examinationsuppgift: Etik och moral

4 röster
16914 visningar
uppladdat: 2014-05-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Examinationsuppgift

Etiskt dilemma

De etiska dilemman jag valde handlar om ett par där kvinnan är gravid. Med förhoppningar att barnet ska bli ett fullt friskt barn så förekommer dåliga nyheter för paret. Plötsligt kommer en doktor in efter en undersökning på barnet och säger att parets barn kommer att ha svåra handikapps skador. Detta kommande barnet kommer att behöva medicin som kostar stora summor pengar och paret är redan i en ekonomisk kris. Det har inte gått 22 veckor än och möjligheten att göra abort lagligt är fullt möjligt. Ska det här paret behålla barnet eller göra en abort? Min uppgift är beskriva hur detta etiska dilemma ska lösas enligt två normativa etiska teorier. Dessutom ska det diskuteras utifrån både teorierna. De normativa teorierna är konsekvensetikern och sinnelagetikern.

Konsekvensetikern:

En konsekvensetiker handlar efter vad som har de bästa konsekvenserna. Detta kan förknippas med utilitarismen där man ska göra så att ett val bli lyckligast för de flesta antalet. Detta kan summeras till en mening: ”Största möjliga lycka åt största möjliga antal” citat taget av filosofi Gotland (länk nummer 1 på källförteckning).

I det här scenariot gäller det att fundera på vilka konsekvenser det kan ge om man väljer att föda barnet eller att göra en abort. Konsekvenserna kommer att ske förmodligen mest för paret och barnet därför ska vi fokusera på dem. Om barnet födds så kommer paret förmodligt vis bli olyckligt därför att de kommer leva med en låg ekonomi. Dessutom kommer barnet även att bli olyckligt och leva ett eländigt liv där det kommer att vara en massa språng till sjukhuset. En annan konsekvens är om föräldrarna kommer att klara av att ta hand om barnet.

Om föräldrarna väljer att göra abort så kan det komma skuldkänslor som kommer att vara väldigt tunga, t ex att man har dödat sitt eget avkomma. Det som är positivt med om föräldrarna väljer abort är att deras ekonomi kommer att hålla sig stabil. Det kommer att finnas mindre arbete och inga besök till sjukhus angående barnets handicap skador. Paret hade levat sitt liv med inga nya problem än de dem redan har. En konsekvens etiker hade nog valt att göra abort för att slippa alla de konsekvenser som kommer med ett barn som är handicap.

Sinneslagsetiken

Sinneslagsetiken i kort handlar om det relevanta är avsikten bakom en handling alltså inte en handling i sig. Man handlar efter det man tror är rätt och även om det blir något dåligt så har man ändå gjort rätt eftersom tanken var god.

I det här scenariot om paret hade följt sinneslagsetiken så hade de gjort efter vad som känns rätt. Nu gäller det om paret själva tror att det är bäst för barnet att göra en abort eftersom att det kommer att lida mycket under livet. Sinnelagsetikern hade nog gjort abort men haft i åtanke att han/hon gjort rätt eftersom de har goda tankar och låter barnet slippa ett eländigt liv

Analys

Personligen så hade jag löst detta dilemma via det normativa etiska teorin konsekvensetik. Anledningen till varför jag valde konsekvensetiken var för att det verkar som det mest rimliga för mig. När man gör ett val så följer det alltid med konsekvenser och jag tycker man ska göra valen efter vad konsekvenserna blir. Om man inte har förmågan att hantera konsekvenserna efter sitt val så tycker jag inte man borde göra det valet från början.

Om jag nu hade varit i den situationen som paret så hade jag valt att göra abort eftersom att jag inte har de resurser som krävs för att ta hand om ett barn som är handicap skadad. Det här barnet som födds kommer inte bara sätta sitt eget liv i elände utan mitt och min partners liv i elände dessutom. Därför ska man ta vara på konsekvenserna dessutom bryts inte några lagar om aborten sker.

De nackdelar som finns i konsekvensetiken är att man tar ett liv. Man tar en chans från barnet att leva ett liv som är det mest värdefulla i världen. Är det verkligen rätt att ta ett liv fastän det livet kommer att leva i elände? Alla människor är lika värde oavsett om barnet har ett handicap eller är normal. Det saknar moral att ta ett liv bara för att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.filosofi.gotland.se/konsekve.htm http://www.ne.se/sinnelagsetik http://www.ne.se/konsekvensetik

Kommentera arbetet: examinationsuppgift: Etik och moral

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2014-05-06]   examinationsuppgift: Etik och moral
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59378 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×