Bygga en högtalare - rapport

3 röster
11859 visningar
uppladdat: 2017-03-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Teknik Rapport - Högtalare

Magnetism

Nord/Sydände

Attrahera

Repellera

Spole

Elektromagnet

 

Materiel:

Träbit ca 2x3x10cm, träbit ca 1x2x6cm, en liten kartongbit, limpistol, 2,5m isolerad koppartråd, slippapper, eltejp, liten platt magnet, sax, två mässingsspikar och högtalarkontakt.

 

Arbetsprocess 1:

Jag började met att klippa ut en ovalformad kartongbit som jag sedan klippte av på mitten. Sedan använde jag en tång för att knipsa av 2,5m isolerad koppartråd. Jag lindade sedan koppartråden runt en penna så att en spole bildades. Spolen tejpade jag fast på kartongbiten som jag tidigare klippt ut. Jag lämnade ca 2dm i varsin ände på spolen somjag sedan ska vira runt mässingsspikarna. Den platta magneten fäste jag sedan på den mindre träbiten. När det var klart så slog jag i de två mässingsspikarna i den större träbiten. Efter det så tog jag kartongbiten och limmade fast den vi en av den större träbitens längsta sidor. De 2dm långa  ändarna har ett osynligt lager med isoleringsom jag med hjälp av slippappret tog bort. Jag virade sen de två ändarna runt varsin mässingsspik. Sedan tog jag den mindre träbiten med magneten på och fäste den på den större träbiten. Jag fäst magneten så nära spolen som möjligt. Till sist tog jag bort ca 1,5cm plast isolering på högtalarkontakten. När detta var klart så var det bara kvar att testa den första prototypen av min högtalare.

 

Som sagt så fungerade min första prototyp högtalare men det var knappt. Ljudet var svagt och hade ingen bas. Därför skulle jag som förbättring vilja stärka både ljud och bas.

 

Funktion:

Det börjar med att högtalaren förses med ström. Strömmen kommer från radion som är inkopplad i ett vägguttag. Strömmen går igenom högtalarkabeln och sedan in i spolen. Spolen som innan bara var en spiral av koppartråd har nu blivit en elektromagnet, detta tack vare strömmen som spolen förses med. En elektromagnet är ganska lik en ”vanlig” magnet. Precis som vilken annan magnet så har elektromagneten en nord och sydpol. Den stora skillnaden på dessa två magneter är att elektromagneten kan vända om sin syd- och nordpol om strömmen byter riktning. I en Högtalare byter strömmen riktning hela tiden. Det är nu magneten som sitter mitt emot spolen kommer till användning. Med tanka på att spolen (elektromagneten) hela tiden byter pol betyder detta också att spolen hela tiden attraheras och repellerar med den vanliga magneten. Detta skapar en rörelse i spolen eftersom den hela tiden dras till och stöts bort av magneten. Spolens (som sitter på membranet) rörelser gör att även membranet sätts i rörelse. Membranet rörelse skapar ljudvågor som tas upp av våra öron - vi hör ljud.

 

Arbetsprocess Förbättring:

Jag började med att förbättra det som redan visste försämrade ljudet. En av dessa saker var spolen som hade trasslat ihop sig och behövde därför bytas ut. När jag bytte spolen passade jag på att slipa bort isoleringen ordentligt för att få ett så bra ljud som möjligt. För att få en ökad bas valde jag att byta membran, genom att läsa på nätet upptäckte jag att bas skapades om man hade ett mer kon format membran. Med denna kunskap valde jag att ersätta det tidigare membranet med ett papper format som en kon. Detta tänkte jag även skulle stärka ljudet då pappers konen var större än det tidigare membranet. Jag valde sedan att ta hjälp av en resonans låda för att förstärka ljudet ytterligare. Som resonans låda använde jag en skolåda gjord av kartong. Resonanslådan förstärker ljudet på det sättet att när membranet börjar vibrera så fortplanatar sig vibrationerna i kartongen och får då luften i lådan att vibrera och därmed hör vi tonerna starkare.

 

Resultat:

Jag fick ett mycket starkare ljud den här gången och basen blev bättre än förväntat! Jag måste säga att jag är nöjd med min högtalare eftersom den blev så mycket bättre efter mina förbättringar.

Något jag dock skulle kunna göra annorlunda skulle vara att välja en tunnare resonanslåda så att vibrationerna lättare skulle gå igenom och därmed skapa bättre vibrationer. Då tror jag att ljudet

 

Kostnad:

Kostnaden för denna högtalare är inte speciellt dyr. Med tanken på att vi använt en hel del simpla saker som oftast finns i hemmet så blir kostnaden betydligt mindre.

Skolåda: 0kr

Eltejp: 20kr

Ko...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bygga en högtalare - rapport

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2017-03-06]   Bygga en högtalare - rapport
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60035 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×