hemkunskap motivera val

1 röster
1068 visningar
uppladdat: 2017-12-10
Ana Caballero-Herrera

Ana Caballero-Herrera 50 år

Från
Stockholm, Sweden
Utbildning
High School : Instituto Lucia de Medrano, College : Universite de Bordeaux, Graduate School : ngssc, Graduate School : Karolinska Institutet, College : Universidad de Salamanca
Jobb
knc, IKG, Karolinska Institutet
Om
Viva la vida
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Matvete / mathavreJag tycker att det bästa valet för mig personligen är matvete eller mathavre.

 

Hälsa

Både matvete och mathavre är nyckelhålsmärkta pga att de innehåller mycket fibrer och är ett bättre val än likvärdiga produkter. Det höga innehållet av fibrer  gör att det blir en långsammare kolhydrat. Långsamma kolhydrater stannar längre i våra magar vilket gör att vi blir mer mätta/portion och minskar risken till att vi överäter.

Mathavre har lägre energiinnehåll än matvete vilket leder till att vi kan få i oss mer matvete än mathavre på samma antal energi.

Å andra sidan har matvete högre fiberhalt vilket i teori gör att vi blir mättare, men dock tror jag inte att det blir så stor skillnad eftersom att det bara är två grams skillnad på fiberinnehållet. Matvets koktid är dessutom längre än mathavrets  vilket gör att näringshalten sjunker. På så sätt ligger matvete och mathavre enligt fiber aspekten ungefär lika. Slutsatsen av detta är att mathavre trots allt är bättre för hälsan eftersom att det är mindre energiinnehåll.

 

Ekonomi

Matvete och mathavre har samma pris och i jämförelse med de andra kolhydraterna i tabellen är det ett relativt billigt pris. Ekonomiskt sett var det bästa valet potatis på endast 8 kr kg, men potatisen har lågt fiberinnehåll och lång koktid vilket leder till att näringsvärdet sjunker. Därför tyckte jag att det var värt att köpa mathavre och matvete som på ett lågt pris ger dig hög fiberhalt och dessutom är miljövänliga.

I min familj är vi dessutom bara 3 personer varav två är barn och inte äter så mycket. Detta gör att vi har råd att äta lite dyrare än en familj med

 

Miljö

 

Både matvetet och mathavren är odlade i Sverige vilket gör att det blir mindre transport än om man tex köper bulgur som man måste transportera ända ifrån Asien, där man dessutom skövlar ner regnskog för att kunna ha plantager.

Båda kolhydraterna har 4-5 produktionsled vilket är det mest normala bland kolhydraterna i tabellen. Varför just mat vete och havre har bra produktionsled är att de alla leden sker i Sverige och att de inte blir “processed” alltså framställda typ. Båda har en koktid som är kortare än många andra spannmål som tex råris eller fullkornsris som kan stå och koka i upp till 40 min. Att koktiden är kort gör att man inte använder så mycket energi vid matlagningen vilket gör att man sparar på miljön. Mathavren har ⅓ mindre koktid än matvetet vilket kanske inte är så mycket just i stunden men över loppet av ett år blir en ganska stor summa.

 

Slutsats:

 

Mathavren är trots allt det bästa valet.  Trots att det har lite mindre fiber än matve...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: hemkunskap motivera val

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Ana Caballero-Herrera [2017-12-10]   hemkunskap motivera val
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60211 [2020-06-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×