Filmredovisning

3 röster
9126 visningar
uppladdat: 2006-04-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hej,
Det är en filmredovisning till filmkunskap. Vi gjorde detta i par och vi fick jättebra betyg. Jag tycker att ni kan använda den som ett bra exempel till era redovisningar. Lycka till!

Filmen ”CAST AWAY” är inspelad i USA, 2000. Regissören till filmen är Robert Zemeckis.

Filmens genre är Äventyr/Drama och det är en berättelse om en mänsklig kamp, känslor som berättas genom beskrivningar av en serie sammanhängande händelser.

”Cast Away” motiv är kamp för att överleva.

När vi läser filmens titel så förstår vi att det ska handla om någon som blir bortkastad eller något liknande. Bilden med mannens ansikte på framsidan ger ännu mer information. På det sättet blir vi informerade att den mannen blir huvudpersonen och att handlingen ska rulla sig om honom.
Titeln stämmer mycket med filmen i och med att Chucks själv kände sig bortkastad från civiliserat liv, hans tidigare stressigt liv.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
De mest märkliga berättarkomponenterna är:
– miljön. Filmen börjar med bilder på naturen. Vi ser stora öde marker runt en vägkorsning och en lastbil som närmar sig. Sedan riktar sig kameror till Ryssland, där huvudpersonen Chuck är i en Federal Express byggnad i Moskva och skäller på de anställda. Vi får också se Röda torget i Moskva. Snart efter det hamnar våra ögon på flygplatsen där Chuck tar avsked med sin fästmö. Till slut utspelas dramat länge tid på en öde ö.
– tidpunkten. I dramats börja utspelas handlingen i vinter på julafton 1995. Chuck kommer hem och träffar sin flickvän Kelly. Sedan äter de middag tillsammans med sina släktingar, pratar och skojar. Chuck Noland är tvungen att sätta sig på ett plan för att leverera olika postpaket. Snart därefter händer olycka och handlingen utspelas i 4 år på ön.

– Ljudet i dramat är otroligt bra. Det finns en del scener som i alla fall är relativt högljudda. Flygplanskraschen i början av filmen är en sådan scen, och där är ljudet riktigt fint. Högtalarna arbetar duktigt med att ge känsla av kaos och skrämmande realism. Det finns även flera åskscener då basen får arbeta hårt med att skapa en bra ljudbild, och det lyckas den med. Vi hör bra inte bara naturliga ljudet utan också detaljerat. Det hör vi när Chuck försöker att göra eld och öppna kokosnötter då zoomar kameror den handlingen och vi hör det extra bra.

– Musiken är gladelig, snabb i filmens börja. Vi hör Elvis Presley. När alla sitter och äter middag hörs julmusik. Under handlingen i Ryssland hör vi rysk musik, som är ganska snabb och ger en bra stämning. Filmmusiken är helt frånvarande på ön, vilket bara förstärker känslan av isolering och den framkommer inte förrän efter halva tiden av filmen. Under den tiden när Chuck lämnar ön, spelas ett underbart stycke av kompositören Alan Silvestri, som sedan återkommer flera gånger efteråt. Den musiken är ganska trist men passar väldigt bra till filmen.

– dialogen. I den filmen förs dialoger inte bara mellan människor utan även mellan huvudpersonen Chuck och volleybollen Wilson.

– bilden. Bilden är mycket bra. Dreamworks ger oss bilder med vackra, naturtrogna färger och fin kontrast. I början följer kameran ett paket med ett bud. På detta paket är det ett klister märke med vingar. De vingarna får tittare se senare på ön när Chuck samlar paketen på stranden och i filmens slut när Chuck stannar vid korsning och det kommer en kvinna med bil, så ser vi att på bilens bak är också målade vingar. Jag tycker att det är en symbol för överlevnad, för livets fortsättning.
– detaljrik scenografi blandade med verklighet. På en mycket avgörande punkt har Zemeckis och Hanks hållit fast vid realismen. När Hanks karaktär för första gången driver i land på ön, väger han betydligt mer än när han senare lämnar den. Det samma kan man märka med hans hår, som blivit lång, och skägget.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Eftersom större delen av filmen utspelades på ön så lades allt fokus på karaktären Chuck Noland (skådespelare Tom Hanks). Han var en medelålders man som jobbade för leveransbolaget Federal Express. Han var bunden till klockan och besatt av att få buden levererade i tid. Att leva i stress var en vardag i Chucks värld. Vid sidan av jobbet hade han fästmön Kelly (Helen Hunt), och även deras förhållande var stressigt. De båda fick ständigt anpassa sig efter Chucks jobb. Chuck var en framgångsrik karriärist. Han var den enda som överlevde efter flygplanets olycka. Huvudpersonen märkte också att alla de normer och värderingar hade han haft tidigare, var inte längre värda något. På ön fanns det ingen klocka att anpassa sig efter. När han inom kort tid gav upp hoppet om att bli räddad från ön, började han istället fokusera sig på att överleva. Allt som tidigare hade haft betydelse för honom – fästmön, karriären och vännerna – var bortblåsta.
Efter fyra år på ön hade Chuck genomgått en själslig förvandling och förändrats både fysiskt och psykiskt. Hans utseende hade blivit förskräckligt: långt hår, stor skägg och blivit mager. I ögon hade Chuck ingen glimt och var trist. Han drevs av närmast primitiva drifter och det enda som höll honom vid liv var imaginär länk till civilisationen: en volleyboll vid namnet Wilson, som hade blivit hans enda och bästa vän, samtidigt som han drömde om att få återse sin fästmö Kelly.

Den drivande karaktären (hjälpare) är volleybollen Wilson. Han målar ett ansikte på den med sitt blod och pratar med honom och bollen talar tillbaka till Chuck.

Antagonisten är ibland naturen, ibland Chuck själv. Mesta delen var det okunskapen som gjorde att han blev sin egen fiende. Detta syns tydligt på de skador han får i början. Men han anpassar sig till miljön och efter fyra år står det fortfarande fast att han är en lite fara för sig själv, eftersom han under tiden faktiskt har försökt ta sitt liv, men misslyckats.

Det finns en viktig sidoroll. Det är Chucks fästmö Kelly. Han kämpar för att överleva bara för henne. Han har ju velat komma hem och återse henne. Chuck har alltid haft framför sig en klocka med hennes bild. Men han har förlorat henne.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Filmen följer den dramaturgiska modellen. Den har:
Anslag – filmen börjar med att det kommer en FedEx lastbil och presenterar företaget vilket Chuck jobbar för, och vad är det är för företag. FedEx är en global bud firma som levererar packet i hela världen.

I presentationen presenteras huvudpersonen Chuck och miljön kring honom. På det sättet är Ryssland. Alla har bråttom och vi tittare börjar bli nyfikna vad ska hända vidare. Vi tar också reda på tid, när handlingen utspelas (1995, vinter, julafton) och att tiden spelar stor roll i filmen, eftersom alla bud måste komma i tid; vi får se personer i hans omgivning (arbetskamrater, hans fästmö Kelly, deras släktingar).

I fördjupningen presenteras mer huvudpersonen och vi tar reda på att Chuck är en karriärist, bunden av klocka, hans förhållande med Kelly är stressigt och de inrättar sig efter honom. Här får också vi veta bakgrund till konflikten, vilka underliggande spänningar som kan komma att utlösas när läget skärps. Nu är huvudpersonen på vägen till en flygplats för han måste åka på en affärsresa. Han tar avsked med sin flickvän och lovar komma hem snart.

Upptrappning – huvudkonflikten trappas upp, hjälten är på väg att hamna med ryggen mot väggen. Sanningens ögonblick närmar sig. (flyget åker in i en dundrande storm och de blir kanske tvungna att nödlanda i havet!)

Konfliktförlösning (klimax) – upptrappningen kulminerar, huvudkonflikten avgörs. För hjälten är det nu eller aldrig. (flyget störtar i havet, fyra personer drunknar, men huvudpersonen överlever).

Avrundning – jag får samla tankar. Här får också resterande sidokonflikten sin upplösning och personliga relationer bryts. (Chuck kommer hem till Memphis, träffar sin redan gift fästmö och deras väg skiljs).

Jag fastnade för...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmredovisning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-13]   Filmredovisning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6009 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×