hinduismen enkla frågor åk 7

1824 visningar
uppladdat: 2017-12-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hinduism

 

Hur kan man förstå att hinduerna kallar sin religion för den eviga världsordningen?

Man kan förstå att hinduerna benämner sin religion som den eviga världsordningen eftersom att hinduerna ser på sin religion som evig.  De ser på tiden på  ett cirkulärt sätt i jämförelse med vår linjära tidsaspekt med en början och ett slut. Med sitt cirkel tänk kan tiden gå och saker förändras men ingenting kan ha en början eller slut vilket då leder till att allting är evigt. Detta är också anledningen till att det inte finns någon grundare till religionen

 

Hur är den vetenskapliga förklaringen till hur religionen uppkom? När ,var och hur?

 

Hinduism är bara ett namn som britterna gav  till den kultur och det levnadssättet som fanns  i indien. Hinduismen är alltså från början ett levnadssätt och inte en religion . Detta gör att det blir väldigt svårt att säga exakt när hinduismen uppstod eftersom att det äe ett levnadssätt som växt fram med tiden och blandningar med andra kulturer. Ändå  har man uppskattat att den hinduism som finns idag  började ca 1700 år f.kr. I indien fanns det redan en välutvecklad kultur vid floden indus . Folket hade en  egen religion och livssyn där de bla tillbad  naturgudar. 1700 år f.kr  blev de invaderade av arier ifrån nord. Arierna hade sina egna gudar och en helt annan kultur. De hade t.ex med sig en väldigt stark hierarki vilket blev grunden för kastsystemet. Med arierna i styret blandades religion och kultur och denna blandning blev början till det vi idag kallar hinduismen. Anledningen till att just denna kultur spred sig över hela indien var att det fanns för lite plats för alla att bo så folk flyttade längre och längre in i landet och det var på så sätt den blev så stor.

 

Förklara kastsystemet och hur det uppkommit.

Som jag sagt tidigare förde arierna med sig en stark social hierarki när de invaderade hinduerna. När arierna invaderade hade de själva  de bästa och mest maktfulla jobben som att vara präster, krigare, ämbets eller affärsmän. Prästerna (brahmiterna) var de som hade mest makt och ville behålla sitt inflytande. För att göra detta kom de upp med en gudomlig teori om att det var brahman själv som skapat kasterna och att man då behövde acceptera det som sitt öde för resten av livet. Detta var helt självklart ett sätt för brahminerna att undvika en revolt från de lägre kasterna.

Kastsystemet är  en indelning i grupper beroende på den position man har i samsara ( livet och reinkarnationens kretslopp) men också i samhället. Från början fanns det bara 4 huvudkast och från dessa kast har tusentals undergrupper bildats. Kasten har och göra med olika yrken och vilka av brahmans kroppsdelar de kommer ifrån.

1 präster

2 krigare och ämbetsmän

3 affärsmän och jordbrukare

4 tjänare och service folk

Utanför detta kastsytem finns  dalits eller  de oberörbara. dessa människor tillhör inte någon kast alls. De oberörbara får utföra de mest orena jobben och kan i princip inte relationerna till folk som tillhör ett kast.

Du föds till det kast du hamnar i och ditt kast går bara att påverka till nästa liv om du är trogen  till det. Målet är att succesivt ta sig upp för kasten genom att göra bra handlingar och på så sätt få bra karma. Efter att man nått det sista kastet når man moksha vilket är målet med livet

Du ska lära dig vad en troende hindu tror på och kunna förklara enligt de centrala begreppen

Alla hinduister tror att hinduismen är evig och att det alltid kommer att vara så. Detta uttrycker de genom sanatana dharma vilket betyder den eviga världsordningen* . Målet för en hindu är att återförenas med brahman; den stora världssjälen som  binder samman allt och finns uppdelad i små delar  i allt och alla. Din personliga del av brahman kallas för atman och är vad som reinkarneras i nästa liv och vad som återförenas med brahman. Målet med livet är att nå moksha vilket är när din atman återförenas med brahman. För att nå moksha ska du successivt ta dig upp för kasten tills du är på det sista och når målet.*. Det som gör att du kan ändra kast är konsekvenserna av alla handlingar  du gör i ditt liv  och kallas karma. Om du gör goda gärningar och är trogen till ditt kast får du bra karma vilket leder till att du förhoppningsvis hamnar i ett bättre kast nästa liv. Hela detta kretslopp emellan reinkarnation, liv och karma kallas för samsara och handlar om cirkel tänket och att återfödelsen bara tar slut när man når moksha*

*se fråga 1 för resonemang...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

jeih

Kommentera arbetet: hinduismen enkla frågor åk 7

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2017-12-10]   hinduismen enkla frågor åk 7
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60207 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×