Köttbitensväg

1445 visningar
uppladdat: 2015-10-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 
 
Man börjar med att stoppa köttbiten i munnen. Munhålan heter Cavum oris  
Sedan börjar man 
tugga den till mindre bitar med hjälp av tänderna detta arbetet är mekaniskt. Man känner 
smaken först. Sedan kommer saliven och detta är en kemisk arbete­ kommer från spottkörtlarna 
som ligger under tungan. Saliven innehåller enzymer. Enzymer sönderdelar kolhydrater utan att 
själv förstöras. 
 
När man har tuggat tillräckligt länge uppstår en så kallad sväljreflex. munhålens tak höjs 
näshålan stängs så att maten inte kommer in i luftstrupen. Struplocket stängs automatiskt. 
Köttbiten åker ner från matstrupen ligger bakom luftstrupen, då stänger matstrupen locken. 
Matstrupen heter Esofogus drar ihop sig för att bryta ned så kallade peristaltika rörelser.­ det är 
en lång transportväg som transporterar mat till magsäcken.  
 
Köttbiten kommer sedan till magsäcken heter ventrikeln
. Magsäcken kan innehålla upp till 1 liter. Där knådas köttbiten med hjälp av magsäckens muskler. Allt händer i magsäcken. 
Köttbiten blandas med sur magsaft som består av enzymet pepsin och saltsyra. Magsyran 
bildas ca 2 liter per dag. Gastrin hormonet påverkar saltsyreuppkomsten. Maten senare 
portioneras till tolvfingertarmen i små portioner sammanhängande. Vatten alltså drycker 
passerar snabbast men fet stannar kvar längst Magsäcken är ledig ungefär efter 4 timmar. 
Aminosyror sönderdelar proteiner i magen och tamama. Enzymet pepsin sönderdelar 
proteinerna till kortare kedjor av aminosyror. Men sedan sönderdelas aminosyrorna av 
enzymer.Man kan föreställa sig enzymer som en sax som klipper av kedjorna. 

       Magsaften gör ganska mycket för maten; den dödar bakterier och är ett måste för att 
vitamin B 12 ska kunna tas upp i kroppen. 
  
Efter 3­4 timmar fortsätter köttbiten till tolvfingertarmen. Tolvfingertarmen heter 
duodenum.
 
Början av tunntarmen. Ungefär 12 cm lång därför blev kallad för tolvfingertarmen. Där blandas 
köttbiten med bukspott och galla som kommer från bukspottkörteln och gallblåsan. 
Bukspottkörteln heter pankreas uppgiften till att tillverka insulin kallas endokrin, som behövs 
för att glykos ska kunna komma in i cellerna. Bukspottkörtelns olika enzymer hjälper till att bryta 
sönder proteiner till aminosyror spjälka sönder kolhydraterna till druvsocker alttså enkla 
sockerarter. 
Levern är kroppens största organ oc heter hepar. Tillverkar galla knäcker gifter, alkohol och 
läkemedel med mera. Transformerar kolhydrater , fett och proteiner efter kroppens behov. 
Tillverkar plasmaproteiner. “Får syrerikt och näringsrikt blod från tarmarna via portådern”. 
Gallblåsan är en part av tolvfinger tarmen, gallans uppgift är att sönderdela fettet till enkla stänk. 
Ibland kan det bildas stenar vid nedbrytningen och blockerar gallblåsan. Gallblåsan producerar 
bilirubin som färgar avföringen brun. Det hänger alltså inte på vad man har äter vilken färg 
avföringen kommer att ha. 
Det som finns kvar av köttbiten fortsätter ner till tunntarmen. Tunntarmen heter ?
ileum. 

Ungefär 
3­4 cm lång. Innehållet är flytande. Avslutande nedbrytningen av kolhydraterna, proteinet och 
fettet att sönderdelas. Inre sidan av tunntarmen finns stark skyrkla som innehåller tarmludd som 
heter villi 
 
Tarmluddet är rymd med kapillärblodkärl och lymfkärl. Tarmluddets uppgift är att ta upp 
näringen till blodet och sedan transportera till hela kroppen. Tarmväggens storlek är väldigt stor 
och detta gör att näringsupptaget går snabbare.  
Maten fortsätter till blindtarmen heter?
 appendix alltså tjocktarmens första del. Innehåller 
lymfvävnad. Den är maskformad och kan opereras bort om den är inflammerad. Man kan leva 
utan den. Köttbiten “rör sig långsamt” och fortsätter ner in till tjocktarmen. 
Tjocktarmen heter kolon och suger upp vätskan­ här händer det inte sådär mycket saker. 
Genom att suga mesta av vattnet ur köttbiten och återstående näringen får köttbiten en fast 
konsistens. Tjocktarmens viktigaste uppgift är att den innehåller massor med bakterier som 
bryter fibrer, fibrer är jättesvåra att bryta ner. Den bildar också K­vitamin som gör att blodet ska 
stelna. 
Efter den långa vägen ca 18­ 24 timmar i magtarmkanalen har k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Medicin 1 och 2

Kommentera arbetet: Köttbitensväg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2015-10-31]   Köttbitensväg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59662 [2024-05-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×