Banan, Hållbar utveckling

2 röster
19598 visningar
uppladdat: 2017-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hållbar utveckling, Banan

Edvin Angel 9B

 


 

Fakta om banan


Bananen har sitt ursprung i sydöstra Asien. Den är väldigt söt och rik på vitaminer.

Bananen är egentligen ingen frukt. Den är ett bär. Det finns också väldigt många olika sorters banan. De kan komma i olika färger såsom gul, grön och röd. De kan också vara från 5 cm långa till ca 30 cm. Vissa är helt raka, andra är olika mycket böjda. De kan även smaka ganska olika. Olika sötma och olika konsistens osv. Bananen växer i klasar och hittas i toppen av bananplantan.

 

Vart äts banan och produceras banan?

Banan kommer från början från sydöstra Asien. På senare tid har den även kommit till Afrika och framförallt Central-Amerika. Idag odlas banan på väldigt många ställen runt om i världen men främst vid ekvatorn. Där finns rätt klimat för bananen

Indien står för 20 % av världens produktion av banan. Därpå följer Uganda och Kina. Dock är det länder i Syd och Centralamerika som står för export. Ecuador, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras och Panama står för ungefär 80 procent av de bananer som konsumeras i EU-länderna.

Chiquita är ett av marknadens ledande banan producenter. Just Chiquita erbjuder Rainforest Alliance-Bananer och eko bananer. Den enda skillnaden mellan dem är att de odlas på olika sätt.. Bananer från Chiquitas egna Rainforest Alliance-certifierade odlingar kommer från Costa Rica, Panama, Honduras och Guatemala. Chiquitas köper även in bananer från Rainforest Alliance-certifierade farmer i Colombia och Nicaragua. Rainforest Alliance är en ideell internationell organisation som arbetar för biologisk mångfald och att skapa hållbar försörjning. De har tagit fram riktlinjer för hur banan farmer skall odla sina bananer. Enligt Chiquitas själva så görs också årliga kontroller av experter.

Ekobananer däremot är betydligt svårare att odla. Detta för att ekobananer inte besprutas och då måste de odlas där växtsjukdomar och skadedjur inte trivs. Chiquitas ekobananer kommer från Ecuador och Dominikanska Republiken.

Det behövs mycket manuellt arbete på bananodlingarna. Chiquitas har ca 15 000 män och kvinnor som arbetar på banan farmerna. Enligt Chiquitas egen sida så arbetar de hårt för att arbetarna ska få goda arbetsförhållanden. Man arbetar även för jämställdhet. Arbetarna på Chiquitas farmer har i snitt 50% mer än landets minimilön.

Totalt produceras ca 145 miljoner ton banan per år.

Länder i Europa är de största importörerna av banan. Klimatet tillåter inte riktigt naturlig bananodling i dessa länder. Afrika, Syd och Nordamerika och Sydasien kan alla odla bananer själva. De importerar därför väldigt lite. I Sverige äter vi i snitt 100 bananer per person.

 

Transport av banan

Förr transporterade man hela stockar av bananerna. Detta var dock för besvärligt och för hög skaderisk. Det följde även ofta med spindlar och andra kryp. På 1960-talet började man istället plocka ner bananerna direkt från plantan ner i kartonger. Då effektiviserade man transporten genom att inte behöva lasta tunga stockar utan endast själva frukten. Man slipper också tunga last för hand eftersom maskiner kan lyfta och bära kartongerna väldigt smidigt. Från odlingarna körs bananerna med lastbil till fartygen som sedan skeppar bananerna till Europa och övriga världen. Bananerna som skall till Sverige lastas om i Bremerhaven, Tyskland där de sedan skeppas vidare till Helsingborg. Under båtturen så kontrolleras syrehalt och temperatur noggrant för att bananerna inte ska bli mogna innan de kommer fram. Väl i Sverige så tar grossisterna över och det görs en kvalitetskontroll så att bananerna uppfyller kraven. Om de gör det så placeras bananerna i ett speciellt rum på mognings anläggningen. Där tillsätts etylengas som påskyndar mognadsprocessen. Sedan skickas de iväg till matbutikerna. Matbutikerna säljer bananerna vidare till konsumenterna

Det krävs ca 400-600 liter vatten för att odla ett kilo bananer. Det kan låta mycket men i förhållande till t.ex ris där det krävs 2500 liter är det egentligen inte så mycket. Dessutom sköts större delen av bevattningen av moder natur, regn.

På bananodlingarna sköts näsan allt arbete för hand. Det finns inte så mycket maskiner. Det gör att det ger mycket jobb. Det ger många lågutbildade ett arbete och det är bra för både individens och landets ekonomi.

 

 

Hållbar utveckling

Det är väldigt mycket transporter. Eftersom Europa inte har rätt klimat för att odla bananer behöver vi importera ända från Centralamerika. Då åker bananerna över med båt. En bra grej är att de flesta företagen samarbetar så de transporterar med gemensamma fartyg istället för flera egna. Det minskar utsläppen. Sedan körs bananerna vidare från hamnarna med lastbilar eller tåg som i sin tur också släpper ut en del avgaser.

De släpper ut avgaser som förorenar miljön men Chiquitas och många av de andra bolagen arbetar hårt för att minska utsläppen.

Personligen tror jag att företagen har minimerat utsläppen så långt det går. Nu är det nog upp till forskarna att ta fram ett nytt bränsle för att minska utsläppen ännu mera.

 

Bananen är, efter majs, vete och mjölkprodukter, världens fjärde viktigaste mat grödan. Då förstår man att bananerna påverkar många personer runt om i världen. Bananindustrin är grundläggande för många länders ekonomi. Framförallt länder i Centralamerika som Honduras, Panama och även Ecuador och Venuzuela.

 

Egentligen skall man försöka äta så mycket närproducerat som möjligt för att undvika onödiga påfrestningar på miljön. Tyvärr är klimatet i Sverige och många andra delar av världen inte lämpad för bananodlingar. Skulle vi sluta äta bananer så skulle det försvåra för många länders ekonomi och många människor skulle förlora sin inkomst. Bananproduceringen släpper inte ut såpas mycket utsläpp så att vi människor behöver konsumera minder. Ur en social och ekonomisk aspekt är bananodling väldigt positiv för världen överlag. Det väger över för det negativa på miljön. Det ger väldigt mycket jobb, försörjer familjer, livnär ett helt lands ekonom.

 Bananer är också ett nyttigt och gott bär som innehåller flera av ämnena som kroppen behöver. Det som är viktigt när vi köper våra bananer är att vi försöker välja bananer som är odlade och transporterade på ett sätt som är så miljövänligt som möjligt.

Det är också viktigt att vi konsumenter ställer krav på bananföretagen så att de minskar användningen av giftiga bekämpningsmedel. Både arbetarna, miljön och vi konsumenter tar skada av gifterna.

...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

https://sv.wikipedia.org/wiki/Banan http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/fragor-och-svar-om-bananer http://www.bananfakta.se/se/hur-odlas-vara-bananer/ http://www.rainforest-alliance.org/sv http://fairtrade.se/wp-content/uploads/2014/04/Schyssta-bananer.pdf

Kommentera arbetet: Banan, Hållbar utveckling

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2017-04-19]   Banan, Hållbar utveckling
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60100 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×