Den heliga Birgitta ( Medeltiden )

6 röster
3592 visningar
uppladdat: 2014-05-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Birgitta Birgersdotter föddes år 1303 på Finsta gård i Uppland, denna Birgitta skulle ha stor betydelse under medeltiden och komma till att bli ett helgon. När Birgitta var 11 år dog hennes mor och hon fick bo hos sin moster Katarina på Aspenäs gård i Östergötland. Redan vid ung ålder var hon väldigt troende och hennes högsta dröm var att bli nunna, som hon en dag skulle bli.

Vid 13 års ålder blev Birgitta bortgift med en lagman som hette Ulf Gudmarsson, de fick 4 söner och 4 döttrar tillsammans. Under hela Birgittas liv har hon haft uppenbarelser, det sägs att hon ska ha haft ca 600 uppenbarelser och många av dem finns dokumenterade både på svenska och latin. Hennes första uppenbarelse skedde vid tidig ålder och vid den uppenbarelsen träffade hon jungfru Maria som satte en guldkrona på hennes huvud. På senare år i sina uppenbarelser fick hon uppdraget av gud att starta ett nunnekloster. När hennes man dog kom det därför ett tillfälle att ta tag i saken. Birgitta ska ha sagt ”Nu har jag gått igenom kvinnolivets alla stadier, från jungfru, maka och mor till änka. Nu vill jag äntligen vara fri och skapa mitt eget kloster i Vadstena där vi skall hedra jungfru Maria.”

Birgitta hade skrivit brev till påven i Rom och bad om tillåtelse att bygga ett nunnekloster i Vadstena men inte fått något svar. En natt fick Birgitta en uppenbarelse där en ängel visade sig och sade ”Människorna kommer att drabbas av ett fruktansvärt straff om de fortsätter att vända sig bort från Gud. Du måste varna dem.” Ängeln menade att människorna börjat vända sig från Gud, och Birgitta måste varna alla syndare att Gud kommer straffa dem om de inte slutar. Vid samma tidpunkt bestämde hon sig att själv resa till Rom för att personligen be om ett tillstånd för klostret.

År 1349 var Birgitta redo för den långa resan till Rom. Med ett stort följe med bland annat fyra framstående präster. De red på land och färdades med båt på Europas floder, på nätterna sov de över i olika kloster. Birgitta vart väldigt chockad när hon kom ner till kontinenten, där härjade pesten och överallt vajade de svarta flaggorna på kyrktornen. Birgitta sade ”Detta är alltså guds straff”

Påven bodde inte i Rom, utan i Avignon i Frankrike under den här tiden. Birgitta kämpade för att påven skulle återvända till Rom och för att få sin klosterorder godkänd. 1368 återvände Påven till Rom och Birgitta kunde då lämna in sin klosteransökan. Först 1370 godkände påven Urban den femte (V) Birgittaorden. Dessutom bestämde påven Urban V att återigen lämna Rom. Det ville naturligtvis inte Birgitta och hon profiterade att han skulle drabbas av ett hårt slag av Gud. Efter att ha vistas i Avignon ett par månader dog påven Urban V.

Nu hade Birgitta fått vad hon strävat efter. Den allra heligaste Frälsarordern, som är ett dubbelkloster för både munkar och nunnor. Under de många år som Birgitta levde i Rom bodde hon vid ”Piazza Farnese” Efter hennes död skänktes det till Vadstena kloster, som gjorde de till ett ”hem” för svenska pilgrimer. 1373 dog Birgitta i Rom och hennes kvarlevor fördes hem i ett relikskrin till Sverige och klostret i Vadstena där de fortfarande står kvar, hon helgonförklarades år 1391 i Rom.

Medeltiden är en epok som äger rum mellan 400 till 1500 och den är uppdelad i tre perioder

• Äldre medeltiden (år 400-1000)

• Högmedeltiden (år 1000-1300)

• Senmedeltiden (år 1300-1500)

Medeltiden börjar i olika tider beroen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Heliga_Birgitta http://www.ne.se/birgitta/129476 http://birgitta.vadstena.se/

Kommentera arbetet: Den heliga Birgitta ( Medeltiden )

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2014-05-03]   Den heliga Birgitta ( Medeltiden )
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59375 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×