Vad påvärkar vårt språk?

5 röster
46326 visningar
uppladdat: 2017-03-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

VAD PÅVERKAR VÅRT SPRÅK?

 

 

 

Kommunikationen är en stor del av våran vardag och vårat språk påverkas och ändras ständigt, utan att vi reflekterar över det. Varje dag påverkas vårat språk och våran kommunikation och ändras ständigt. Men vad är det som påverkar våran kommunikation?

 

Det finns många faktorer som påverkar det sätt vi pratar på, i dagens samhälle och den ökade socialiseringen så påverkas vårat språk mer än någonsin. Förr i tiden påverkades människor av samhället de bodde i, språket avspeglade vart i Sverige vi bodde. Klyftorna i samhället var stora och i dåtidens Sverige levde människor väldigt geografiskt åtskilt. På samma ställe hela livet levde man och det var sällan människor influerades av personer utifrån. Detta segregerade samhälle skapade stora skillnader i språket i form av dialekter.

 

 Men idag är det helt annorlunda, vårat liv ser helt annorlunda ut idag och detta påverkar självklart vårat språk. I dagens socialiserade samhälle lever vi inte lika uppdelat som förr, människor intrigerar, flyttar, reser och kommunicerar som aldrig förr. Den växande användningen av medier är dessutom en stor faktor, vi ser på samma tv program, lyssnar på samma radioprogram och vi kommunicerar runt hela Sverige både privat och inom jobbsammanhang. ”Att vi då, samtidigt med denna likriktning, skulle odla och bevara en språklig särart, bara för sakens egen skull ter sig rätt osannolikt.” detta skriver Fredrik Lindström i artikeln ”Kronolekt” som publicerades i Språktidningen i April 2010.  Den ökade globaliseringen och minskade segregeringen leder till dialektutjämning. Men Lindström menar att även fast dialekterna bleknar mer och mer så kommer inte alla svenskar tala likadant, skribenten syftar på kronolekten. I artikeln kan vi läsa att Sverige är det mest generationssegregerade landet i världen, samhällsutvecklingen rusar framåt och det skapar stora klyftor i samhället. Kronolekt är alltså ett tidsbaserad versllion av dialekt, det vill säga i Sverige råder det stor skillnad i språket mellan generationerna. Dialekterna minskar och kronolekterna tar över, Sverige får ett språk som istället för att delas in i dialekter snarare kan delas in i kronolketer.

 

Personligen märker jag av kronolekterna mycket, bara några års åldersskillnad speglas tydligt i språket. Inom den yngre generationen, våran generation så påverkar sociala medier vårat språk mycket. Vi har i princip växt upp i den elektroniska kommunikationens utveckling, vi chattar, sms och mailar dagligen, det sätter spår i språket. Vi slarvar med grammatik använder oss av förkortningar och dessutom tar engelskan mer och mer plats i vårat språk. Detta används inte bara inom medier utan även när vi pratar i verkligheten. Nya ord tillkommer ständigt och jag märker tydliga skillnader mellan generationernas kommunikation. Då jag pratar med någon äldre så anpassar jag oftast mitt språk eftersom att de ord jag vanligtvis använder har de aldrig tidigare hört.

 

Och visst anpassar vi oss? Vi anpassar vårat språk i olika situationer och sammanhang och beroende vem vi pratar med. Kompisen, jobbintervjun eller farföräldrar, språket anpassas och jag själv gör det också, vårat språk påverkas alltså även av vem vi pratar med och vi situationanpassar talet. Människor påverkas hur vi kommunicerar och på vilket sätt vi gör det, men det är inte bara talet som påverkas. När man talar om kommunikation och att prata så tänker nog de flesta på den verbala kommunikationen. Men vi talar inte bara med munnen, vi talar med hela kroppen. Även fast många inte reflekterar över detta väger kroppsspråket stor del av hur vi kommunicerar, i själva verket påstår vissa att kroppsspråket säger mer än de ord vi faktiskt säger. Hela tiden sänder vi ut budskap till omgivningen i form av blickar, gester, ansiktsuttryck och hur vi rör oss hela våran kropp talar och förstärker våra känslor och hur vi uttrycker oss. De gester vi använder för att utrycka känslor är väldigt lika i hela världen, kroppsspråket ligger i våran natur och vi använder våran kropp när vi talar, omedvetet.

 

 Eftersom att alla sänder ut olika kroppsspråk så läser vi också av andras. ”Kroppsspråket påverkar hur andra ser oss men kan kroppsspråket påverka hur vi ser oss själva?” denna fråga ställer social psykologen Amy Cuddy i sitt framförande ” Your body language shapes who you are”  på TEDGlobal, juni 2012. I sitt föredrag pratar Cuddy om vikten inom kroppsspråk. Hon säger att kroppsspråket avslöjar hur du är som person och hur andra uppfattar dig. Amy Cuddy talar mycket om maktspel och frågan hon upprepar är att våra tankar ändrar vårat kroppsspråk, men kan vårat kroppsspråk ändra våra tankar? Hon berättar att forskning visar på att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad påvärkar vårt språk?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2019-05-20

    Hej Jag undrar om ni hjälpa mig jag vill läsa om på vilket sätt språkbruk och språkanvändning påverkar människors sätt att tala och skriva. Hälsningar / Naseem

  • Amelia Tomaszewicz 2020-09-22

    Har du använt några källor?

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2017-03-15]   Vad påvärkar vårt språk?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60050 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×