H.C Andersen

2 röster
6121 visningar
uppladdat: 2017-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning:

Jag har valt att arbeta om H.C. Andersen. Varför mitt val blev H.C. Andersen beror på att jag finner han som person samt hans berättelser intressanta. Även blev detta mitt val p.g.a. att hans berättelse är världskända och har en baktanke i varje berättelse som jag finner väldigt beundransvärt. Under detta arbete skall jag försöka förstå och finna vad hans författarskap som gjorde han världskänd och omtyckt.

Syftet med detta arbete är att jag ska lära mig mer om H.C. Andersen som person, hans verk samt vad som gjorde han världsberömd. Jag ska försöka visa att jag klarar målen i svenska vad som gäller läs- och skrivförmåga genom att jag ska både läsa fakta- och skönlitteratur samt att sammanställa och reflektera utav det jag har läst.

 

Biografi:

Han var född 2 april 1805 i ett fattigt hus på Fyn i Odense. Hans fullständiga namn är Hans Christian Andersen. Fadern jobbade som skomakare, men hade ett bokintresse. Han dog efter hans hemkomst som soldat i Tyskland. Modern var städerska, modern ville att Hans skulle bli skräddare men han drogs åt teatern. Andersen ansågs vara en lång och klumpig man och det är kanske varför han blev mobbad under sin barndom. Under sin barndom spenderade han mycket av sin övriga tid av att läsa böcker och hängav sig åt sina fantasier. När han var 17 år började han en skola för 12 åringar och blev mobbad utav sina yngre skolkamrater samt rektorn. H.C. Andersen började skriva och ge ut böcker 1828 som gick hem hos läsarna, men tyvärr inte kritikerna. 1833 fick han stipendium för en resa i Europa för att förbättra sin kunskap och sin teknik. Efter hemkomsten utgav han romanen Improvisatören (1835) som väckte allmän beundran. Samma år publicera han de första sagorna i samlingen "Eventyr fortalte for børn" som blev utgångspunkten för hans senare skrivna sagor. 30 år gammal var Andersen Danmarks mest lästa författare, som medförde resor över hela världen. 1844 utgavs de första sagorna i samlingen "Nye Eventyr". I samlingen fanns sagor som Den fula ankungensom ska föreställa hans uppväxt. Andersen avled ogift men hade flera stora förälskelser exempelvis den svenska sångerskan Jenny Lind. Det finns klara tecken att Andersen var bisexuell, han hade homosexuella bekantskaper med balettdansören Harald Schraff och Eduard Collin. Andersen skrev i sin dag bok 1840 att hjärtat hoppade på honom när Eduard Collin kysste honom. 1857 gästade Andersen Charles Dickens hus och bodde där i 5 veckor. Dickens ansåg han som en odräglig gäst och socialt inkompetent. Hans Christian Andersen avled år 1875.

 

 

Författarskapet:

Andersen är känd för sina sagor men skrev också dikter, romaner, reseberättelser, teaterpjäser och sin egen självbiografi. Världskända verk som han har skrivit är Elddonet, Prinsessan på ärten, Den fula ankungen m.m.

Andersen anses vara det första som skrivit direkt för barn. Han skriver föremål och begrepp ur deras värld som gör berättelser intressanta, hans berättelser var skrivna till barnens fantasi, men ändå till de vuxnas erfarenhet. Berättelserna han skriver om är från hans egen fantasi eller inspirerad av gamla sagor och sägner. När han skrev så använde han sig ofta av sin egen barndom, egna känslor, drömmar och resor. Han ville också att andra skulle lära sig något av hans sagor som t.ex.
- att vara modig
- att tänka själv 
- att inte vara högfärdig
- att ta vara på lyckan innan det är för sent

H.C. Andersens berättelser har också alltid olika baktankar i sig t.ex. Kejsarens nya kläder är grundad på satir och ironi och Den lilla flickan med svavelstickorna är grundad på medkänsla. Ett åtkommande tema Andersen har i sina dikter är framförallt romantik. Den fula Ankungen är menad att vara han under hans uppväxt. "Den fula ankungen" är menad att vara han som liten d.v.s. mobbad som barn och svanen som växer upp är menad att han blev tillslut en framgångsrik person. Personer som August Strindberg och Selma Lagerlöf följde Andersens spår inom dikten.

Lästa texter:

Dem texter/böcker jag har läst är många, men de jag har valt är Den fula ankungen och Prinsessan på ärten.  Jag anser dem vara de kändaste och välgjorda sagorna han gjort, d.v.s. ifrån mitt perspektiv.

Den fula ankungen:

Denna sagoberättelse är baserad på hans syn utav sin barndom. Boken handlar om en "ankunge" som blir retad för att den är annorlunda och ful, men senare visar det sig att den mognar till en vacker svan. Budskap i boken är att man inte ska döma någon efter utseendet. Detta ska vara hans syn utav hans barndom, d.v.s. att han var retad och utstött utav både barn och vuxna för sitt utseende, och sedan blev en världsberömd författare. Så detta är helt och hållet ur Andersens fantasi och inte från några gamla folksagor eller sägner.

Prinsessan på ärten:

Denna saga handlar om en prins som bor i ett slott, och försöker hitta en riktig prinsessa att äkta. En regnig kväll knackar en genomblöt flicka på slottsporten o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: H.C Andersen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Nouh Albakour 2021-02-12

    Hade författaren något annat jobb, förutom författarskapet

Källhänvisning

Inactive member [2017-04-25]   H.C Andersen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60110 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×