Jämförelse mellan "Potatisnäsa" och "Gunnar och Gunnel"

6 röster
19926 visningar
uppladdat: 2016-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Del A : ”Potatisnäsa” av Cecilia Davidsson analys

Novellen utspelar sig inom några timmar men vi vet inte exakt när novellen utspelar sig. Jag tycker att handlingen inträffade mellan 1900 talet till 2000 talet på grund av några detaljer. Dels använder Ritva en mobil vilken inte fanns innan 1990 talet. Dels röker hon cigarett med filter vilket blir vanligt efter första världskriget och dessutom kan det inte vara efter 2000 talet eftersom nu för tiden har vanliga mobiler inte knappar. Vi inser från författarens beskrivning att Ritva tillhör till de rika människorna eftersom hon är gift med en höjdare. Dessutom skulle hon åtminstone köpa en smart mobil om novellen skedde för några år sedan. Tack vare författaren kan läsaren konstatera att ”Potatisnäsa” utspelar sig i Sverige som resultat av: ” Alla soliga dagar badar Ritva, och det har nästan bara varit solig dagar…”. Dessa meningar avslöjar att vädret var typiskt svenskt klimat. I alla fall anser jag att det kvittar när novellen utspelar sig eftersom tiden var meningslös i novellen. Det vill säga, tiden har nämligen ingen påverkan på novellens budskap.   

Novellen äger rum i en sommardag mitt i naturen där författaren beskriver naturen på ett fint sätt, tex. vacker sommardag, strålande sol, näckrosbladen. Författaren använder inte särskilt många adjektiv, men läsaren kan ändå se miljön framför sig, eftersom han beskriver detaljerat: ” Platsen ligger avskilt, en vik vid en liten sjö”. ”… i den bruna sjön som för varje dag blir allt varmare”.

I Potatisnäsa kretsar händelserna kring två kvinnor. Ritva, vars hår är guld och stripigt , och som har en kropp som är mager och lång, är den viktigaste huvudpersonen. Hon ser ut som en drottning men innerst inne har hon ingen bra själ. Ritva brukar bada varje solig sommardag i en avskild sjö. Hon vill vara ensam och njuta av lugn och ro fast en flicka kommer samtidigt och vill bada också. Ritva känner direkt att hon är Maritas dotter, hennes gamla klasskamrat.

Jenny är en knubbig tonårsflicka vilken gör att hon känner sig skamsen och bekymrad. Hon tycker mycket om Ritvas utseende därför tittar hon fruktansvärt mycket på henne. Jenny ville simma med Ritva fast hon ville undvika Ritvas ögon. Hon blev irriterad men till slut fick hon bada lite med henne.

När de klev ur vattnet började Ritva prata vänligt med Jenny och trösta henne. Efter en stund sa hon till Jenny att hon skulle bli vackrare om hon bantar lite och då blev Jenny lite besviken på hennes uppförande. Strax efter ville Ritva vara utan sällskap i den härliga sjön och då sade hon till Jenny att lämna henne ensam. Jenny tänkte inom sig att Ritva ville bada naken och därigenom hon blev oerhört nyfiken på Ritvas nakna kropp.

Jenny gömde sig bakom nyponbuskar och tittade noga på henne men det blev inte som hon trodde. Ritva ringde till sin man på mobilen och berättar skit om Jenny. ” Hon verkar helt störd, precis som sin mamma.”. ” och så har hon potatisnäsa, stackarn!” sade Ritva och fnissade. Då blev Jenny väldigt sårad och dessutom rasande. Plötsligt tyckte hon att Ritva tappade masken och att hon inte var som en drottning utan att hon var en hemskt elak kvinna.

Omedelbart efteråt klev Jenny ur sitt gömställe , tog en sten och slog en sten hårt mot Ritvas näsa. Ritva försökte komma upp och be om förlåtelse men Jenny var mycket arg , därför kunde hon inte lunga ner sig utan fortsatte att släppa tunga stenarna mot henne. Äntligen förlorade Ritva sitt liv.

En tydlig vändpunkt förekommer i novellen. När Ritva började prata illa om Jenny  särskilt när hon sa: ”… potatisnäsa, stackarn!” då blev Jenny arg som en tjur. Hon ville bara krossa Ritvas näsa men hon förlorade kontrollen över hennes hjärna. Ritva blödde kraftigt och försökte att be om förlåtelse fast Jenny aldrig kunde uppfatta vad som hände. Hon slog ihjäl Ritva. Jag tycker att I detta ögonblick upplevde Jenny en konfliktsituation inom hennes sinne där hon blev djupt sårad av Ritva.

Den första huvudpersonen är Ritva som är väldigt fin och ärtig. Hon är gift med en höjdare och har ett lyxigt liv men hon har däremot ingen bra själ. Författaren skildrar henne på ett mycket fint sätt  ”guld mot gyllene hud , guld i håret: en drottning.”.

Den andra huvudpersonen är Jenny som är en knubbig tonårsflicka. Författaren fokuserar inte på hennes utseende utan på hennes beteende. Hon skäms över sitt utseende och vägrar även att andra människor tittar förnedrande på henne. Men i alla fall är hon mycket nyfiken på att veta hur Ritva ser naken ut. Jag tycker att hon är avundsjuk på de magra och snygga kvinnorna.

Jag anser att författaren lyckas väldigt mycket på att välja karaktärerna vilka spelar en huvudroll på novellen budskapet. Dvs en vacker kvinna som tillhör till överklass mot en tjock flicka som tillhör till medelklass.

Språket är enkelt och lätt att förstå eftersom författaren använder relativt korta och enkla meningar, tex. ”Ritva sitter på en sten…” och dessutom hjälpte språket oss att hänga med karaktärerna och miljön i novellen därför att språket var detaljerat. Jag kan också märka att författaren använder lite metaforer och liknelser i novellen, tex. ”guld i håret”, ”en drottning” ,  ”Det går liksom inte…”. Därför anser jag att det var ett målande språk.

Författaren använder förstapersonsperspektivet ”jagform”. Det framgår många gångar i novellen, tex. du, Jenny, hon, Ritva. Detta hjälper oss att identifiera och se karaktärernas synpunkter i novellen.

Jag anser att novellen har ett tydligt budskap vilket är, att skymfa en person innebär konsekvenser. Författaren skulle även vilja visa hur förolämpningar kan förvandlas till en galenskap situation.

För mig själv tycker jag att novellen är underbar och värd att läsa. Jag kunde inte föreställa mig hur författaren skulle avsluta novellen. Avslutningen blev plötsligt spännande men på ett tragiskt sätt. Jag anser att ”Potatisnäsa” riktar sig inte bara för ungdomar utan även för vuxna. Den har dessutom ett viktigt budskap som rör alla människor djupt.

DEL B.  Jämförelse mellan ”Potatisnäsa” och ”Gunnar och Gunnel” av Inger Alven

Tiden spelar en biroll i båda noveller. I ”Potatisnäsa” utspelade händelsen sig inom några timmar men i ”Gunnar och Gunnel” tog händelserna många år i sträck, från det att huvudkaraktärerna ingår äktenskap tills de blev gamla. Läsaren kan konstatera att båda novellerna ägde rum mellan 1900 talet till 2000 talet på grund av några smådetaljer, tex. Ritva använder mobiltelefon och röker cigarett med vitt filter. ett annat exempel är det, Gunnar renoverade en Rolls Royce från 1962 men han sade sedan ”Ett vrak är ett vrak”. Det innebär att bilen åtminstone är 20 år gammal. Första novellen utspelade sig i Sverige där naturen är typiskt svenskt klimat men däremot viste vi inte var ”Gunnar och Gunnel” inträffade.

Cecilia Davidsson skildrar miljön i ”Potatisnäsa” på ett detaljerat sätt. Vi kunde veta att novellen skedde i en sommardag mitt i naturen: ”... med strålande sol”, ”en vik vid en liten sjö”. Hon beskriver noggrant karaktärernas utseende, vilket möjliggör för oss att se både den fysiska och sociala miljön framför oss. Den andra novellen ägnar Inger Alven inte sig åt att beskriva miljön eftersom vi varken viste hur plasten eller karaktärernas utseende ser ut. Hon beskriver bara dialog och interaktion mellan huvudpersonerna. I alla fall var miljön avgränsad i båda novellerna.

Första novellen kretsar kring två kvinnor som inte har ett förhållande till varandra. Vi kunde veta båda deras utseende och tankar. En karaktär ser ut som en drottning vilken har tex , guld mot gyllene hud medan den andra karaktären ser ut som en knubbig kvinna. Jag tycker att författaren skildrar dem på det här sättet eftersom denna beskrivning kraftigt rör novellens budskap, samt på sätt och vis försöker författaren att påverka läsarens känslor. Den andra novellen handlar om ett par som hette Gunnar och Gunnel. Vi viste bara att deras hår ser ljust stripigt ut. Författaren beskriver händelserna fast hon struntar i karaktärernas utseende eftersom det inte har någon effekt på novellens budskap. Men båda noveller har doc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

”Potatisnäsa” av Cecilia Davidsson. ”Gunnar och Gunnel” av Inger Alfvén.

Kommentera arbetet: Jämförelse mellan "Potatisnäsa" och "Gunnar och Gunnel"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2016-10-28]   Jämförelse mellan "Potatisnäsa" och "Gunnar och Gunnel"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59916 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×