Hälsporre

2781 visningar
uppladdat: 2014-11-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hälsporre En vanlig idrottsskada som bland annat drabbat Zlatan är hälsporre. En hälsporre är en kalciumutväxt på undersidan av hälbenet.

Fakta om Hälsporre

Även om en hälsporre ofta är smärtfria kan de också orsaka hälsmärta. De är ofta förknippade med plantar fasciit, en smärtsam inflammation i fibrösa band av bindväv (plantar fascia) som löper längs undersidan av foten och ansluter hälbenet till trampdynan.

Det finns många olika typer av behandlingar för hälsporre. Behandlingarna inkluderar motion, skräddarsydda ortoser, stötvågsbehandling, antiinflammatoriska läkemedel och kortisoninjektioner. Om vanlig behandling misslyckas kan man bli tvungen att göra en operation.

Orsaker till hälsporre

Hälsporre inträffar när kalkavlagringar byggs upp på undersidan av hälbenet, en process som vanligtvis sker under en period av flera månader. Hälsporre är ofta orsakade av påfrestningar på fotens muskler och ligament, stretching av plantar fascia, och upprepad slitage av membranet som täcker hälbenet. Hälsporre är särskilt vanligt bland idrottare vars verksamhet omfattar stora mängder av att springa och hoppa.

Riskfaktorer för hälsporre är: Gångrubbningar, vilket ställer höga spänningar på hälbenet, ligament och nerver nära hälen Löpning eller jogging, särskilt på hårda ytor Dåligt utrustade eller dåligt slitna skor, särskilt de som saknar lämplig hålfotsinlägg Övervikt och fetma

Andra riskfaktorer som är förknippade med hälsporre/plantar fasciit är:

Stigande ålder, vilket minskar flexibiliteten i plantar fascia och tunnar ut hälens skyddande fettkudde Diabetes Om man tillbringar större delen av dagen på fötterna
Om man antingen har platta fötter eller höga fotvalv

Symtom på hälsporre

Hälsporre orsakar ofta inga symptom med hälsporre kan också förknippas med kronisk smärta - särskilt när man går, joggar eller springar. Denna smärta beror på en inflammation som utvecklas på det ställe där hälsporren bildats.

Många beskriver smärtan av hälsporre och plantar fasciit som en kniv eller ett häftstift fastnat i botten av fötterna när de först står upp på morgonen - en smärta som senare förvandlas till en molande värk. De klagar ofta över att de skarpa smärtan återkommer efter att de står upp efter att ha suttit under en längre tid.

Behandlingar för hälsporre

Hälsmärta i samband med hälsporre och plantar fasciit kanske inte blir bättre bara genom att man vilar. När man gåt efter en natts sömn kan smärtan kännas värre eftersom plantar fascia plötsligt förlänger sig, sträcker sig och drar på hälen. Smärtan minskar ofta ju mer du går. Men du kan känna en återkommande smärta efter antingen långvarig vila eller omfattande promenader.

Om man har hälsmärta som kvarstår i mer än en månad bör man konsultera en läkare. Han eller hon kan rekommendera behandlingar såsom:

Stretching övningar Sko rekommendationer Tejpning av muskler och och senor Skoinlägg eller ortoser Sjukgymnastik

Hälsmärtan kan minska avbehandling med receptfria läkemedel ibuprofen (Alvedon). I vissa fall kan injektionen med en kortison göras för att lindra inflammation i området.

Stöd, skydd & inlägg vid Hälsporre

Det finns idag flera bra stöd och skydd som komplement till behandling av hälsporre.

Du som är i behov av liknande bör noga se över vilken kvalitet och vem som är avsändare. 

Några av de mest erfarna tillverkarna arbetar nära behandlare och patienter.

Exempel på dessa är BREG och Medi som du bland annat kan handla olika hälsporre skydd och stöd av. För dig med ont under foten finns det flera stöd och skydd här: 

Ont under foten stöd & skydd Team...

Källor för arbetet

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Halsporre/

Kommentera arbetet: Hälsporre

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2014-11-05]   Hälsporre
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59472 [2023-03-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×