Köttbitensväg
uppladdat: 2015-10-31
Inactive member
Man börjar med att stoppa köttbiten i munnen. Munhålan heter Cavum oris
Sedan börjar man
tugga den till mindre bitar med hjälp av tänderna detta arbetet är mekaniskt. Man känner
smaken först. Sedan kommer saliven och detta är en kemisk arbete kommer från spottkörtlarna
som ligger under tungan. Saliven innehåller enzymer. Enzymer sönderdelar kolhydrater utan att
själv förstöras.
När man har tuggat tillräckligt länge uppstår en så kallad sväljreflex. munhålens tak höjs
näshålan stängs så att maten inte kommer in i luftstrupen. Struplocket stängs automatiskt.
Köttbiten åker ner från matstrupen ligger bakom luftstrupen, då stänger matstrupen locken.
Matstrupen heter Esofogus drar ihop sig för att bryta ned så kallade peristaltika rörelser. det är
en lång transportväg som transporterar mat till magsäcken.
Köttbiten kommer sedan till magsäcken heter ventrikeln
. Magsäcken kan innehålla upp till 1 liter. Där knådas köttbiten med hjälp av magsäckens muskler. Allt händer i magsäcken.
Köttbiten blandas med sur magsaft som består av enzymet pepsin och saltsyra. Magsyran
bildas ca 2 liter per dag. Gastrin hormonet påverkar saltsyreuppkomsten. Maten senare
portioneras till tolvfingertarmen i små portioner sammanhängande. Vatten alltså drycker
passerar snabbast men fet stannar kvar längst Magsäcken är ledig ungefär efter 4 timmar.
Aminosyror sönderdelar proteiner i magen och tamama. Enzymet pepsin sönderdelar
proteinerna till kortare kedjor av aminosyror. Men sedan sönderdelas aminosyrorna av
enzymer.Man kan föreställa sig enzymer som en sax som klipper av kedjorna.
Magsaften gör ganska mycket för maten; den dödar bakterier och är ett måste för att
vitamin B 12 ska kunna tas upp i kroppen.
Efter 34 timmar fortsätter köttbiten till tolvfingertarmen. Tolvfingertarmen heter
duodenum.
Början av tunntarmen. Ungefär 12 cm lång därför blev kallad för tolvfingertarmen. Där blandas
köttbiten med bukspott och galla som kommer från bukspottkörteln och gallblåsan.
Bukspottkörteln heter pankreas uppgiften till att tillverka insulin kallas endokrin, som behövs
för att glykos ska kunna komma in i cellerna. Bukspottkörtelns olika enzymer hjälper till att bryta
sönder proteiner till aminosyror spjälka sönder kolhydraterna till druvsocker alttså enkla
sockerarter.
Levern är kroppens största organ oc heter hepar. Tillverkar galla knäcker gifter, alkohol och
läkemedel med mera. Transformerar kolhydrater , fett och proteiner efter kroppens behov.
Tillverkar plasmaproteiner. “Får syrerikt och näringsrikt blod från tarmarna via portådern”.
Gallblåsan är en part av tolvfinger tarmen, gallans uppgift är att sönderdela fettet till enkla stänk.
Ibland kan det bildas stenar vid nedbrytningen och blockerar gallblåsan. Gallblåsan producerar
bilirubin som färgar avföringen brun. Det hänger alltså inte på vad man har äter vilken färg
avföringen kommer att ha.
Det som finns kvar av köttbiten fortsätter ner till tunntarmen. Tunntarmen heter ?
ileum.
Ungefär
34 cm lång. Innehållet är flytande. Avslutande nedbrytningen av kolhydraterna, proteinet och
fettet att sönderdelas. Inre sidan av tunntarmen finns stark skyrkla som innehåller tarmludd som
heter villi
Tarmluddet är rymd med kapillärblodkärl och lymfkärl. Tarmluddets uppgift är att ta upp
näringen till blodet och sedan transportera till hela kroppen. Tarmväggens storlek är väldigt stor
och detta gör att näringsupptaget går snabbare.
Maten fortsätter till blindtarmen heter?
appendix alltså tjocktarmens första del. Innehåller
lymfvävnad. Den är maskformad och kan opereras bort om den är inflammerad. Man kan leva
utan den. Köttbiten “rör sig långsamt” och fortsätter ner in till tjocktarmen.
Tjocktarmen heter kolon och suger upp vätskan här händer det inte sådär mycket saker.
Genom att suga mesta av vattnet ur köttbiten och återstående näringen får köttbiten en fast
konsistens. Tjocktarmens viktigaste uppgift är att den innehåller massor med bakterier som
bryter fibrer, fibrer är jättesvåra att bryta ner. Den bildar också Kvitamin som gör att blodet ska
stelna.
Efter den långa vägen ca 18 24 timmar i magtarmkanalen har k...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Medicin 1 och 2
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
Källhänvisning
Inactive member [2015-10-31] KöttbitensvägMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59662 [2024-05-17]