Fotosyntes och Cellandning skoluppgift

5 röster
41991 visningar
uppladdat: 2017-02-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Fotosyntes: Fotosyntes är när växter och alger bildar glykos av koldioxid och vatten. För att fotosyntesen ska fungera behövs energi i form av solljus. I växterna finns det ett ämne som kallas klorofyll. Det är klorofyllet som samlar upp energin i solljuset och använder sedan denna energin till att sätta ihop molekyler av koldioxid och vatten till druvsocker. Vattnet får växten genom sina rötter, och koldioxid tas upp genom växtens klyvöppningar. En klyvöppning är ett liten, liten öppning som finns i bladen. Utöver detta bildas också syre. Det är denna process som kallas fotosyntes.

 

Druvsocker tillhör gruppen kolhydrater. Växterna kan tillverka andra kolhydrater om olika molekyler av druvsocker sätts samman. Även fetter och proteiner kan bildas med hjälp av energin som uppstår. Druvsocker används till att bilda andra energirika ämnen.

 

Cellandning: Cellandning är cellernas förbränning av druvsocker. Kroppen kan tillverka eget druvsocker. Detta gör kroppen genom att bryta ner olika proteiner, fetter och kolhydrater. När druvsockrets förbränns med hjälp av syre blir det energi till cellerna. När det förbränns blir det över vatten och koldioxid. För att röra på sig, hålla kroppsvärmen och växa behöver vi människor energi. Detta får vi genom att äta mat och andas syre. I maten finns energirika ämnen som proteiner, kolhydrater och fetter. Kroppen förbränner sedan dessa ämnen med ett antal kemiska reaktioner. Denna kemiska reaktionen kallas cellandning och sker i cellerna. Samma sak

 

Hur dom hänger ihop: Växterna tillverkar druvsocker. Efter tillverkningen av druvsocker blir det restprodukter. Det som blir över är syre. Druvsockret bildar även nya energirika ämnen. Vi människor behöver syre och kolhydrater. Syret får vi som en restprodukt från tillverkningen av druvsockret, och kolhydraterna får vi genom de ämnen som druvsockret bildat. Cellerna bränner upp druvsockret och cell...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fotosyntes och Cellandning skoluppgift

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2017-04-17

    tja

  • Ellie Wagner 2020-09-30

    tja

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2017-02-20]   Fotosyntes och Cellandning skoluppgift
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60018 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×