Ungdomsspråk/gruppspråk.

13553 visningar
uppladdat: 2016-04-20
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

                                           Ungdomsspråk/gruppspråk

 En sociolekt kan variera mycket mellan olika personer.  En sociolekt kan förändras mycket beroende i vilket samanhang som du deltar i. Du pratar tex. Inte lika dant med dina kompisar som när du håller en föreläsning för myndighets personer. Något som kan spela in väldigt mycket är din uppväxt umgänge och vad du tjänar. Men en sociolekt läggs redan till grund när du är liten. (F.harstad och I.Tanggaard insikter i svenska 2011).

Sociolekter kan vara väldigt andvändbara i olika lägen men även i olika jobb brancher. Ett bra exempel på en jobb bransch som andvänder sig av sociolekter är resturang och krog bransch.  ”I krog och restaurang branschen så andvänder man olika kodord mellan varandra”. Detta gör man för att det ska gå snabbare och för att kunden inte ska förstå serveringspersonalen. Detta gör även att det blir mindre missförstånd mellan personalen. Tex kan en hel mening förkortas med ett enda kod ord  (http://www.oppetarkiv.se/video/1145978/varsta-spraket-sasong-1-avsnitt-8-av-8).

Jag tycker att det är väldigt bra med olika typer av grupp språk i olika situationer Tex. hos olika yrkesgrupper. Det kan minska olika typer av missförstånd i yrekesgruppen. Det kan även upplevas professionellt från andra människor utanför yrkesgruppen. Men det kan även samtidigt upplevas svårt att förstå för en utomstående där det även i värsta fall kan uppstå olika typer av missförstånd. Jag kan även själv uppleva som HLR instruktör att man uttalar sig i en typ av sociolekt som inte personerna man utbildar inte är vanna vid. Då så får man ofta omformulera sig på ett enklare sätt. Vuxna menar ofta att ungdomsspråk skiljer sig markant från vuxnas ord och meningsbyggnader. Många menar även att detta är till det dåliga sättet.  Men ofta så andvänder sig även vuxna sig av ungdomsspråk utan att de tänker på det. Ibland så pratar de själva ungdomsspråk som dom själv använde när dom själva va små, och som inte vi ungdomar förstår på samma sätt idag.  Ibland så kan ungdomsbråk även vara bra för att kunna särskilja sig själv från de vuxna.

Ett annat perspektiv på en sociolekt påverkan är att om du växer upp i ett invandrartätt område kan ditt språk bli mer slang och du kan även få en ofrivillig brytning i din dialekt trots att dina föräldrar är etniskt svenskar. Många upplever att ens etos tas på mind...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

(F.harstad och I.Tanggaard insikter i svenska 2011). (http://www.oppetarkiv.se/video/1145978/varsta-spraket-sasong-1-avsnitt-8-av-8).

Kommentera arbetet: Ungdomsspråk/gruppspråk.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Johan Månsson Christell [2016-04-20]   Ungdomsspråk/gruppspråk.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59799 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×