Faktauppgift Romarriket

3944 visningar
uppladdat: 2016-11-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Examinationsuppgift Romarriket

Filmen utspelar sig någon gång mellan cirka 100-200 e. kr.

Innan dess, cirka 27 år f.Kr. övergick Rom från att vara en republik till att bli ett kejsardöme. För det ”vanliga” folket var nog inte skillnaden så jättestor eftersom i en republik fick de inte heller bestämma någonting, bara komma med förslag, däremot blev enstaka personer väldigt mäktiga i ett kejsardöme.

I filmen får vi träffa kejsare Marcus Aurelius som i verkliga livet var en ganska god kejsare som bland annat såg till att slavar och barn fick rättsskydd samt att kvinnan fick en bättre ställning. Så under Markus Aurelius tid så var nog de mänskliga rättigheterna ganska lika med idag, förutom att om vattnet var dåligt drabbade det alla, inte bara de fattiga och hemlösa.

Senaten hade väldigt stor makt under Aurelius regeringstid och på så vis så hade även folket inverkan i hur riket styrdes, däremot var det nog väldigt svårt för de ”vanliga” medborgarna att få igenom egna idéer, det var nog bara att hålla med om den ena eller den andra idéen männen i senaten kom med. Besluten fattades genom att senaten och kejsaren kom överens om förslaget och hur det skulle utföras.

Demokratin var väldigt speciell då inte alla fick rösta, det var bara de med romerskt medborgarskap som fick rösta och varken kvinnor eller slavar fick medborgarskap, det fanns även en form av medborgarskap utan rösträtt.

Kejsaren Commodus, Marcus Aurelius son, var precis som i filmen en ganska dålig kejsare, inte omtyckt av folket och senaten, han var hård och hänsynslös och en riktig tyrann som ville ha all makt för sig själv.

Romerska Riket var som störst under Kejsare Trajanus tid, år 117, då uppgick rikets area till hela 5 000 000 kvadratkilometer och innefattade hela landet eller delar dessa av dagens länder; Länder som var en del av romerska riket står i fetstil, andra länder som bara såg någon form av den romerska ockupationen, eller vars effektiva medlemskap i riket jag är osäker på, listas i normalt tryck. Portugal, Spanien, Andorra, England, Frankrike, Monaco, Luxemburg, Belgien, Nederländerna, Tyskland, Schweiz, Liechtenstein, Italien, San Marino, Vatikanstaten, Malta, Österrike, Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Kroatien, Bosnien och Hercegovina, Ungern, forna Jugoslavien, Albanien, Grekland, Makedonien, Rumänien, Bulgarien, Turkiet, Georgien, Armenien, Azerbajdzjan, Syrien, Irak, Kuwait, Cypern, Libanon, Jordanien, Israel, Saudiarabien, Egypten, Sudan, Libyen, Tunisien, Algeriet, Marocko och Palestina.

(Källa: http://www.roman-empire.net/maps/empire/extent/rome-modern-day-nations.html)

Detta gjorde att Rom växte och växte, det Romarna gjorde bra var att hitta naturliga gränser som var lätta att försvara, på så sätt var imperiet väldigt stort men också på flera håll lättförsvarligt.

I mitten av Rom byggde man en massiv byggnad, Amphiteatrum Flavium eller Colosseum som vi känner till den som. Det var en stor rund amfiteater som till skillnad från de flesta av sitt slag placerades mitt i centrum av Rom. På Colosseum spelade man teater, hade avrättningar, höll strider mellan fångar, gladiatorer och vilda djur. Man figurerade även gamla slag inne på Colosseum, som teater fast människorna som blev dödade i pjäsen dog på riktigt och de som skadades blev skadade på riktigt. Romarna själva tyckte att detta var som underhållning och var därför ofta på Colosseum, som mest var det en publik på cirka 87 000 på Colosseum och tittade. Jag tror därför att Colosseum var en ganska viktig plats för Romarna då de kunde få träffas och ha ”trevligt” och umgås med sina vänner, Colosseum blev nog som en naturlig plats att träffas på. Amfiteatern har en omkrets på 524 meter och är hela 48 meter hög. Colosseum har många valv i väggarna, den kunskapen tog romarna inte från grekerna, det var etruskerna som kommit på. Däremot var det från grekerna den sortens arkitektur kom till Rom, speciellt teatrar, palats och tempel.

En gladiator var en slagskämpe i antikens Rom, som tvingades strida i underhållningssyfte mot andra gladiatorer, vilda djur eller fångar. Du blev gladiator genom att hållas inlåst på en gladiatorskola, oftast var du en dödsdömd förbrytare, krigsfånge eller slav men det var en tredjedel som var fria romerska medborgare. Alltså levde du inte så bra som gladiator, slåss på liv och död och sedan sitta inlåst den tiden du inte slogs. Däremot kunde även en gladiator bli fri, om en kejsare valde att skona gladiatorn efter många vinster.

I filmen anordnar Commodus gladiatorspel för folket efter att han mördat sin far, det var för att få folket på sin sida och inte bli störtad eller mördad. Commodus och Maximus hade ett ganska stelt förhållande till varandra då de var varandras raka motsatser samt att Marcus Aurelius ville ge makten till Maximus istället för till Commodus.

När sedan Commodus skonar Maximus på Colosseum tror jag det är för att han vill att folket ska se när han, kejsaren, besegrar folkets hjälte, om än på fusk folket inte vet någonting om.

Anledningen till detta var att Maximus blev hjälte bland folket då han bara segrade om och om igen i gladiatorspelen. Därför ville Commodus visa folket att han var den rättmätige kejsaren genom att döda Maximus i en ”schysst” strid man mot man. Maximus var även stor inom armen och hans makt växte och växte i takt med att hans framgångar blev fler och fler.

Romerska rikets fall berodde till stor del på att det delades upp mellan Västrom och Östrom, då fler och fler militärer kom utifrån blev det även många uppror inom landets gränser när man försökte förstöra för landet som erövrat deras land. Speciellt germanerna gjorde stora uppror mot Västrom, det var germanerna som tillslut tog över stora delar av Västrom och skapade egna små kungariken. Även kristendomen rev nog några av Roms byggstenar och skapade stora skillnader mellan de som ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Wikipedia.org, sorummet.se, Filmen Gladiator

Kommentera arbetet: Faktauppgift Romarriket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2016-11-09]   Faktauppgift Romarriket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59926 [2021-06-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×