Den Franska Revolutionen

1 röster
7205 visningar
uppladdat: 2017-10-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Franska Revolutionen Uppsats 

 

I Frankrike år 1789 så var det missväxt, detta innebar att bönderna inte längre kunde odla sin mat och detta ledde till svält. Bönderna och borgare var tillsammans något som kallades: det Tredje ståndet. Det Tredje ståndet bestod av 98% av befolkningen. Detta innebär alltså att nästan hela befolkningen av landet svälte. De betalade även skatt men fick inte i gengäld någon makt. Om dessa människor inte hade några pengar eller mat så var de därmed dödsdömda. 

 

Av dessa tre stånd så bestod resten av adeln och präster. Dessa folkgrupper hade mer makt och privilegier som att de inte betalade skatt och att de hade jakträtt, något som inte det Tredje ståndet hade rätt till. Att adeln och prästerna hade jakträtt innebar att de inte blev så påverkade av missväxten eftersom att de var mest beroende av kött, inte havre, osv... Adeln hade också rätten att ta ut avgifter från bönderna för att de skulle få använda bland annat kvarnar för att mala sitt säd. 

 

Under just detta år så var Frankrikes statskassa tom, vilket berodde på att kriget i Amerika hade kostat massvis med pengar. Eftersom att kungen var enväldig och bara tänkte på sig själv och sin familj så gjorde han av med alla pengar på kungafamiljen och brydde sig inte alls om resten av befolkningen. Det var alltså en svag kungamakt som inte brydde sig alls om sitt land men som istället valde att leva i lyx. 

Som sagt så var kungen enväldig men fick råd av generalständerna som bestod av adeln, prästerna och Tredje ståndet. Systemet fungerade på så sätt att alla hade en röst var men det som inte var så demokratiskt var nog att prästerna och adeln höll oftast med varandra så att man skulle nog påstå att det var två mot en.

Detta ändrades dock när generalförsamlingen gjordes om till en nationalförsamling. Dess syfte var att nya röstregler skulle införas så att det skulle bli jämt mellan stånden. De skulle inte lämna bollhuset förens Frankrike hade fått en ny grundlag. 

Då kan man ställa sig frågan: Varför gick adeln och prästerna med till det Tredje ståndet när de redan hade makt och pengar?

Jo detta berodde på att de insåg ganska snabbt att om de inte gick med och lyssnade på det Tredje ståndet så skulle konsekvenserna vara mycket stora. 

 

Den viktigaste orsaken enligt mig var nog missväxten i Frankrike därför att om missväxten inte hade inträffat så hade inte det Tredje ståndet blivit så beroende av pengarna. Det jag försöker säga är att när kungen blev beroende av pengar så höjde han skatterna. Detta ledde till att bönderna och borgare hade det svårare att köpa livsmedel, men de klarade sig på det de hade. Däremot när det blev missväxt i Frankrike så hade bönderna förlorat det de levde på. Att odla. I och med att priserna på saker och ting var höjda på grund av den höjda skatten så hade det Tredje ståndet inte möjlighet att överleva på det som de kunde köpa. Nu kunde de alltså inte få någon mat och de var därmed dödsdömda, vilket ledde till att de var tvungna att göra uppror. Detta är enligt mig den viktigaste orsaken till varför den Franska Revolutionen bröt ut.

 

Bland de ledande framträdde nu revolutionärerna Danton och Robiespierre. De framträdde och såg sig själva som ledare inför de resterande jakobiner. Dessa två män hade två olika plikter inom syftet till ett fritt Frankrike. 

Danton arbetade med att stärka armén eftersom att om man ska föra en sådan revolution så tillkommer flera konsekvenser. De gick ut och protesterade trots att de var medvetna om att det kunde sluta med ett enda blodbad eller en stor framgång för ett fritt land.

Robiespierre hade en annan typ av plikt. Denna man spårade upp reaktionärer, alltså de som var emot dessa revolutionära ledare, och sände de genast till giljotinen. Det var denna metod som skapade en förskräckelse för jakobinerna, vilket gjorde att revolutionärerna fortsatte att rätta sig efter Danton och Robiespierre. Detta kallar man också för skräckväldet och många vill påstå att revolutionärerna under denna period levde i en diktatur. 

Jakobinerna ville alltså med giljotinens hjälp rädda Frankrike. Stämningen i Paris var hetsig. Parisarnas söner skulle, oövade och dåligt beväpnade, marschera mot en dominerande fiende. De som var emot denna revolution skulle få ångra det, och mot detta förräderi så fanns endast ett medel, döden. Massor av präster, adelsmän men även bönder som vägrat att avlägga eden till nationen, leddes till giljotinen. Det är detta som kallas för "september morden". Trots att dessa hemska incidenter ägde rum så var Paris muntrare än någonsin. Festerna avlöste varandra och teatrarna var fullbokade. Folket började se en ljus framtid för fred och jämställdhet i Frankrike.

 

Jag har några åsikter angående detta. Jag tror att denna glädje och lycka beror på att majoriteten av befolkningen, alltså 98%, kände att de, för en gångs skull, kände sig jämlika med sina medmänniskor. Att även få en lättnad att man kommer överleva och att man får en ny chans i livet betyder oerhört mycket för de människor som innan tillhörde "det tredje ståndet". 

Detta är nog enligt mig en av Franska Revolutionens viktigaste händelse eftersom att  denna händelse, alltså "skräckväldet", hade en så stor inflytande på hur folk tyckte och tänkte men samt hur de agerade. 

 

Till slut så segrade våldet, vilket är oftast så en revolution slutar. Detta beror på, enligt mig, att när samhällets gamla makthavare försvinner, så är det oftast de som har vapen och är beredda att tillgripa våld, alltså personer som folket fruktar, som går segrande ur striden. 

 

Som jag tidigare har sagt så var Paris muntrare än någonsin, men efter skräckväldet så följde fem år av oro i Frankrike. Men en ung general, nämligen Napoleon Bonaparte, även en revolutionär, tog år 1799 över makten. 

Napoleon gjorde sig till kejsare och talade mycket om revolutionsidealen, men adeln fick komma tillbaka och katolska kyrkan återfick sin gamla makt. Denna man var inte alls intresserad av något folkstyre. Tvärtom så ville han skapa en ny kejserlig dynasti, vilket innebär att han ville skapa en ny kungasläkt, ungefär som den förgående med samma styrelseskick.

 

Trots alla Napoleons framgångar och att han erövrade nästan hela Europa så vände krigslyckan för honom efter ett misslyckat fälttåg mot Ryssland år 1812. 

 

Man kan ju få en liten överblick om hut mycket betydelse Napoleon hade för denna revolution, hur mycket han hade åstadkommit för sitt land.

 

Många bedömare hävdar att denna revolution är anledningen till att majoriteten av dagens länder är demokratiska. Jag påstår att denna revolution, folkets mod att protestera mot en så mäktig och enväldig kung, har inspirerat flera länder att ta sig samman och leva demokratiskt. Detta är enligt mig en konsekvens som är väldigt viktig och fascinerande. Men det förkom även mer följder efter revolutionen. När demokrati infördes i Frankrike så innebar det att bland annat ståndssamhället avskaffades. Nu var alla människor jämlika och detta innebar att alla hade samma levnadsregler, detta i sin tur innebar att det blev en ökad rösträtt, fler människor fick inflytande, men inte alla men däremot långt senare. Det etablerades även en princip om att folket skulle välja makten, inte att Gud skulle välja makten. 

Jag kan se ett samband med att folket inte accepterade att "Gud" valde makten eftersom att kungen, Louis XVI, hävdade att han var "Kungen av Guds nåde". Folket föredrog att de skulle välja makten och detta infördes också. 

Som jag tidigare har nämnt så gjorde Napoleon Bonaparte att den katolska kyrkan återfick sin gamla makt, men en konsekvens av denna revolution var att kyrkans makt minskade. 

Ideologierna föds, liberalismen, konservatismen och socialismen börjar diskuteras. 

 

Liberalismen innebar att man ville göra det enklare att förhandla mellan olika länder. Man ville alltså ta bort tullar m.m.

 

Konservatismen innebar att vissa människor ville bevara det gamla. De tyckte inte att en förändring inom samhället var en nackdel men de föredrar att en förändring ska ske långsamt och lugnt. Det var ju motsatsen ifrån vad som egentligen inträffade under de besvärliga, långa 10 åren. 

 

Socialismen innebar att man visade hänsyn till det sociala i ett land. I detta fall så kan det vara något som alla invånare är beroende av. Ett arbete. Det som infördes med socialismen var att man bildade fackföreningar där arbetarna diskuterade om dess rättigheter angående arbetet och förfrågningar. Dessa förfrågningar kan handla om allt ifrån löneförhöjningar till arbetstider osv... Det bildades även partier som stod och argumenterade för arbetarklassen. 

 

Av dessa ideologier så kan man säga att ett parti skapades för varje ideologi. Partier som representerade och argumenterade om sina åsikter.

Jag kan se en koppling med att det skapades partier till de partier som finns idag. Bland annat liberalismen och Liberalerna. Detta parti vill ju också införa bland annat fri handel och  de står även för de mänskliga rättigheterna. 

Socialismen som idag representeras av Socialdemokraterna som också har hand om arbetarklassen.

Konservatismen som idag representeras av Moderaterna. Moderaterna vill ju bevara det gamla som många ville under själva revolutionen och Moderaterna vill även att förändringar ska ske långsamt, till skillnad från den Franska Revolutionen. 

Jag vill påpeka att den Franska Revolutionen har haft en mycket stor påverkan på det samhälle som vi idag lever i. 

 

En annan konsekvens är att idéer om mänskliga rättigheter och demokrati föds. Människor började alltså få tankar om hur ett fredligt samhälle bör se ut. De ville alltså skapa ett bättre samhälle för sig själva och sina medmänniskor. 

 

Det är inte så att allt detta genomförs direkt men om inte dessa saker hade inträffats i slutet av 1700-talet så hade det europeiska samhället men samt resten av världen sett väldigt annorlunda ut. 

 

Jag anser att om det inte fanns vissa personer som vågade opponera sig emot den dominerande fienden, den kungliga makten, tillståndet med hotande beväpning. Personer som tog till sig den allvarliga rollen att vara ledare i den betydelsefulla revolution, att leda 98 hela procent av Frankrikes befolkning och att få de att marschera och få de att yttra sig med missnöje mot den kungliga makten. Om det inte fanns sådana människor så hade Frankrike men samt vissa av de resterande länderna i världen troligen inte haft demokrati som styrelseskick, mänskliga rättigheter, lagar och partier som argumenterade och kämpade för arbetarklassen hade nog inte heller existerat. Min åsikt är att människor hade tänkt mycket olika idag men majoriteten av de hade inte vågat säga ett knyst om det eftersom att Robespierre, Danton och Marat uppmanade folket att bestrida det tillstånd som de fruktades över. Med detta så menar jag att efter att denna revolution utbröt så vågade allt mer och mer människor yttra sig på det sätt som de egentligen vill. 

 

Jag kan se samband mellan olika händelser i historien som är liknande till Franka Revolutionen. Jag ser samband mellan Amerikanska Revolutionen och Franska Revolutionen. 

Sjuårskriget var en viktig faktor till att både den Amerikanska Revolutionen och den Franska Revolutionen bröt ut. Detta krig kostade massvis med pengar och kungarna ville givetvis få tillbaka dessa pengar. Dess strategi var att höja skatterna för befolkningen men som slutade i tragedi åt båda hållen. De höga skatterna var en mycket viktig faktor eftersom att befolkningen drabbades värst av detta. De skulle inte ha råd med att försörja sina familjer och kanske inte ha någon bostad. 

I Frankrike så höjde man också skatterna och att det blev missväxt var inte till stor hjälp alls. Så mellan dessa faktorer så finns det ett samband med att kungen höjde skatterna. 

 

Att befolkningen inte fick rösta i Amerika gjorde folket väldigt upprörda, detta kunde ha berott på att kungen underskattade invånarna eller, mest troligen, så var kungen ännu en enväldig härskare. Folket hade ingen makt och detta bidrog till att den Amerikanska Revolutionen bröt ut. Folket fick alltså nog och gjorde uppror. 

I Frankrike däremot så fick det Tredje ståndet rösta men adeln och prästerna hade oftast likadana åsikter, så i det hela så var det inte demokratiskt alls. Så i och med att invånarna i Amerika och befolkningen i Frankrike inte fick rösta eller hade någon makt så är detta därmed ett samband mellan dessa revolutioner.

 

När jag nu tänker på detta så märker jag att kungen v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den Franska Revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2017-10-31]   Den Franska Revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60173 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×