Paprika

4130 visningar
uppladdat: 2014-02-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Odling och produktion
Paprikan har använts i 7000 år i centrala Mexico men spreds senare till större delen
av världen. På 1400-talet kom paprikan till Europa med Christoffer Columbus.
På den här planschen skriver vi oftast “paprika” som samlingsnamn för det som
egentligen är spanskpepparsläktet vilken har undergrupperna paprika, chili m.fl.
Generellt kan man säga att de mildare och sötare arterna används och odlas i Europa,
medan de hetare och starkare arterna hittas i Sydamerika, Asien och Afrika.
Paprika skördas vid olika tider på året beroende på var i världen den växer. Chilin
plockas framför allt för hand. Sedan ska den torkas så snabbt som möjligt. Sedan
mals den till paprikapulver eller används hel.
Ungern är känt för sina paprikaodlingar och sitt paprikapulver.
Bra för hälsan?
Paprika och chili används inte bara som grönsak och krydda utan även som medicin.
Chili har länge betraktats som en av världens bästa naturmediciner. Paprikan har
höga värden av A- och C-vitamin. Paprikan har även gott om antioxidanter (särkilt
röd paprika) och sätter fart på endorfinerna i kroppen.
Capsaicin är en av de verksamma substanserna i paprikan. I olika arter, färger och
storlekar finns det olika mycket capsaicin. Man brukar mäta hur starka livsmedel är
- framför allt chilifrukter - genom att mäta hur mycket capsaicin de innehåller. Då
används scoville-skalan (figuren är från wikipedia).
ScovillegraderTyp av chiliScovillegraderTyp av chili
15 000 000–16 000 000Ren capsaicin7 000–8 000Tabascosås (habanero)
2 000 000–5 300 000Vanlig pepparspray2 500–8 000Jalapeño
1 463 700Den starkaste paprikan hittad i
Indien
2 500–5 000Tabascosås (vanlig)
100 000–350 000Habanero600–800Tabascosås (grön)
50 000–100 000Thai, Malagueta, Chiltepin100–500Pimento, Peperoni
30 000–50 000Cayennepeppar, Bärpeppar0-100Ingen hetta, Vanlig paprika
10 000–23 000Serrano-100Svalkande, Gurka
Paprikans olika sorter
Det finns många olika slags chilifrukter och paprikakryddor som man kan variera
mellan. Utseendet kan variera mellan grönt, gult, orange och vit. Mer ovanliga färger
är svart, lila och ljusgrön.

Den största skillnaden mellan olika slags paprikor är styrkan i smaken. Det mäts i
scoville-skalan (se figur). Starka slags chilifrukter som Habanero och Cayennepeppar
är många gånger starkare än den vanliga paprikan.
Ersättning?
Inom spanskpeppar-släktet kan man ersätta de olika växterna med varandra ganska
lätt. Man kan ta de starkare i mycket små mängder och då kan det fungera som
ersättning för de svagare. Därför kan man variera vilken slags paprikasort man har i
matlagning.
Miljömässigt är det bäst att ersätta de starkare paprikasorterna med de svagare
eftersom de är mer närproducerade; de odlas i Europa istället för i Sydamerika.
Ekonomimässigt har ofta de starkare chilifrukterna mycket högre kilopris men man
brukar också köpa dem i mycket mindre mängder (på grund av styrkan) så det
spelar inte så stor roll.<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

sv.wikipedia.org en.wikipedia.org www.santamariaworld.com

Kommentera arbetet: Paprika

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2014-02-18]   Paprika
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59352 [2024-04-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×