Olika inriktningar kristendom

6 röster
27551 visningar
uppladdat: 2014-09-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Del 1: riter; konfirmation Inom den katolska kyrkan så är konfirmationen en förlängning av dopet. Man bekräftar dopet samt sin tro på Gud och sitt medlemskap inom den katolska kyrkans församling. För att kunna konfirmera sig så måste man vara döpt. Det är inget krav på att man måste ha varit döpt sedan födseln utan man kan gå igenom konfirmationsundervisningarna, sedan avgöra om man vill konfirmera sig eller ej och då genomgå ett vuxendop. Ett vuxendop går till ganska likt som ett ”vanligt” dop. Konfirmationen inträffar efter att individen som ska konfirmera sig har tagit sin första nattvard, man tar oftast nattvarden för första gången när man är runt tio år gammal. Konfirmationen går ut på att an under två år tar konfirmationslektioner i en kyrka. Konfirmationen kallas ibland även för andens gåva eller bekräftelsens sakrament inom den katolska inriktningen och konfirmationen innebär att man stärker samt bekräftar sin tro, plikt att bära vittnesbörd om sin tro och mer samhörighet med församlingen och tron.

Inom den ortodoxa kyrkan konfirmeras man direkt vid dopet, barnet blir smörjt med myrraolja; den heliga myrrasmörjelsen. Efter att barnet blivit smörjt så är den medlem i den ortodoxa kyrkan och är anhängare till den ortodoxa inriktningen. När man blir äldre, runt tioårsåldern men åldern varierar eftersom att församlingens präst avgör när individen är tillräckligt mogen, får man gå i bikt där man bekräftar sitt dop om man fortfarande tror på Gud. Då avgör man om man vill fortsätta att vara med i den ortodoxa församlingen eller om man vill konvertera till någon annan religiös grupp alternativt inte vara med i någon alls. Konfirmationen innebär att man bekräftar sin tro till Gud, man blir medlem i en församling och anhängare till ortodox kristendom.

Inom den protestantiska kyrkan innebär konfirmationen att man /precis/ som i den katolska kyrkan bekräftar sitt dop, sin tro och sin tro på Gud plus ett starkare band till sin församling och till sin tro. I den protestantiska kyrkan konfirmerar man sig från 14årsålder och man blir då undervisad inom konfirmation som tar mellan ett halvår till ett år. Hur lång tid det tar att konfirmera sig varierar väldigt mycket mellan olika konfirmationsgrupper då vissa har intensivläger (då kan konfirmationslektionerna ta mindre än ett halvår) och sedan finns det grupper som har mer utspridda läger och lektioner. För att kunna konfirmera sig inom den protestantiska kyrkan så måste man inte vara döpt från födseln utan man kan genomgå ett vuxendop. Men för att kunna konfirmera sig så måste man vara döpt, och man måste döpas senast dagen innan själva konfirmationen.

Del 1;2: riter; konfirmation - skillnader och likheter I den katolska inriktningen kopplar man nattvarden (eukaristin) med konfirmationen, men utöver det är den protestantiska konfirmationen relativt lik den katolska. Man konfirmerar främst dopet och sin tro till Gud genom konfirmationen i alla inriktningarna. Den ortodoxa inriktningen har valt att konfirmera individen vid dopet men senare får man bekräfta sin tro inför en präst, likt konfirmationen inom de andra inriktningar. Den största skillnaden mellan alla tre är konfirmationsundervisningarna. Protestantiska konfirmationen har väldigt varierade längder på hur lång tid man blir undervisad medan den katolska har bestämt 2 år av konfirmationsundervisningar och den ortodoxa inriktningen har ingen bestämd konfirmationsundervisning över huvud taget. Åldern för konfirmeringen varierar något, den katolska konfirmationen sker efter första nattvarden (kopplingen mellan nattvard och konfirmation inom den katolska är för att de ser konfirmationen som en mognad i livet och så ses även nattvarden) och det är oftast runt tioårsåldern men varierar något medan den protestantiska inriktningen valt att bjuda in människor från 14 år och uppåt till att konfirmera sig. Ortodoxa inriktningen har själva konfirmationen vid dopet, oftast vid spädbarnsålder men senare i livet avgör barnets präst när barnet är redo för att bekräfta sin tro och sitt dop samt sin konfirmation därav varierar åldern även inom ortodoxa församlingen så åldern varierar inom alla inriktningarna. Inom alla inriktningarna måste man vara döp eftersom att konfirmationen är en bekräftelse av dopet (även förläning av dopet inom katolicism).

Del 3;1: texter + skillnader och likheter Alla inriktningar har samma heliga texter, de har olika psalmer och dylikt men heliga skrifterna är desamma; Bibeln (evangelium), gamla och nya testamentet. Inriktningarna har olika syner på huruvida man ska tolka och läsa de heliga skrifterna. Katolska och ortodoxa inriktningarna har de heliga skrifterna på latin eftersom att latin anses vara ett heligt språk; ett övre språk som är i närmre kontakt med Gud medan den protestantiska inriktningen valt att översätta de heliga skrifterna till ett anpassat språk till mottagaren/na så att alla har möjligheten att läsa och tolka Bibeln. Protestantismen har även en mer liberal syn på hur man tolkar Bibeln och man får tolka mer fritt än vad man får inom katolicism och ortodoxis. Katolicism och ortodoxis har en mycket mindre liberal syn på tolkningen; alla ska tolka Bibeln likadant. De heliga skrifterna går inte att tolkas på olika sätt inom de inriktningarna, speciellt inte inom katolicism då man tror på påvens tolkning. Protestantismen är den enda inriktningen som inte har ”oskrivna regler” utanför Bibeln, utan Bibeln är det enda och de enda reglerna som ska följas medan de andra inriktningarna har flera oskrivna regler och har överhuvuden som kan ändra på mycket eftersom att de har såpass mycket makt.

Sammanfattning I de olika inriktningarna har man olika syn på exempelvis hur gudstjänsterna ska genomföras (t.ex. i de ortodoxa gudstjänsterna står man upp) men det finns också andra teologiska frågor som man fäster mycket stor vikt vid, exempelvis frågor kring treenigheten. Katolska och ortodoxa kyrkan har mycket gemensamt. De har samma människosyn (väldigt konservativ), en del samma helgon, samma sakrament (den ortodoxa kyrkan kallar dem mysterier), dop, äktenskap, prästvigning, eukaristin, nattvard, sista smörjelsen, bikt och konfirmation. Till skillnad från den ortodoxa och katolska så är den protestantiska kyrkan oftast mycket liberalare. Protestanterna har även bara två sakrament som är dopet och nattvarden.

Den protestantiska kyrkan tycker att allt som man behöver veta för att bli frälst finns i bibeln och låter kristna själv tolka bibeln, utan att vara beroende av prästerna. Katoliker och ortodoxer å andra sidan anser att bibeln inte är tillräcklig och det finns tradition som sköts av deras egen kyrka och finns vid sidlinjen från bibeln. De går alla efter bibeln men de katolska och de ortodoxa går även efter påven och patriarkerna.

Den största skillnaden på kyrkorna är påvens ställning. Alla katolska kyrkor i världen står under direkt ledning av påven, de ser honom som kristus ställföreträdare p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Olika inriktningar kristendom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Lilly Karlsson 2019-12-12

    Källor?

Källhänvisning

Inactive member [2014-09-01]   Olika inriktningar kristendom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59411 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×