Filmanalys- Seven

1 röster
9666 visningar
uppladdat: 2014-11-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

David Mills är en ganska ung, nyinflyttad polis som ska ta efter William Somerset. Han har ett hett temperament och är ganska spontan, kaxig och impulsiv. Hans fru beskriver honom i filmen som en väldigt rolig kille. David Mills har en stark vilja till att arbeta med mordet och lösa fallen. William Somerset är en gammal polis. Han är en lugn man som ger ett klokt och betänksamt intryck. Till skillnad från David så vill William egentligen inte arbeta med mordet eftersom det är ett serie mord och William snart ska pensionera sig inom en vecka. Jonathan Doe är en psykiskt sjuk seriemördare, troligtvis psykopat, som är besatt av de sju dössynderna. Han är välutbildad och smart men ondskefull med en trasig bakgrund. Han är duktig på att planera och gillar att provocera poliserna i filmen. Tracy Mills är Davids fru. Hon trivs inte i staden hon och David flyttat till men hon stöttar sin man. Tracy är arbetslös och har inga vänner i den nya staden utan anförtror sig till William.

Filmen utspelar sig i en torftig miljö. Överlag är stämningen i filmen mörk och dyster, speciellt kring mordplatserna. Ibland är filmen på gränsen till deprimerande men den innehåller inte enbart dystra scener. David Mills lättar upp stämningen i filmen genom att använda sig av humor, vilket jag tror är viktigt när man har ett arbete som deras. Filmen utspelar sig i en lite större, okänd stad där det regnar konstant och händer mycket. Människorna i staden verkar ha tröttnat på sitt levnadssätt. Filmen är djup och dramatisk. Mordplatserna är i sorgsna och lite skrämmande miljöer och musiken är anpassad till mordets sammanhang bra. Inledningsvis i filmen är det extra spänt mellan Somerset och Mills vilket gör att filmen blir lite torr på något sätt men med tiden lättas det upp.

Filmen handlar om två poliser William Somerset som snart ska gå i pension och David Mills, en yngre polis som ska ta efter William . De letar efter en seriemördare vid namn Johnathan “John” Doe som fäller sina offer enligt de sju dödssynderna. Den största konflikten är att hitta seriemördaren och ta fast honom.

Seriemördaren anses som en sorts rival till poliserna, då han hela tiden provocerar dem, speciellt David Mills. Mördaren och David Mills hamnar i en återkommande konflikt på flera sätt, då de hela tiden ifrågasätter varandra. Mördaren triggar hela tiden David Mills och utnyttjar att han har ett häftigt temperament.

En annan återkommande konflikt som tas upp tidigt i filmen står mellan David Mills och William Somerset som har svårt att komma överens eftersom de oftast har olika sätt att se på saker. De har väldigt olika personligheter och har lite svårt att samarbeta i en del situationer.. Inledningsvis bestämmer William Somerset lite över David Mills, då William befaller David att knacka dörr och låta William sköta mordutredningen vilket triggar igång en konflikt då David anser att han är nog erfaren att vara med i utredningen. William påstår också att David inte är lämpad för mordet.

Jag tror att man beskrev döden och helvetet eftersom kyrkan hade stor makt under medeltiden och människorna var mer religiösa än idag. Man antog att helvete var en existerande plats dit man skulle komma efter döden, precis som att man under antiken trodde att gudar fanns på riktigt. Hade man levt ett bra liv dog man direkt men hade man syndat så kom man till helvetet. Helvet var uppbyggt enligt en princip som heter “contrapasso”, där man bestraffas med avskyvärda torteringar som speglade ens synder.

Litteratur som skrev om döden är främst ”Den gudomliga komedin” en dikt samling skriven av författaren Dante Alighieri som handlar om de sju dödssynderna: frosseri, girighet, vällust, avund, högmod, lättja och vrede och människans resa genom, inferno (helvetet) och purgatorio (skärselden) till paradiset. ”Canterburysägnerna” “Katolicismens historia”, “Mördare och galningar”, “Modern mordutredning”, “Människans slaveri”, är litteratur som också nämns i filmen.

Människorna i filmen förhåller sig väldigt olika till döden. Mördaren John verkar inte tycka att det är svårt att plåga och döda någon eftersom han inte kan känna empati. Han ser döden mer som ett verktyg för att få fram sitt budskap. Poliserna tycker att döden är fruktansvärd men att det som är mest hemskt är att bli plågad till döden.

Dante Alighieri är en av västvärldens främsta författare. En av hans diktsamlingar, “ Den gudomliga komedin” handlar om de sju dödssynderna: Dante menar att de som syndar förtjänar att bli straffade för sin synd. Seriemördaren Jonathan Doe i filmen är smart och välutbildad vilket märks tydligt. Han dräper sina fem offer som han anser har syndat. Ordningen som han dödar sina offer i är ingen slump då han börjar med frosseri som är den mildaste synden enligt Dante Alighieri och dräper en man som mördaren tvångsmatat med spaghetti och sedan sparkat i magen så han svimmar. Vid varje mordplats är även synden skriven i skrift. Poliserna i filmen anser att mördaren har dödat oskyldiga människor men Jonathan Doe har en tanke bakom sina dåd. När han beskriver sina offer gör han det som att de är dåliga människor som syndat. Jonathan hade alltså an tanke med det hela då han mördade, en fet man, en advokat, en modell, en prostituerad kvinna och en knarklangare som han ansåg ha syndat rejält.

Under lektionerna har vi fått skriva ned vilka dödsynder vi anser är värst och vilka bestraffningar som vi anser bör tillämpas. Eftersom samhället har förändrats har även synen på synd gjort det. Idag är synderna inte desamma som när Dante skrev “Den gudomliga komedin”.

Det är tydligt att seriemördaren Jonathan Doe var mycket inspirerad av de sju dödssynderna då det var dem han använde sig av som motiv för att döda sina offer. Jonathan Doe måste också varit mycket religös då ett rött kors hängde ovanför hans säng gavel. Han berättade också för poliserna att uppdraget med morden kom från gud. Synderna användes i medeltidens predikan, det var sju kardi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Den_gudomliga_komedin http://sv.wikipedia.org/wiki/Dante_Alighieri http://sv.wikipedia.org/wiki/Seven http://www.imdb.com/title/tt0114369/?ref_=fn_al_tt_1 http://www.mimersbrunn.se/search.aspx?keyword=filmanalys%20av%20seven http://villains.wikia.com/wiki/John_Doe http://www.mimersbrunn.se/Medeltiden_Dante_Seven_11495.htm

Kommentera arbetet: Filmanalys- Seven

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2014-11-16]   Filmanalys- Seven
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59491 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×