Varför vi använder svordomar, svenska 1

1 röster
8438 visningar
uppladdat: 2016-12-11
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Svordomar 

Svärord är inte bara ord, det är ett sätt att förstå världen på. Det är även ett sätt att utrycka våra känslor. Att utrycka sig i svärord ger makt på både gott och ont. Svärord betyder inte makt utan får endast den makt som vi ger dom. Själva orden är neutrala men vi kan utrycka dom på olika sätt när vi Tex. Pratar. Redan när vi är små så börjar vi experimentera med olika orden på olika sätt. Många menar att svordomar är skadligt för barn och visar på dåligt ord föråd. Men flera forskningsresultat visar på att svordomar inte alls är skadligt. Många forskare menar även att det i många sociala samanhang kan vara bra att använda sig av olika typer av förstärkningsord i form av svordomar (http://spraktidningen.se/tags/svordomar).  Idag är det inte vanligt att man döms för att använt svordomar. Men På 1600-talet så dömde man ofta folk till böter när de använde olika typer av svordomar som tex. skälm. För sådana språkmissbruk så dömdes man ofta till böter. Idag är det ovanligt att man döms för att andvändigt svordomar (http://www.uu.se/nyheter/nyhet-visning/?id=3287&area=2,6,16&typ=artikel&lang=sv).  

Svordomar och fula ord utvecklas hela tiden med hur vår tid utvecklas. Idag använder barn och ungdomar mycket olika fula ord mot varandra utan att dom riktigt menar det som dom säger. Tex. Olika typer av könsord.  Jag tror att det kan vara bra att använda svordomar i olika vardagliga situationer för att förstärka ett budskap. Jag vet också att man igenom att använda en svordom kan man visa att man menar allvar med det man säger. Samtidigt så kan man minska sin trovärdighet om man ofta använder svordomar. Tex.  Så kanske svordomarna inte  har samma effekt när man verkligen behöver dom. Det är inte alltid som det är bra att använda fula ord och svordomar. Ett bra exempel på detta är på föreläsningar där man nästan alltid ska vara väldigt politiskt korrekt för att få fram sitt rätta budskap. Jag har även hört från vår ENG...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Varför vi använder svordomar, svenska 1

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-04-16

    Horunge

Källhänvisning

Johan Månsson Christell [2016-12-11]   Varför vi använder svordomar, svenska 1
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59964 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×