Shajarat Al-Durr ( den första drottningen inom Islam )

1 röster
1911 visningar
uppladdat: 2016-12-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Textruta: ’’SHAJARAT ALDURR’’
ambitionen av en slav

 

 

 

’’Shajarat Aldurr ’’ grundade för Mamlukernas rike i Egypten på ruinerna av Ayyubiderna riket efter döden av hennes man ’’Salih Najm al-Din’’ och detta rik innehöll Egypten, Jemen och Hijaz och Levanten, dessutom var det viktigaste arbetet av denna stat seger över mongolerna i slaget vid ’’Ain Jalut’’, och seger över Sjunde korståg under ledning av Louis IX, kung av Frankrike i 1250

’’Shajarat Aldurr ’’ som hade varit orsaken till att sin första man ’’Salih Najm al-Din’’ att bli kungen under tiden och styra. Shajarat aldurr styrde Egypten ensam i några månader och sedan deltog hennes andra man regeringen under flera år, drottningen som inte gjorde sin kön hindrar henne att bevisa att en kvinna kan kontrollera och även överträffa män på det politiska området, drottningen påverkades av ambition och svartsjuka kvinnliga och kärlek till makt, och hur hon har blivit älskat drottningen av folk och att imamerna i moskéer började peppa henne och prata om henne och hennes styrkor högt för alla. Sedan dess började de trycka hennes bilder på pengarna samt hennes titlar. Meddelanden skickades till de styrande i runt med hennes signatur.

Berättelsen av ’’Shajarat Aldurr ’’ kan sammanfattas i en slav (Odalisk) som öden ville henne att vara en drottning i stället för en slav.

Hon var en av kungens ’’Al Salih Najm al-Din’’ slavar                 ’SHAJARAT ALDURR’’                                                                   

. Hon var väldigt smart och fin. Hon var inte liksom övriga slavarna. AlSalih kallade henne ’’Shajarat Aldurr ’’  som betyder på arabiska ’’ träden av pärlar ’’

       AlSalih var en prins när han älskade Shajara. Han litade på henne. Han diskuterade med henne för att han trodde att hon hade rätta åsikter. Shajra avlade en son för AlSalih som kallades Alkhalil men han avled i 1250. I slavars lagar när en slav avled en son för sin ägare blir hon fri men Shajra och AlSalih bestämde att gifta sig. Shajar blev AlSalihs fru.                       

AlSalehs far som hette’’ Al kamel’’ var kungen                           ’’ Al Salih Najm al-Din’’   

av det Ayyubiderna riket som var den muslimska dynastin som härskade i Egypten, Syrien och Jemen mellan 1171 och 1250.

När al Saleh fick veta att sin far Al kamel beslutat att Al Salehs lilla halvbror ska efterträdda kungen blev han arg på grund av hafset och ondan som var hos sin halvbror som hette ’’ AlAdel’’.

Al Saleh och Shajara betraktade att beslutet skulle skada riket som hade många risker på den där tiden d.v.s. Fienderna låg på lur för dem, Kampanjer och korståg (medeltida kristna krigståg för att befria Jerusalem från muslimerna) kommer från väst,          

å ena sidan, och den mongoliska anfall från öster på andra sidan.      Shajara stimulerar AlSalih                                                                                       

Al Saleh tyckte att han hade rätten för att styra riket. Shajara hjälpte och uppmuntrade honom.

Arabiska folket i Egypten var arg under den där tiden på grund av striden mellan prinsarna i Ayyubiderna riket och kraften som slösas på istället av den utnyttjas för att kriga fienderna som kommer från alla håll.

 

AlSalih och Shajara fångades av en prins som var allierad med ”AlAdel”. De var gisslan i Karak i 1239. När AlSalih och shajara kom ut ur fängelset efter överenskommelse gick dem honom till Egypten. Där kämpade Saleh och shajara för att få styra riket. Saleh blev kungen ”sultanen” av Egypten under året 1240. Shajara efterträdde ibland honom när Al Saleh var utanför Egypten.

 

                                                                                                   AlSalih och Shajara fångades

Men sjukdomen drabbade AlSalih innan den franska kampanjen kung Louis XIX, och dog under militär Preparat för denna kampanj, men shajara Aldurr med sin intelligens gömde denna nyhet för alla. När kungen var sjuk, shajara al Durr kontrollerade och gav ordningarna i hans namn och det finns nästan ingen som visste det.

Alla order och beslut utfördes. Handstil och signaturraden såg ut som den kungen.

När kungen dog var Egypten i en kris, Shajara Aldurr gömde nyheten om kungens död så att ingen armé blir svagare och rädda. dessutom ville hon inte kraften av arme förminskas för att de krigar utan deras kung, och mest av allt, inte väcka uppseende om vem ska styra riket efter AlSalih och då börjar ett krig mellan Prinsarna för att bestiga

tronen, prinsen Fakhruddin stöd med henne för att uppnå dölja kungens död.                                               Shajarat Aldurr den starka ledaren

Hon hindrade alla att komma in i hans rum. Hon beordrade att bära hans kropp i hemlighet i ett fartyg till ”Alraouda” borg i Kairo. Läkare beordrades att ange varje dag till kungens rum som vanligt. Läkemedel och livsmedel gick in kungens rum också som om han levde. officiella papper fortsättande gå ut varje dag med Sultan märket. Hon ledde kampen i stället för sin avlidne make, liksom om han var vid liv, vilket bidrog till den militära segern över fienden.

                                                                                         Kampanjen i ’’Damietta’’

Men nästan shajaras uppgiften att dölja nyheten om döden av kung misslyckades efter några månader, vid en tidpunkt då kriget utbröt så hon skyndade sig för att göra Salehs son (som kallades ”Toranchah”) efterträdda hans far, vilket säkerställde att hon håller tömmarna av regeringen nära henne hela tiden. Hon bestämde krigsplanen med hjälp av rådgivare och Mamlukerna 

Kampanjen började beslag av korsfararna på staden ’’Damietta’’ och sedan försökte krypa mot Kairo, men Mamlukernas krafter lyckades besegra dem i staden ’’Mansoura’’ sedan misslyckades kampanjen och kung Louis IX hade fångat. kriget slutade med avgång korsfararna från Egypten.

Turanchah avsatte efter bara sextio dagar efter sitt tillträde pga. sin korruption och sina elaka handlingar sen dödade Mamlukarna honom.

 Kampanjen var den sista stora korstågen mot Egypten, korsfararna hade aldrig kunnat återta Jerusalem efter det. en av krigets resultat var utgången av den Ayyubid perioden                                  Turanchah dödades i 1250

 och ökningen av Mamlukernas kraft i Mellanöstern.                                           

Mamlukerna var i en ny situation. De var dagens ägare av det första ordet i landet och makten i sina händer, de måste välja en kung för riket, men i stället av att välja en av dem för att styra landet valde de Shajarat al Durr för att ta detta höga kontor.

en av anledningar för att mamlukerna förespråkade Shajarat aldurr var sina gemensamma förflutna "slav"

 

(och här måste man säga till att malukerna ursprungligen var slavar. Shajarat Aldurr förslog till AlSalih att köpa dem för att bilda en stark arme(Mamluker var slavsoldater). Shajara förslog också att bilda en borg för att uppfostra och träna dem.                                                                  en mamluk

 borgen kallas AlRaouda och den är befintlig nu i Egypten. )                                                   

 

 

 

 

 

 

Löftet av trohet till den nya drottningen togs. Shajar al-Durr tog det kungliga namnet "al-Malikah Ismat ad-Din Umm-Khalil Shajar al-Durr" med några ytterligare titlar som "Malikat al-Muslimin" (Drottning av muslimer) och "Umm al-Malik khalil "(Moder kungen Khalil).

 Shajara al Durr var den första kvinna som tog kontroll i den muslimska världen.

Shajarat AlDurr var en speciell kvinna, finnas inte mycket ofta i historien. Hon var väldigt stark kvinna, modig, djärv, klok. Hon hade också förmågan att ledarskap och management.

                                                                               Mynt präglades med Shajaras titlar.               

 Shajarat al Durr såg alla dessa egenskaper i sig, hon var mycket imponerande på sin egen potential. (detta var ett av hennes problem). Hon hade en helt nytänkande på islamisk tanke, särskilt i denna period i historien av nationen ..

Affärs utförs av Shajarat aldurr under sitt tillträde

1) (Aybak Turkmen) befälhavare för armén och USIA på tronen

2) Hon utvisade Franks från landet efter segern i den egyptiska och de evakuerade Ludvig IX släpptes i utbyte mot en lösensumma på 800,000 Pound

3) Uppvaktade de människor och folket att få sin tillfredsställelse

4) Hon minskade skatterna

5) Hon arbetade för att bekämpa den höga levnadskostnaderna och åläggs de rika andel av sina pengar till de fattiga

6) Hon laggade byggnader, vägar och bevattningsmetoder som kriget hade förstört dem

                                                                                                   Shajara utvecklade staten

7) Hon gjorde Shura rådet (litet riksdagen), som var hennes referens i domen.                                                  

8) Hon gjorde många myndigheter och en skola i Kairo som uppkallades efter hennes namn dessutom gjorde hon badhus kallades och badhus Ms

9) Hon kämpade korstågen och drev dem ut ur Egypten

          Men villkora var inte så bra för att shajara stannar kvar i makten länge. Trots att hon visade skicklighet i förvaltningen av statens angelägenheter mötte hon ett starkt motstånd inne och utomlands, egyptierna kom ut arga i demonstrationer som fördömde iden att en kvinna sitter på tronen i landet.

Samtidigt var Ayyubiderna i Syrien arga för dödandet av Turan Shah och våldtäkten av Mamlukerna som hade satt shajarat Durr vid makten, dessutom avvisade Abbasidkalifatet i Bagdad att erkänna fakta Mamlukernas verk, kalifen Musta'sim sa till dem: ". om männen hade förbrukas hos er så informera oss och vi ska skicka er en som kan styra landet"

Shajarat aldurr svarade att: ". Det står ingenting i Koranen som förbjuder kvinnor från att lyda muslimer''. Och det är helt sant men traditioner var jättestaka på den där tiden.

Därför beslutade drottningen shajarat Aldurr snabbt att avstå från regeln om en man .... !! .. någon man !! Men vem ?                      Al-Mu'tasim

Hon ville fortfarande att regera och hon var säker på sina mentala och administrativa och ledaregenskaper .. De är faktiskt enorma potential .. vad måste göra hon så?!

Hon valde ‘'Aybak Turkmen'' som var en av de viktigaste Mamlukerna prinsar i Egypten vid den där tiden, Hon gifte sig med honom, och han blev sultanen av landet. Aybak valdes därför att han var ganska svag.                          

Aybak var gift med en dam som kallades "Om Ali", och de hade en son som heter Mansour men han lider av någon form av psykiska sjukdomar.

Aybak struntade i sin första fru, och Shajarat alDurr uppmanade honom att skilja sig från Om Ali. Aybak intresserade av Shajarat Aldurr som han hade varit en tjänare till hennes första man Sultan Najm al-Din, och den punkten var

anledningen till den stora ryktesspridning                                ''Aybak Turkmen''

och intriger .. Hur gifter Shajarat Aldurr sig från en tjänare och dessutom gör hon honom en kung?! .. och hur regeln om Egypten flyttar till Mamlukerna och Ayoberna är beffintlig?!

Å andra sidan fnyste Mamlukerna åt Aybak som hade varit en narr enligt Mamlukernas åsikt. De sa att han var bara ett spel i händerna, och han hade inge makt utom undertecknandet av dekret och order som utfärdats av

Shajarat aldurr, Mamlukerna och de odaliska hade en viktig roll i att tända eld oenighet mellan Aybak och hans fru Shajara.                                                             

Några prinsar gav Aybak ett meddelande och de sa att meddelandet var från shajarat aldurr till prinsen av Aleppo, innehållet av meddelandet var att shajarat aldurr lovade Aleppos prins att han skulle blir kungen av Egypten, och hon skulle gifta sig med honom om han dödade Aybak.  Aybak var jättearg att han var säker att shajara skulle svika honom.

Så Mamlukerna och slaverna föreslog till Aybak att han måste döda henne först, men han fruktade eftersom han visste hennes styrka. så han bestämde att han skulle börja med att kränka henne genom att gifta sig med en annan kvinna som var dottern till kungen av Mosul som var AlSalehs fiende!

Men Shajara visste vad Aybak avsett, så hon bestämde sig att tog revansch genom att döda honom.                                                                         Shajara planerade att tog revansch

Hon hade sänt en inbjudan till sin borg för att ursäkta sig till honom, och vid morgonen gick han in i badrummet, och sen gav Shajarat aldurr order att slavar komma och döda honom. Shajara populariserade att Aybak dog plötsligt i natten men Mamlukerna inte trodde det.  

Mamlukerna planerade med Om Ali att döda shajara.

Om Ali kom med sina slavar till shajara. De slår henne på huvudet med trätofflor tills hon dog och sedan hennes kropp kastades över muren av slottet och det hade hänt den tredje maj 1257. Detta gjordes några dagar efter döden av Aybak .                  Om Ali i Shajaras rum

 Efter döden av Shajara gjorde Om Ali en ny typ av godis som delades ut till alla soldater och människor. och den är en brödpudding med grädde, mandel och ibland kardemumma, vars smak påminner om semla. Godis uppkallad om Alis godis och fortfarande existerar i dag med samma namn ... !!

 

Shajarat aldurr gav ett ideal för kvinnorna i mellanöstern om hur kvinnor kan bete sig i motgångarna och hur de arrangerar prioriteringar och ta beslut om de tar ansvaret.

                                                                                                                  Om Alis efterrätt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Shajarat Aldurr bevisade att kvinnorna vet hur de strunta i sina sorger i svåra tider. Så här gjorde Shajarat aldurr för att rädda landet och skydda dess folk det brutala korståget ockupationen.

Alla det kunde’’ Shajarat Aldurr’’ göra men de stränga traditioner mot kvinnorna som var på den där tiden. Att kvinna styr! det var omöjligt men Shajara förverkligade vad var omöjligt.

Hennes Social bakgrund, att hon var en slav och etnicitet, att hon inte var arabisk dessutom vet man inte exakt varifrån kom hon, kunde inte hindra henne för att bli den egyptiska drottningen under tiden som var kvinnans plats köket och sovrum.

Shajara Aldurrss handlingar i nutiden spelar en stor roll för att bevisa att kvinnan har en enorm förmåga och intelligens. Och det inspirerar kvinnorna i österländska världen nu eftersom hittills finns det rasismen mot att kvinna styr i de viktiga positionerna. Hittills man tror att kvinnan inte har en stor förmåga som männen.  Jag tror att om shajarat Aldurr’’ kom tillbaka idag skulle hon inte säga att situationen förändrade 180° i Egypten t.ex.

Kvinnorna utsättas även nu många svårheter för att nå makten, men skillnaden är att kvinnornas vilja är starkare och de kan göra allt som de vill om de jobbar hårt för det.

Samhället idag uppmuntrar kvinnorna mer och betraktar dem likvärdiga med männen.

Men förhållandet är ganska olika i världen. De finns annorlunda grader för det. Men jag tror att kvinnan själv bestämmer om samhället skulle uppmuntrar henne eller nej.

 

Kvinnan måste bli stark och låta ingen att trycka ner på henne. Och det händer genom att man lyckas och bekräftar att hon kan göra allt exakt som männen och mer. 

 

Kvinnorna i österländska världen betraktar Shajara som ett viktigt ideal. Trots att hon levde i en sträng tid och hon var bara en slav kunde hon göra många saker för den islamiska världen och kalifen Musta'sim som fnyser åt Shajara misslyckades att göra så och han ledde staten till undergången. Och det belade för världen i dåtiden och nutiden att kvinnan kan vara starkare än manen. Och det finns inge skillnaden mellan kön. Alla har samma förmåga.

Alla kan göra misstag, man kan inte förneka att shajara gjorde fela saker som ledde till sin slut. Hennes svartsjuka av Om Ali att hon uppmanade honom att skilja sig från Om Ali och hon hindrade honom även att besöka Om Ali och hans son.

 

Biografin av shajarat aldurr fortfarande berättas p.g.a. hennes intelligens och förmåga domen. Historien har förevigat hennes minne, sade tjänsterna som hon gjorde för muslimerna och Egypten. Men avundsjuka på stolthet och värdighet, var anledningen till att hon gjorde det brottet som sjönk henne från toppen av berömmelse och kränkande henne.

                                                                                                                  historian av Shajara berättas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

folket hittills påverkas av shajara och alla personer som fanns under den där tiden därför tillverkades många serier och filmer om det Serierna som tillverkades om Shajarat Aldurr

1- Den egyptiska filmen ’’ Shajarat alDurr’’ 1935

 

 

Ett foto av filmen

 

 

 

 

2- Den emiratiska (Arabemiraten) serien ’’ Shajarat Aldurr’’ 1979

3- Den egyptiska filmen ’’ Wa islamah’’ 1935

4- Den egyptiska serien ’’ Alforsan’’  1994

5- Den syriska serien ’’ Bibrs’’ 2005

https://www.youtube.com/watch?v=0cKRXMSsknY

6- Den egyptiska serien ’’ ala bab masr’’   2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor: 

Obs! Jag kunde inte hitta så många svenska informationer om Shajarat Aldurr så jag använt många arabiska källor och böcker dessutom läste jag wikipidia på engelska och arabiska.

Böckerna :

-----------------------------------------------------------------------------

Titel: Shajarat Aldurr                                               

 Författare: Jirji Zaydan                        

Språket: Arabiska

 

 

                                          En bild av boken

Information om författaren på svenska: https://sv.wikipedia.org/wiki/Jirji_Zaydan

---------------------------------------------------------------------------------

Titel: Tmoh jaria (ambitionen av en slav)                                              

 Författare: Ibrahim alJamal                         

Språket: Arabiska

 

 

 

 

 

                                                  En bild av boken

------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Wikipidia källor:

Sidorna om Shajarat Aldurr :

På Arabiska : https://ar.wikipedia.org/wiki/%D8%B4%D8%AC%D8%B1_%D8%A7%D9%84%D8%AF%D8%B1

På engelska:

https://en.wikipedia.org/wiki/Shajar_al-Durr

om kungen Al Salih :

på engelska : https://e...

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Shajarat Al-Durr ( den första drottningen inom Islam )

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2016-12-01]   Shajarat Al-Durr ( den första drottningen inom Islam )
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59949 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×