Filmanalys: Dorian Gray

4036 visningar
uppladdat: 2014-07-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

FILMANALYS: DORIAN GRAY

Anslaget

Filmen börjar med att man får se Dorian Gray stående med mystik i hans ögon och ett snett leende, han hör några duvor och tittar upp för att sedan samla sig och köra ner en glasskiva i magen på en person, man får inte veta vem. Efter det så ser man lite panik i hans ögon men lika fort så samlar han sig och åker ner till hamnen för att göra sig av med kroppen.

Presentation

Dorian Gray som filmen handlar om, är i början av filmen bara en ung pojke i knappa 20 års åldern, han är oskuldsfull, fläckfri och en liten aning naiv utan några erfarenheter. Han vet inte mycket om livet, han har inga direkta karaktärsdrag, förutom hans oskyldighet och hans trevliga/snälla karaktär, han skildras som väldigt omtyckt av dom flesta. Han är otroligt vacker men är själv ovetandes av sin skönhet, det är först när konstnären Basil målar ett poträtt av Dorian som han blir medveten av att han är mycket vacker, det är nu man får se en stark karaktärsförändring och en känslomässig reaktion hos honom. Det börjar även gå upp för honom att sakta men säkert kommer han att förlora sin skönhet och han grips då av både sorg och ilska, då utbrister han framför poträttet att han skulle kunna ge sin själva själ för att slippa åldras, vad han inte vet är att det är just detta som hände, hans poträttet kommer åldras och få alla ärr och brister medans Dorian själv aldrig kommer att förädras mer.

Fördjupning

Direkt efter att poträttet blivit klart så börjar Dorian att umgås mycket med Lord Henry Wotton, han börjar visa Dorian hur man ska leva livet, just då så ser Dorian en vacker tjej vid namn Sybil Vane och han måste bara veta mer om henne, han börjar uppvakta henne, köper saker till henne och efter ett tag så förlovar dom sig, det är också nu som Dorian upptäcker att det istället för att han själv åldras och förvanskas hamnar istället på hans avbildning på porträttet, men då kommer Henry in och drar med sig Dorian till en bodell, han förgiftar nästan Dorians sinne, för senare samma kväll så bryter Dorian av förlovningen och lämnar Sybil som blir förkrossade av detta och följden blir att hon tar livet av sig, det i sin följd krossar Dorian, som efter lite hjälp av Henry börjar att gå under, han blir sexmissbrukare och allt han gör speglas i hans poträtt men under denna tiden så bryr han sig inte om det. Dorian gömmer undar poträttet, han vill inte att någon ska se hans samma jag, Basil konstnären som målade han honom ska ha en utställning och vill låna poträttet på Dorian men det vill inte Dorian göra och dom hamnar i en konflik som slutar med att Dorian väljer att visa Basil varför han inte kan låna ut poträttet, Basil blir förstörd av att se hur den ser ut, han försöker att övertyga Dorian om att skaffa hjälp att han kan hjälpa honom igenom detta men Dorian får panik och hugger Basil i halsen med en glasskiva, sedan får man se början av filmen igen, Dorian hugger Basil i magen och sedan styckar han upp honom, för att sedan dumpa kroppen i floden. Efter Basils begraving så väljer Dorian att lämna London för att resa och upptäcka världen, han ber sin goda vän Henry att följa med men då hans fru snart ska föda så väljer han att stanna hemma.

Konfliktupptrappningen

Dorian kommer tillbaka till London efter ca 25 år, han åker hem till sin goda vän Henry som han har haft brevkontakt med under dessa år han har vart borta, alla blir förvånade att se honom och chockade att han ser exakt likadan ut, inte åldrats något alls. Det är nu Dorian träffar Henrys dotter Emily Wotton för första gången, och hon är den sörsta tjejen sedan Sybil som får Dorian att känna något igen. Hon öppnar upp Dorians ögon, han vill göra bättre, han vill förändra sig för hennes skull, men han vet att det kommer bli svårt, han planerar att dom ska resa iväg och starta ett nytt liv någon annanstans, då Henry börjar få misstankar om Dorian, ställer frågar om varför han ser ut som för 25 år sedan, vad hans hemlighet är och han vill absolut inte att Dorian ska ha något att göra med sin dotter alls, han tar reda på vart Dorian har sitt poträtt då han minns dagen så Dorian sålde sin själ till djävulen och tror att det har något med poträttet att göra, så han sätter upp en avskeds middag för Dorian och Emily, Henry passar då på att smita från middagen och beger sig av mot Dorians hus, där han har sitt poträtt undan gömt på vinden. Dorian uppfattar ganska snabbt vad Henry planerar och ger sig fort tillbaka hem. Här uppstår det ett bråk mellan Henry och Dorian, han kallar Dorian ett själlöst monster, Henry får sedan se hur hans poträtt ser ut och han blir chockad, han försöker att förstöra tavlan när Dorian får övertaget och börjar strypa Henry, i denna stund så kommer Emily till huset och ropar, Dorian tappar nu koncentrationen och Henry tar sig loss och bränner ner poträttet, han låset grinden till rummet och drar bort en lampa så rummet fylls med gas.

Konfliktupplösningen

Emily fram till grinden och skriker på Dorian att ge henne nyckeln han runt halsen så hon kan öppna upp och rädda honom, men Dorian vet att nu när hans poträtt bränns upp så kommer förbannelsen att brytas och han kommer bli det samma som poträttet är, han ger upp, man kan se i hans ögon att han ber om ursäkt för allt, han håller i Emilys hand och säger till henne, glöm aldrig att mitt hjärta tillhör dig, du finns i mitt hjärta, sedan vänder han sig om och tar en klinga och hugger sitt portätt om och om igen, sedan så exploderar rummet.

Avtoningen

Emily förlåter aldrig sin pappa för vad han gjorde mot Dorian och flyttar iväg och vägrar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmanalys: Dorian Gray

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2014-07-20]   Filmanalys: Dorian Gray
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59404 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×