Volkswagen fusket

2036 visningar
uppladdat: 2017-01-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Volkswagen är en av världens största fordonskoncerner med Porsche Holding i Salzburg som största ägare. Företaget började som Volkswagen men äger numera flera bilmärken och tillverkare. I september 2015 upptäckte USA´s miljömyndighet att Volkswagen har manipulerat sina utsläppstester, så att det ska visa att bilarna släpper ut mindre skadliga utsläpp än vad de verkligen gör. Själva syftet var att Volkswagen skulle klara sig under gränsvärdena för tillåtna utsläpp trots att dem inte gör det. Bilarna har avsiktligt utrustats med en fuskmjukvara som känner av när bilen testas i ett labb- till exempel när bakhjulen står stilla och att ingen röt ratten- och slår då på ett miljöläge som inte används vid vanlig körning. I verkligheten ska utsläppen ha varit 40 gånger högre än tillåtet.

 

Volkswagen erkände i september 2015 att fusket omfattar elva miljoner bilar över hela världen: 5,1 miljoner Volkswagen, 2,1 miljoner Audi, 1,2 miljoner Skoda, 700 000 Seat och 1,8 miljoner minibussar och lätta lastbilar. I Sverige handlar det om 224 746 bilar. I slutet av månaden har aktierna gått ner ned över 20% och VD:n Winterkorn avgått. I december säger Volkswagen att endast 36 000 bilar är påverkade trots tidigare rapporteringar om större summor än så. I mars avgår även VD:n för amerikanska Volkswagen och i april meddelar Volkswagen att stora summor ska betalas till de kunder som är påverkade av miljöfusket. I januari 2016 så inleder Riskenheten mot korruption en förundersökning om grovt bedrägeri och brukande av osann urkund mot Volkswagen.

 

Konsekvenserna för privatpersonerna i detta fall blev att deras bil släppte ut 40 gånger högre utsläpp än vad som var tillåtet så att de var tvungna att lämna in sina bilar till en verkstad för att få detta problem löst. Detta gjorde att vissa kunder blev av med sina bilar i några dagar. Bilarna uppdaterades med ny mjukvara och folk fick tillbaka sina bilar. 

 

Konsekvenser för Volkswagen som företag blev att det fick betala stora böter och blev stämda av privatpersoner. En annan konsekvens som har blivit för Volkswagen är att deras förtroende hos kunderna har sjunkit vilket har gjort att de har sålt färre bilar.

 

Volkswagens fusk har även dragit ner andra biltillverkare i skiten för att konsumenterna väljer hellre andra drivmedel än diesel nu. Då konsumenterna inte längre litar lika mycket på att diesel bilarna släpper ut de som står i pappret. 

 

Göteborgsandan innebär bland annat att politiker och tjänstemän agerar vid sidan av uppgjorda regler för den offentliga sektorn och politiska organ i syfte för att uppnå vissa mål och utveckla staden, man anser att denna slags samförståndskultur har varit en stark bidragande organ till att flera problem så som mutor och oegentligheter har uppstått. 

När målen ansågs viktiga så ignorerades de normala offentliga kontrollfunktionerna, och lokala makthavare inom politik och näringsliv som var bekanta med varandra gjorde i samförstånd upp om stora affärer, infrastruktursatsningar och idrottsevenemang. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källanalys:

 

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/har-ar-allt-du-behover-veta-om-volkswagen-skandalen

SVT står bakom denna film där reportern Daniel Gazett har gett en överblick på allt som hänt i Volkswagenskandalen. Informationen stämmer väl överens med andra källor. Flera perspektiv ges inte och målgruppen är ungdomar och den vuxna befolkningen. Syftet är att ge en överblick till intresserade om skandalen. Videon är knappt ett år gammal.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_emissions_scandal

Personer från hela världen står bakom denna artikel på wikipedia där en stor och detaljerad överblick på skandalen ges. Källhänvisningar ges och man kan därmed vara säker på att informationen stämmer. Några olika perspektiv ges då det jämförs hur skandalen påverkat olika länder. Syftet är att kunna ge ut detaljerad information om skandalen. Målgruppen är ungdomar och vuxna på grund av internetanvändning. 

 

http://www.expressen.se/gt/boisen-5-tecken-pa-att-goteborgsandan-lever/

GT expressen är en klassisk liberal kvällstidningsjournalistik med bred bevakning av nyheter, nöje och sport. Som uppdrag har de att berätta om vad som händer runt om, och det är själva läsarna som är uppdragsgivare. Tidningen inleds med ett starkt opinionsblock där läsarnas åsikter står i centrum. Expressen granskar, griper in och driver debatt. Människor, som berörs av beslut och dramatiska nyhetshändelser är viktigare än redovisningsplikten.

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Volkswagen fusket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2017-01-17]   Volkswagen fusket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59980 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×