommit att lita på förråder dig och din familj för själviska skäl. Den miljö som uppslukade John Steinbecks tidiga liv formade hans litterära stil till att fokusera på de ekonomiska svårigheterna på landsbygden och människans ständiga kamp med naturliga drifter. John Steinbeck föddes i en arbetarklassfamilj, därav att han blev en arbetarförfattare.

Innan andra världskriget var han mycket omtalad och känd men efter kriget började Steinbecks rykte sjunka.

De böcker Steinbeck skev under 1950 och 1960-talet vara sentimentala, filosofiskt naiva och alltför teatraliska. Men S...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

"Möss och männ" John Steinbeck "Vredens druvor" John Steinbeck

Kommentera arbetet: John Steinbeck

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2013-05-27]   John Steinbeck
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59271 [2022-10-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×