Moon rörelsen

12069 visningar
uppladdat: 2015-01-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Moonrörelsen

Moonrörelsen räknas som en av de nytillkomna rörelserna, då det grundades 1954 av den koreanska pastorn Sun Myong Moon. När han var 16 år, fick en uppenbarelse honom att slutföra uppdrag åt Kristus, Sun skulle utrota all synd på jorden. För att göra det var han tvungen att skapa en ny mänsklighet genom att föda upp och uppfostra barn i syndfria familjer. Alla som blir medlemmar inom Moonrörelsen måste gifta sig med en lämplig partner som pastor Moon utser för att skapa den ultimata syndfria familjen. Äktenskapet ses som grund för att få Guds rike till jorden.

De fyra A:na

Alienation: Nej. I Moonrörelsen försöker man nå ut till människor/samhället för att sprida deras tankar och idéer om en syndfri värld.

Aversion: Både ja och nej. Trots att Moonrörelsen har kristendomen som grund, så har de hämtat inspiration från både buddhismen och hinduismen. Det betyder att de accepterar deras religion. Men eftersom Moon blivit utsedd till att utrota all synd i världen, så måste han och hans rörelse vara egoistiska för att göra sin rörelse hörd för att slutföra uppdraget.

Absolutism: Ja. Moon räknas som en stark auktionär ledare, då han har förbjudit sina medlemmar att få gifta sig med vem de vill och rörelsen stjäl pengar, tid och energi från medlemmarna (mer information i diskussionen). Moon har ett starkt inflytande i sin rörelse, han gör allt för att hjälpa Kristus.

Aggression: Ja. Ett bra exempel är deras syn på homosexuella. Rörelsen anser att man blir straffad till att bli homosexuell pga att någon i förfader i släkten har gjort något dåligt i sitt liv. Man kan bli straffad genom att få sjukdomar också. Så fort man strider emot normerna, så blir man av med medlemskapet.

Mind control

  1. Ja. Om man blir medlem i rörelsen, så måste man bryta kontakten med familjemedlemmar och vänner som inte är med i rörelsen för att försöka få in fler medlemmar genom att rörelsens medlemmar utsätter sina familjemedlemmar och vänner för grupptryck så att de ska bli medlem, bara för att de ska kunna hålla kontakten med varandra. Om man bryter emot den normen, så förlorar man sitt medlemskap.

  2. Ja, till viss del. Man har ingen egentid när man är medlem i rörelsen. De kräver att man har full engagemang och att man måste kunna offra tid och pengar för rörelsens skull. Om man har annorlunda åsikter än resten av medlemmarna, blir man av med sitt medlemskap.

  3. Ja. Ledaren står i fokus och kyrkans egenutbildade präster måste be framför ett porträtt på Moon och hans hustru. Om man skulle gå emot ledaren, blir man utstött från rörelsen och ledaren hotar med att man måste lyda sin Messias (ledare).

  4. Ja. När medlemmar blir värvade så lämnas de aldrig ensamma, de är under bevakning dygnet runt. Rörelsen hjärntvättar dessa ungdomar, helt bokstavligen. Efter sin tre veckor långa utbildning, så måste de börja jobba inom och för rörelsen genom att sälja tavlor på Moon och knacka dörr för ingen lön, man får bara pengar till mat. Man ska jobba 7 dagar i veckan och bo kollektivt. Om de säljer dåligt straffas de genom att tvingas be och få kalla duschar. De får heller inte ta kontakt med omvärlden via sociala medier, för det är emot rörelsens normer.

Diskussion ”Om jag skulle gå med i Moonrörelsen”

Nackdelar: Jag tycker att det skulle vara fruktansvärt, mitt liv skulle totalt förändras. Framför allt hur min vardag skulle se ut. Jag tycker att religionen i dagens samhälle har blivit ett så hett ämne just för att religion har ansetts som något konstigt och omodernt, speciellt om sekter, där samhället tror att alla medlemmar är mördare och relativt galna. Om jag skulle gå med i en sekt, så kan jag inte ångra mig på en gång när jag väl har tagit det beslutet. Det är en användning av mind control som gör att en person kommer in i sekten och stannar där. Man kontrollerar en människas tankar och får dem att släppa taget om sin identitet och vilja. Jag tycker det är helt fel, för man tas ifrån de mänskliga rättigheterna om att få bestämma över sig själv som individ. Vill jag verkligen gifta mig med en helt okänd man bara för att uppfylla pastors Moons önskan? Skulle jag verkligen offra en del av mitt liv till både honom och Kristus? Jag tycker att det är fel att man inte ska få välja vem man ska leva med resten av sitt liv, trots att man kanske inte ens kommer älska varandra som man och hustru. Jag har en rättighet att få älska mig med vem jag vill. Så kommer det bli en så bra syndfri familj, må tro? Nej, för det är inte bara jag som kommer drabbas, mina framtida barn kommer tvingas växa upp i en familj där mamman och pappan inte älskar varandra, hur fel låter inte det? Hur mycket kärlek finns i det? Noll. Hur många gånger har man inte hört att ”det lönar sig att jobba hårt för mödan”? Tyvärr, jag tycker inte att all tid och energi man lägger ner i rörelsen är värt. Vill jag verkligen jobba sju dagar i veckan för att kunna få mat på bordet och inget annat? Ska jag dessutom straffas för dålig försäljning? Jag tycker det är fel, för man rår väl inte för att några inte ville köpa porträtt på sin ”Messias”? Jag skulle då inte vilja ha en okänd gubbe hängandes i vardagsrummet, om jag vore den som blev tillfrågad. Jag tycker att jag i alla fall skulle förtjäna så mycket mer än mat på bordet efter ett sånt slit. Ska man dessutom slösa 10% av sin inkomst i skatt till sin sekt och få så lite tillbaka? Moon tjänar ju flera miljoner på dessa skatter. Jag tycker att det är fel att mina pengar ska gå till en gubbe som ger en så lite tillbaka. Jag menar, vill jag riskera att bli ruinerad av en rörelse jag kanske blev tvingad (genom mind control) att gå med i? Skulle jag avstå någon som helst kontakt med min familj och vänner för rörelsens skull? Eller skulle jag avstå från att få vara som andra ungdomar, att inte få hålla på med sociala medier? Jag tycker det också är fel, för jag tycker att det inte bör ta skada att kolla vad som händer i världen. Vad gör det om jag går ut på internet och gillar någons bild på instagram? Jag förvandlas inte plötsligt till något monster eller att Kristus skulle skicka ner mig till underjorden, eller? Jag tycker Moon verkligen tänker fel, då han hindrar en från att vara sig själv som individ och en del av mänskligheten.

 Jag tycker att det är fel att man blir hjärntvättade av dessa människor, för man förlorar verkligen sitt liv in i rörelsen, då alla dessa normer och regler kommer begränsa mig som person. Inte bara jag drabbas, mina nära och kära drabbas av att veta att de inte får träffa eller prata med mig, trots att vi är släkt. Detta endast för att jag är medlem i en rörelse där en gubbe hindrar mig från att ha egna åsikter. 
 Finns det någon annan än Moon själv som kan bevisa att han har haft en uppenbarelse? Vad är det som säger, än hans ord, att han har fått uppdrag utav Kristus. Jag tvivlar på att Moon har haft kontakt med Kristus och blivit utnämnd som Messias. För ska inte en Messias ha något relaterat till Gud, som Jesus? 
 Jag tycker att deras syn på homosexuella är väldigt fel. Rörelsen anser att man blir straffad till att bli homosexuell pga att någon i förfader i släkten har gjort något dåligt i sitt liv. Hur sjukt låter inte det? Jag menar, att vara homosexuell betyder ju inte att man är pestdrabbad. Det är ju en del av en, man rår inte för att man är sig själv, det är inget man kan ändra på. Ska man skylla på att någon i släkten har gjort att man blivit homosexuell? Varför skulle Gud låta en annan än sig själv sona för sina brott? Jag tycker att det är fruktansvärt att rörelsen har såna åsikter, jag menar, de är lika mycket människa som oss andra som är straights eller bisexuella. Varför ska man se de som helt andra individer? Då anser ju de att homosexuella är en ”ras”, vilket gör att man sänker de homosexuellas självkänsla, vilket jag tycker är jättefel. 
 Det rörelsen främst vill, är att föda upp en syndfri värld genom syndfria familjer. Men tänk om jag eller några andra skulle vara ofruktsam? Skulle vi inte få vara med i rörelsen, för att jag inte kan föda syndfria barn utan konstgjord befruktning? Tänk när kvinnliga medlemmar får veta att de inte kan få barn naturligt, måste de då sluta vara med i rörelsen för något sådant? Jag tycker det låter vansinnigt, för man rår heller inte för att man är född ofruktsam. Betyder det att man är en annorlunda människa? Nej, absolut inte. Om det hade varit så, skulle religion inte existera, för att det skulle inte ha varit tillåtet med andra religioner, för att de är annorlunda. 

Fördelar: Om jag går med i rörelsen, så kommer jag garanterat ha någon att gifta mig med och en framtida familj. Jag tycker det är en fördel, eftersom det finns människor som tror att de aldrig kommer hitta en man/kvinna att gifta sig med. Då får de förhoppningar om att de kommer ha ett lyckligt liv, som därefter bidrar till bättre självkänsla och tillvaro. En annan fördel är att man återskapar den traditionella synen på hur en familj ska se ut, dvs ett förhållande mellan man och kvinna i kristen tro. Jag tycker att det är en fördel, för det bidrar till en ny livsstil som därefter ger en bättre tillvaro i dagens samhälle.

 Under utbildningen får man studera i en teologisk skola, där man får lära sig om rörelsens tro och bibelns uppbyggnad. Jag tycker att det är bra att man erbjuds gratis utbildning för att det ger en mer förståelse om religion och syftet för rörelsens existens. Man får även möjlighet att utbilda sig som präst inom rörelsen. Jag tycker det också är bra för att man erbjuds ett jobb samtidigt som man studerar, det bidrar till...

            

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Moon rörelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2015-01-11]   Moon rörelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59530 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×