Läkare Utan Gränser

5135 visningar
uppladdat: 2015-02-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Av: Shems Kamil Ämne: SO Datum: Tisdag den 14 Oktober år 2014

Läkare Utan Gränser

Inledning Det finns olika organisationer runt om i världen, som har olika riktningar när det gäller att hjälpa och rädda barn, samt vuxna i nöd. En av dessa organisationer är Médecins Sans Fronières även kallad för Läkare Utan Gränser, förkortad för ”MSF” är en internationell medicinsk hjälporganisation.

Grundades MSF grundades utav olika läkare och journalister, en av de var Bernard Kouchner som är en franska läkare, politiker och var tidigare en utrikesminister. Läkare Utan Gränser grundades år 1971 efter inbördeskrig i Nigeria, kriget var även känd med ett annat namn Biafrakriget. Den höll på från 6 juli 1967 till 13 januari 1970. Det var mellan staten Nigeria mot republiken Biafra. Kriget handlade mest om att Biafra ville vara ett självständigt land, men Nigeria vill inte det. Kriget skedde i Nigeria och som slut resultat av kriget vann Nigeria och både staterna återförenades och tillsammans blev de till ett ända stat. Utav kriget skadades många människor, ett antal blev hemlösa och fattiga. Många människor dog i kriget, men Biafra blev drabbad som mest och runt 1 miljoner biafraner både civila och soldater dog. Dagen kriget upphörde hade nigerianerna vunnit med hjälp av deras operation Tail-Wind som inledde den 7 januari 1970, men den 13 januari kapitulerades Biafra.

Det är då Läkare Utan Gränser kommer in i bilden, efter kriget skickades ut många hjälporganisationer bland annat Röda Korset. Bernard var i Nigeria och tycket att det behövdes ännu en hjälporganisation som fokuserade på vad Nigeria behövde under den tiden. MSF satte alltid människor före politik, de vill vill vara självständig hjälporganisation och ville visa världen att både övergrepp och orättvisans ska bort från världen. De har haft ett motto som har varit med de hela tiden ” Vi sätter liv före allt”.

Arbete Läkare utan gränser arbetar med att rädda liv och hjälpa människor i nöd. De är helt neutrala och bort ser från vad människor har för religion, etisk bakgrund eller politisk åsikt. De vill bara rädda människor utan att framkalla konflikter. Det är inte staten som bestämmer över deras organisation utan det är de civila, vanliga människor som bestämmer och deras givare är privata människor. Eftersom att det är ingen offentlig människa styr organisation så har de all frihet att bedöma deras insatser och kunna styra den hur de än vill.

Under 2013 i Sverige samlade de in runt 564 miljoner kronor, de fick 418 miljoner från privata människor, medan 144 miljoner fick de som bidrag av Sida. Men 7,4% av summan gick till deras insamling och 1,9% gick till administration. Administration är de som fattar beslut över något, med ett annat ord ledaren över organisationen.

Läkare utan gränser har 2000 internationella fältarbetare, men 25 tusen lokala anställda och de driver i fälten dvs de arbetar där de har lagt upp sina tält och hjälper människorna. Enligt MSF en vanlig fältarbetare är runt 30-35 år och dessa människor brukar vara lokal personal. En som jobbare med läkare utan gränser får 11 tusen före skatt, men sjuk- och reseförsäkring. Organisationen betalar för resan, samt vaccinationer. När man är väll i fältet får man ett eget husrum och lite fickpengar. En som är gift tar med sig sin make/maka eller barn med sig efter som att de får en låg lön.

När de är i fälten så brukar de bli attackerad av människor som inte vill att de ska vara här. Men de anställer inte professionella säkerhetsvakter, utan de ber från de lokala människor. När de väll blir attackerade, brukar läkare utan gränser alltid ha en B plan. Alla deras ”sjukhus” har de byggt genom tältar. I en plats brukar det vara runt 20-40 tältar.

Runt om i världen Läkare utan gränser arbetar i 70 olika länder. Sverige blev medlem med Läkare Utan Gränser år 1993 utav tre svenska läkare och deras huvudkontor ligger i Genève i Schweiz. De har 24 föreningar och fem av de är Frankrike, Holland, Schweiz, Spanien och Belgien, de är även kallad för operationella sektioner. Från dessa länder besluter de olika insatser som är viktiga.

De andra 19 föreningar kallas för Movement Wide Association och de arbetar med insamling, kampanjer och de söker även volontärer, Sverige är en av de 19 föreningarna.

Läkemedel Deras mediciner kommer i från lager i Belgien och Frankrike, de köper in de från läkemedelsproducenterna. Ifall dessa mediciner inte kommer fram till fälten, så köper de in från området. Deras läkemedel godkänns av WHO (Världshälsoorganisation).

Sjukdomen Just nu fokuserar läkare utan gränser på Ebola som har spridits ganska snabbt och fler och fler dör. Men de gör allt för att hjälpa människorna. Det vanligaste sjukdomen som de har sett i dessa drabbade länder är bland annat hiv/aids, malaria, luftvägsinfektion och diarré. De som kommer in till dessa fält med sjukdom, går alltid ut från fältet helt frisk.

Tankar om Läkare utan gränser Jag valde denna organisation eftersom att den lät ganska intressant eftersom att det handlar om läkare och medicin. Eftersom att jag vill bli forskare inom medicin så kan det vara roligt att veta vilka organisationer som kan mycket om läkemedel, det är mycket medicin i denna organisation. Så ifall jag skapar ett nytt läkemedel så kan jag ringa upp de och göra en deal med de och kanske de kör på min läkemedel.

Efter att ha läst om Läkare utan gränser, så tycker jag om de mer än Unicef. De räddar människor mer än de orkar. Just nu finns det en jätte dödlig sjukdom som heter ebola, många organisationer hjälper dessa människor som drabbats av ebola, vi säger de får in 10 stycken som har blivit drabbat och det är bara 2 som klara sig, medan 8 dör. Hos läkare utan gränser är det tvärtom 8 klara sig och 2 dör. Jag tycker att de kämpar sjukt mycket. Häromdagen såg jag en video som läkare utan gränser hade lagt ut på deras YouTube kanal, där sa de att de behövde skicka alla skadade människor från Libya till Tunisien via båt. Det stormade och många läkare blev sjösjuka, men de klarade av resan, alla klarade av resa och ingen dog. Sammanfattning av vad jag skrev nyss var att Läkare utan gränser ger aldrig upp, hur än vädret är, hur de själva mår för det är bara människor som kan hjälpa varann.

Sen jag har jag även kollat upp på vad journalister och nyhets sidor skrivit om de. De skriver oftast att Läkare Utan Gränser är en bra organisation som man kan lita på. Men jag hittade en källa där de skrev om att de ger ut droger till människor och att fältarbetarna rökte hasch. Det är vad den här personen påstådde och jag kan inte säga nej till det eftersom att det är vad hon såg. Jag tycker att det hon skrev är inte värsta saken att skriva om de, eftersom att nästan alla människor tar droger och droger är mediciner. När jag praoade i ett apotek så hade de droger och det är recept mediciner. Det andra är att människor rökte hasch, det är väll inte hennes problem att de rökte det eller… Jag tycker att hon överdriver lite.

Men som sammanfattning av vad jag skrev så tycker jag att Läkare utan gränser är en bra organisation för de tänker ordentlig och människorna sätter deras liv före allt. Jag tycker att man kan lita på de och man ska inte tveka…

Källkritik

Jag använde tre olika sidor, samt deras YouTube kanal.

http://www.lakareutangranser.se/ är en förstahandskälla och jag fick en del fakta från de. Men de skriver bara bra saker om sig själva och inte allt fakta. Deras sida hade många videoklipp om vad de gjorde under dagarna och när de hade fullt upp. De berättade hur de hjälpte människorna, en sak som jag gillade och det var att de svarade ärligt på frågor som de hade fått. En fältarbetare får 11 tusen och de försöker inte visa att de har mycket pengar genom att skryta om det. Sen tycker jag om att denna sida visar sitt inre att de inte lägger till saker och ting, det gör så att sidan blir ännu mer pålitlig och på sätt känner man sig trygg att donera.

https://www.youtube.com/user/lakareutangranser är deras Youtube sida och enligt mig så tycker jag att det är en sort förstahandskälla, eftersom att de visar runt deras fält, vad de gör och inte gör. Har olika intervjuer, berättar om deras historia och man får se på deras äventyret som de har haft. Jag tycker att det är bårder roligt att se och lärorikt.

http://www.ne.se/l%C3%A4kare-utan-gr%C3%A4nser är en standard sida för mig och jag tycker att det är en andrahandskälla för att de har säkert h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.lakareutangranser.se/ https://www.youtube.com/user/lakareutangranser http://www.ne.se/l%C3%A4kare-utan-gr%C3%A4nser http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4kare_utan_gr%C3%A4nser

Kommentera arbetet: Läkare Utan Gränser

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2015-02-15]   Läkare Utan Gränser
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59565 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×