Olika sorters plast och återvinning

20 röster
42834 visningar
uppladdat: 2006-04-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Plast är ett bra material för att det blir böjbart vid upphettning, men alla plaster har inte den egenskapen. En annan bra egenskap är att det är hållbart.
Här är exempel på några typer på plaster och deras egenskaper.


Termoplast

Termoplast kallas den sortens plast som kan formas lätt vid uppvärmning. Detta gör det möjligt att återskapa former, det vill säga att man kan återvinna termoplaster. Det är termoplaster som vi lämnar när vi pantar PET-flaskor.

Den vanligaste termoplasten vi har är polyeten, PE. Den plasten är billig att framställa. Det är polyeten vi använder i, plastpåsar, flaskor m.m. Vid mat förvaring är plast bra eftersom plasten släpper igenom syrgas men inte vattenånga. Då håller maten längre. Nackdelen är att plasten inte kan brytas ner av naturen men vid kontakt vid UV-strålar så bryts plasten ner. Termoplasten tål inte heller hur mkt värme som helst.

Termoplastens polymer är likt spagetti (bilden). När man kokar spagetti är ”trådarna” lätta och rörliga, men när de kylnar så blir de klibbiga och inte så rörliga. Samma sak är det med termoplast. Vid uppvärmning blir plasten mjuk och går att forma i stort sätt hur man vill, men när de är nedkylt så behåller den son form den fick under uppvärmningen.

Härdplaster

Härd plast går inte att återvinna på grund av att det spricker när man smälter den för andra gången. I härdplast sitter det tvärmonekyler som gör plasten till en jätte monekyl (bilden). Det betyder att polymerna är sammansatta som ett nät och man kan inte ändra plastens form (bilden).
Exempel på härdplaster är, bakelit, som är namngiven efter uppfinnaren, L.H. Baekeland, som fick patent på materialet 1907. Bakelit använder man till el prylar och handtag. Andra härdplaster är t.ex. Lockfoam (Polyrean) som man gör skumplast av. Härdplast är dyrt att tillverka, därför använder man det till lite dyrare produkter som behöver lite bättre kvalitet.

Armerade plaster

Det finns olika sorters armerade plaster. Men huvud ämnet armerade plaster betyder att man blandar plast och någon slags fiber.
Kolfibrer är små trådar av grafit som man framställer genom att gjuta in kolfibrerna in i plast får man kolfiberarmerad plast. Det är hårdare än stål och är mycket effektivt om man vill få bort onödig vikt vid tillvärkning av flygplan t.ex. Denna plast är också mycket värmetålig och används också i rymdskepp.
Glasfiber är smält glas som man har pressat ut genom ett munstycke så att det har blivit små glas trådar. Glas trådarna, eller glasull som det också heter, används också vid isolering mot kyla och ljud. Men när man tillsätter glasfiber i plast, oftast epoxiplast, som också används i lim, så blir det starkt, denna plast förening har man vid tillverkningen av bilar, båtar, m.m. Man kan faktiskt leda ljus genom glasfiber. Så i ena änden av en fiber kan man skicka elektriska stötar som omvandlas till ljus och sedan vid andra änden omvandla det till ström igen. På det sättet man skicka e-mail och liknande.
Aramidfibrer påminner om nylon (amidplast). Den här plasten som är en blandning mellan vanlig härdplast och Aramidfibrer är brandsäker, lätt och slittåligt. Därför används den i skottsäkra västar, segel och overaller.


Bioplaster

Bioplaster är plaster som inte är konstgjorda. Det kan lätt brytas ner av mikroorganismer och solljus. Men det är dyrt att framställa bioplast, annars hade blöjor eller avfallspåsar varit bra exempel på produkter som skulle vara bra att tillverka i detta material. Många mediciners kapslar är gjorda av bioplast så att kroppen lätt ska kunna smälta ner det.

ÅTERVINNING

• 140 000 ton plastförpackningar förbrukas varje år i Sverige (då är PET flaskor inräknade).
• Hårda plaster som källsorterar återvinns till andra föremål, så som, möbler, flaskor mm.
• Mjuka plaster blir bränsle till uppvärmning eller energi.
• Av varje kilo hårdplast som materialåtervinns sparar man en liter olja.
• Det är Plastkretsen AB som fixar så att vi pantar våra PET flaskor.
• Av plasten som åter vinns görs nya produkter. Allt från bärkassar till kontorsstolar.

Eftersom härdplaster bara kan återvinns EN gång så ser man inte det som en återvinningsbar plast. Däremot kan man forma om termoplast hur måna gånger man vill, alltså kan man återanvända termoplast genom att smälta ner den och sedan forma om den till något nytt.
Nästan 7 % av våra sopor är plast. Om man inte källsorterar det så hamnar det på soptippen och då tar det väldigt lång tid för jorden att bryta ner plasten, men om vi källsorterar plasten kan den antingen smältas ner till ny plast eller eldas och bli energi eller värme.

Det finns två olika plastflaskor som vi återvinner. Båda är returflaskor men de återvinns på annorlunda sätt.
Den ena är den vanliga PET-flaskan som är lite hårdare och har lite tjockare väggar, i den kommer det att fyllas på med ny dryck.
Den andra är en lite tunnare flaska som är märkt med returpilar. Den kommer att malas ner och smältas till nya föremål.
PET är förkortningen av polyetylentereftalat.
(en vanlig plast som man använder i plastpåsar, kamerafilm m.m.)


Men vad händer när man pantar en flaska då?

1. Först pantar man sin flaska. Man får 1 till 4 kr
för en flaska beroende på vilken sort det är.
2. Sedan när flaskan är räknad så skickas den
till bryggeriet som balas innan de sänds vidare
till återvinningen.
3. På återvinningsanläggningen sorteras, tvättas och mals flaskorna innan de smälts ner. Sedan skickas det vidare till bryggeriet igen.
4. På bryggeriet blåser man upp plasten till nya flaskor. Storlekarna kan variera från en halv liter till 3 liter. Etiketter och dryck fylls på i bryggeriet.



Företaget som håller koll på Sveriges PET – flaskor.

Returpack är Sveriges återvinnings företag för plast flaskor och aluminium burkar.
Pantsystemet för burkar startade redan 1984 och inte förens 1994 kunde man panta plast flaskor. Returpacks uppgift är att göra reklam, hålla koll på alla burkar och flaskor samt att ta hand om ekonomin.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Olika sorters plast och återvinning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-22

    du har gjort en bra och kortfa

  • Inactive member 2013-05-23

    Hej Marcus! Du har gjort ett bra arbete, kan du vara snäll och skicka sammanfattning också? tack :)

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-07]   Olika sorters plast och återvinning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5993 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×