10 sätt att spara bränsle när du kör bil

1 röster
1718 visningar
uppladdat: 2016-06-20
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Idag är den den internationella miljödagen – en bra dag för att börja tänka i de gröna banorna och snåla på bränslet. Om du pendlar till jobbet eller använder bilen ofta så kommer den här guiden visa några av de bästa knepen för att dra ner på utsläppen. Du kanske till och med vill vara ekonomisk och spara på bränsleutgifterna.

Observera att du kan lära dig mer om ECO-driving på http://www.ecodriving.se, alternativt genom att uppsöka en miljömedveten trafikskola. Artikeln ovan är skriven i samarbete med en lokal trafikskola i Karlshamn.    

Fortsätt rulla

Bilen drar mycket bränsle när du bromsar eller gasar. Se därför till att den alltid är i rullning i en lämplig hastighet. Undvik att bromsa och håll gärna god avstånd till trafiken framför dig. Använder du den här strategin i dina dagliga körrutiner så kommer du bromsa färre gånger.

Växla upp så snabbt så möjligt

Försök att växla upp så snabbt so möjligt. Ju färre växlingar desto mindre jobb för motorn. Du kommer få mer kilometer för pengarna och samtidigt bidra till mindre utsläpp.

Vikten

Tänk på att vikt per automatik betyder mer bränsle. Mer bränsle betyder mer pengar. Undvik därför att släpa på onödigt bagage eller tomma barnstolar.

Ekovänliga vägar

Planera din körning och se till välja de närmaste vägarna till din destination. Ditt val kommer ha en stor påverkan på ditt fordons bränsleförbrukning. Använd gärna gratisverktyg såsom Google Maps eller din GPS i din mobiltelefon för att hitta de närmaste rutterna.

Kontrollera din hastighet

Enligt den svenska tekniktidningen Dagens Teknik har hastigheten en stor inverkan på bränsleförbrukningen. Ju lägre växel du kör på desto mer bränsle kommer du förbruka. Kör hellre på en 70-bana istället för att ge dig ut på en motorväg. Bränsleförbrukningen kommer minimeras med 50 procent.

Kör i samma växel

Att växla ner hastigt kan vara dyrt. Se istället till att stanna i samma växel så länge du kan. Nedväxlingar drar mer bränsle och släpper ut mer avgaser.

Pumpa upp däcken

Ett vanligt problem som många bilägare inte känner till är att man kan ha för lite luft i däcken. Kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum och vidta åtgärder vid behov. Faller lufttrycket så bör du uppsöka närmaste bensinstation för att fylla dina däck med luft. Om du har tillräckligt med luft så kan du spara bränsle upp till 25 procent.


Lämna takboxen hemma

Lämna det du inte behöver. Har du lämnat barnstolen så rekommenderar vi att du lämnar din takbox också. Dessa är riktiga bränsletjuvar och bidrar till motstånd när du använder ditt motstånd, särskilt på motorvägar. Glöm inte heller att stänga dina fönster.

Slå a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Medinas Trafikskola i Karlshamn

Kommentera arbetet: 10 sätt att spara bränsle när du kör bil

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Mandy Liljedahl [2016-06-20]   10 sätt att spara bränsle när du kör bil
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59853 [2020-04-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×