Radiohead – Fake Plastic Trees – Lyrikanalys

2 röster
2618 visningar
uppladdat: 2015-01-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Radiohead – Fake Plastic Trees – Lyrikanalys

Jag har valt att analysera Radioheads låt Fake Plastic Trees. Denna låt är berättad ur två pespektiv. Det första är sångaren Thom Yorkes egna perspektiv, och det andra perspektivet är en kvinnas, någon som skulle kunna vara en före detta kärlek till Thom. Låten är öppen för tolkning, men personligen tror jag den handlar om att vårat samhälle blir mer och mer tillgjort, plastigt och artificiellt. Det förvandlas till en materiell värld där inget är äkta, inte ens känslor.

Låten följer mönstret vers, refräng, vers, refräng, vers, refräng, outro. Verserna är skrivna i formatet a a b a a b, refrängen består av en rad som upprepas två gånger, och outrot är nästan likadant, fast med två rader som upprepas på samma sätt, a a b b. I början är låten långsam och lågmäld, och ökar långsamt i intensitet till tredje versen, då den eskalerar.

Her green plastic watering can
For her fake Chinese rubber plant
In the fake plastic earth
That she bought from a rubber man
In a town full of rubber plans
To get rid of itself

Den första versen beskriver en kvinna som vattnar sin plastblomma, som hon planterat i den falska plastjorden. Den första delen av versen, där hon planterar och vattnar plastblomman, kan vara en metafor för att hon försöker skapa någonting, som inte är genuint och äkta, vilket poängteras av nyckelorden fake och plastic. Det hon försöker skapa kan vara en självbild som hon ser som den ideala, men som för andra verkar tillgjord och plastig. En annan, väl dold metafor kan vara att hon känner sig onödig, och att hon gör mycket arbete till ingen nytta. Att vattna en plastblomma är väldigt onödigt, eftersom den inte lever och kräver bevattning. Den andra delen av versen beskriver hur alla runt om henne systematiskt förstör sig själva genom en likadan, ytlig, ideal självbild. A town full of rubber plans syftar på att alla människor hon känner är fixerade vid materiella ting och utseende.

It wears her out, it wears her out
It wears her out, it wears her out

Refrängen antyder att det ständiga arbetet med att leva upp till andras ideal och förutsättningar är ansträngande. En utsliten människa har även sämre förutsättningar för att effektivt orka upprätthålla sin falska fasad, vilket leder till ett slags Moment 22. Skönhetsidealen och samhällets krav sliter ut en, men samtidigt kräver ens ego att man gör sig till för andra människors skull, vilket man inte orkar i slutändan. Det hela blir en ond cirkel där man sliter ut sig mer och mer, vilket kulminerar i ett sammanbrott.

She lives with a broken man
A cracked polystyrene man
Who just crumbles and burns
He used to do surgery
For girls in the eighties
But gravity always wins

I den andra versen introduceras en ny person, nämligen mannen som kvinnan lever tillsammans med. Denna man skulle kunna vara Thom Yorke själv, beskriven ur hans före detta kärleks perspektiv. Mannen är enligt texten broken, trasig, vilket kan betyda både psykiskt och fysiskt trasig. A cracked polystyrene man är en metafor för att han är oäkta. Polystyren är en sorts plast, som bl.a. används till förpackningar och isoleringsmaterial, och som enkelt går sönder, därav ordet cracked. I den andra delen av versen beskrivs hur mannen (som vi hädanefter kan anta är Thom) brukade utföra “plastikkirurgi” på kvinnor på 80-talet. Låten är skriven 1997, så Thom beskriver sig själv som han var 10 år tidigare. “Plastikkirurgi” kan i detta fall vara en metafor för att han i sitt huvud försökte förändra den personen han var tillsammans med. Han älskade inte henne, men försökte allt han kunde att göra det, vilket ledde till att deras kärlek blev väldigt tillgjord. Med gravity always wins menas att hur mycket han än försökte älska denna person så gick det inte. Han är till slut tvungen att erkänna för sig själv att han inte älskar den person han lever tillsammans med, något som kan vara mycket psykiskt jobbigt både för honom och hans omgivning.

She looks like the real thing
She tastes like the real thing
My fake plastic love
But I can't help the feeling
I could blow through the ceiling
If I just turn and run

Den tredje versen är skriven i förstapersonsperspektiv, och det kan antas att det är Thom som beskriver sig själv. She looks/tastes like the real thing betyder att hans fake plastic love är väldigt bra på att uppehålla den oäkta och tillgjorda fasaden de tillsammans byggt upp. Raden But I can’t help the feeling antyder i stort sett samma sak som raden gravity always wins i den förra versen, nämligen att han måste acceptera att deras tillgjorda relation inte fungerar. De två sista textraderna, I could blow through the ceiling, if I just turn and run, beskriver hur han skulle kunna “bryta sig ut” ur det destruktiva förhål...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://songmeanings.com/songs/view/573/

Kommentera arbetet: Radiohead – Fake Plastic Trees – Lyrikanalys

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2015-01-07]   Radiohead – Fake Plastic Trees – Lyrikanalys
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59528 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×