Storsatsning på idrottsprogram

1 röster
3978 visningar
uppladdat: 2017-06-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Allt fler ungdomar väljer att söka till en idrottsbaserad gymnasielinje. De vanligaste idrottsprogrammen har inriktningen fotboll, ishockey, golf eller ridsport, men vissa skolor erbjuder även andra sportinriktningar som simning och innebandy. Det blir även vanligare att gymnasieungdomar lämnar sina hemorter för att studera på annan ort, något som vanligtvis inte händer förrän vid högskolestudier.

Den idrottsinriktade utbildningen kryper även ned i åldrarna och i Skåne kan barn redan i årskurs 6 söka till fotbollsskolor, vilket innebär att extra lektioner i fotboll kombineras tillsammans med den vanliga skolgången och efter högstadiet har de chansen att komma in på de eftertraktade platserna i Malmö FF:s fotbollsutbildning.

Fotboll är populärast

Det går inte att förneka att fotboll är Sveriges största sport och därför är det naturligt att det är högst tryck på fotbollsprogrammen. Malmö FF är bara ett av de allsvenska lagen som har hämtat flera spelare från fotbollsskolorna, och det har givit resultat. Laget har dominerat allsvenskan de senaste åren och efter säsongens fotbolls resultat är oddsen för att de vinner i år igen 1,50. 

Det samma gäller på andra platser i Sverige och trycket på utbildningarna styrs efter hur ortens egna klubbar har presterat. Tack vare Östersunds framgångar i Allsvenskan sökte hela 86 ungdomar till den jämtländska fotbollsutbildningens 16 platser. Andra idrottsprofiler som har ökat i popularitet i området är längdskidåkning och ishockey.

Sverige har fostrat flera duktiga spelare och någon som det vilar stora förhoppningar på är Otto Vallentin. Otto debuterade som A-lagsspelare i Smålandsstenar redan som 13-åring och han har jagats av såväl Malmö FF, Kalmar FF, IFK Göteborg och Manchester United. Men istället blev det Elfsborg som fick 15-åringen och det var mycket tack vare att klubben passade ihop med hans utbildning på fotbollsgymnasiet i Borås. Kontraktet han har skrivit med klubben sträcker sig över hela hans gymnasieutbildning för att han ska få en så stabil utbildning som möjligt.

E-sport blir idrottsprofil och efterfrågan är hög

I takt med att utvecklingen går framåt kommer det även nya idrottsprofiler och till hösten 2017 blir Karlskrona den första kommunen i Sverige att erbjuda idrottsprofilen e-sport. Det har länge pågått diskussioner om huruvida e-sport ska klassas som en idrott då ingen fysisk prestation ingår. Karlskrona hävdar däremot att man måste följa med utvecklingen och att e-sport kan få eleverna, samt lärare, att utveckla ett strategiskt tänkande, en bättre samarbetsförmåga och ett analytiskt tänkande som kommer att passa i digitala yrken.

Utbildningen kommer att inrikta sig på spelen Counter Strike och League of Legends och kommer att ledas av Area Academy. Sammanlagt kommer 12 elever att accepteras till programmet,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Storsatsning på idrottsprogram

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2017-06-28]   Storsatsning på idrottsprogram
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60149 [2024-07-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×