Jazz- musikhistoria

5 röster
12266 visningar
uppladdat: 2014-10-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Musikgenren jazz Jazz uppkom i början av 1900-talet och har sina rötter i New Orleans, men spred sig under början av 1920-talet till Chicago och New York. Snart därefter spred sig genren över hela världen och i Sverige var den som mest populär under 40-talet. Till en början ansågs jazz som den “svarta slavarnas sång” och precis som den svarta människan ansågs jazz som något mystiskt och okänt. De vita är dock, som i så många andra genrer, ansiktet utåt. Hur kommer det sig? I det dåvarande främlingsfientliga USA var den vita representativ för massmedia och kommersiella sammanhang. Men jazz var fortfarande viktig för svarta och spelades fortfarande utanför massmediala kommunikationer Jazzen blev senare ännu mer politiskt, då man började se det som en radikal motkultur mot kommunismen och fascismen

Jazzens historia Med slaveriet från Afrika, kom även en del av dess kultur. I afrikansk kultur dansar man traditionellt för att fira födelse, giftemål, död etc I förstahand krävdes bara en trumtakt och eftersom afrikansk musik generellt en andra och en fjärde takt som skapar en svängande takt. Dock var det svårt att hålla jazzen vid liv i vissa delar av USA, eftersom den protoestantiska kyrkan ansåg dans som syndigt. De franska och spanska katolikerna tillät dans ifall det gjorde dem glada och höll dem i form. 1865 avskaffades slaveriet. De svarta skulle nu hitta sin väg in i de sociala samhället som de så länge stått utanför. USA var fortfarande mycket segregerat och de svarta fick fortfarande kämpa för sina rättigheter, men de hade en chans. Efter söderns förlust i det amerikanska inbördeskriget fick afroamerikaner medborgerliga och politiska rättigheter i Södern så länge truppena från norr stannade. I praktiken var de dock svårare för de svarta att uppnå jämlikhet.

I staden New Orleans, Louisiana, brukar anses som staden som jazz grundar sig i. 1803 var året då Louisiana blev amerikanske och dessförinnan hade det varit omväxlande mellan spanskt och franskt territorium. Det var ett ganska blandat och olikartad demografiskt, religiöst samt kulturellt. Det blev en förbindelselänk mellan Västindien i söder och delar i norr, då Mississippifloden rinner genom New Orleans. Politiskt sätt rådde en liberal syn som mellan befolkning och alla dess raser. Detta kan ha bidragit till att den afroamerikanska befolkningen känt sig mer som en del av samhället. New Orleans hade även många operahus, societetbaler vilket bidrog till ett rikt musikliv. Vid Congo Square hade de även afrikanskt präglade dans- och trum sammankomster, lite multikulturellt.

År 1894 infördes en raslag för att föra samman raserna till en social och juridisk jämställd grupp. Under första världskriget behövdes även mer krigs- och bilindustrin i USA:s norra storstäder, vilket ledde till att jazzen spred sig och sattes igång på riktigt.

Louis Armstrong En av de mest framgångsrika musikerna inom jazzgenren är Louis Armstrong. Han föddes 1901 och växte upp i jazzens centrum, New Orleans. Det var han som fick jazzen är synas och visa folket vad det var. Han spelade i olika orkestrar under sina tidiga vuxenår tills ha startade sin egen. Med åren blev Armstrong mindre melodisk och djärv i sina improvisationer och blev mer noga och sparsmakad. Mot 50-talet gick kritikerna emot honom då han började ha riktiga spelrutiner och att det sedan ledde till konstnärlig utmattning. Trots det gjorde han inspelningar ändå fram till 60-talet och medverkade i t.ex den självbiografiska dokumentärren. Han nådde bred publik och kom vid några tillfällen till Sverige.

Jazz i Sverige Jazzen slog igenom i Sverige på 20-talet, dock fanns jazzen i form av dans och ragtime sedan 10-talet. Främst vardet från vita brittiska eller amerikanska orkestrar, alltså hade de svartas musik inte nått ända hit. Under 30-talet kom de omtalade internationella musikerna till Sverige, däribland Louis Armstrong, och då startades jazzen upp runtomkring i Sverige med jazzklubbar.

Det var under 50-talet jazzen var som störst i Sverige då flera svenska kändisar dominerade jazzgenren, så som Arne Domnérus, Monica Zetterlunf, Alice Babs osv. På 90-talet återupplivades den svenska jazzen och flera nyskapande och nytänkande musiker.

Subgenrer Swing fick sin plats i rampljuset redan 1935 och behöll sin plats i ungefär tio år. Swingen fick sin rytmteknik från den afrikanska kulturerna, precis som jazzen. Tillsammans med storbandsjazzen dominerade de musikvärlden fram tills 40-talet då bebop uppstod ur swingen. Vid den här förändringen blev den dansande jazzmusiken mer något man njöt av att bara sitta och lyssna på. Bebop kännetecknas av att musikerna utmanades i snabba tempon och med en komplicerad harmonik. Det var också under den här tiden folket uppskattade jazzen mer än bara underhållning och spr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

ne.se/jazz Borad, Gaynor (2013), History of jazz dance, www.buzzle.com http://sv.wikipedia.org/wiki/USA:s_historia_1945%E2%80%931989#1945.E2.80.931964 http://www.ne.se/lang/louis-armstrong http://en.wikipedia.org/wiki/Jazz

Kommentera arbetet: Jazz- musikhistoria

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2014-10-21]   Jazz- musikhistoria
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59460 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×