Scientolog kyrkan kritik + tonskalan/kändisar

2 röster
14803 visningar
uppladdat: 2006-04-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
VARNING texten är starkt kritisk och du bör lägga in lite "kritiker tycker" osv .. detta var bara en del i ett grupparabete

Scientologkyrkan om tonskalan och kritik

Jag ska tala om kritik mot scientologkyrkan, och jag vet knappt vart jag ska börja. Ska jag berätta för er om fakta vad som kan hända om man går med i kyrkan, om hur folk har dött under scientologins vård eller om hur scientologerna förändrar världsbilden för sina medlemmar och hjärntvättar dem totalt.

Ja, det bästa sättet att förklara för er vad scientologkyrkan egentligen gör mot en är svårt. Det finns i princip ett obegränsat antal kritiska källor på internet och det verkar som om nästan varenda avhoppad medlem har skrivit en sida om sina upplevelser, och försöker stoppa andra från att gå med i kyrkan.

Kritiken som man får läsa mest om är hur man först lockas in i scientologkyrkan, man får göra det testet som aida gjorde, och det är konstruerat på så sätt att man alltid får ett dåligt resultat. Man erbjuds då billiga kurser för att bli av med dessa ”symtom”. Här hävdar de flesta att man blir fast. Efter bara ett fåtal kurser så stiger priset kraftigt och man blir snabbt hjärntvättad. Man definierar om begrepp så som lögn och sanning, så att lögn blir allt som är dåligt för scientologkyrkan och sanning är allt som scientologi handlar om. Man tvingas lämna sina vänner och sin familj för att dessa inte har samma tankar som en, de är lögnare, dom är förrädare.

Såhär berättar Catarina Pamnell, en avhoppad medlem om sina upplevelser med scientologikyrkan jag citerar:
”1983, två år efter det att jag läst min första scientologi bok, hade mitt ganska välordnade liv (fast jobb, kompisar, pengar på banken, inga drog- eller psykproblem, o.s.v.) fallit ihop till en fullständig röra. Jag hade slutat mitt kontorsjobb och arbetade på scientologikyrkan i Stockholm. "Lönen" var 50-100 kr i veckan, plus att man fick göra en del kurser. Efter att redan ha betalat bortåt 100.000:- för kurser och terapi var jag pank. Jag hade ingenstans att bo, eftersom personen jag hyrde rum hos just hade blivit utesluten ur rörelsen, vilket medförde att andra scientologer inte fick ha med henne att göra - jag fick 24 timmar på mig att flytta ut. Jag sov och åt dåligt, hade praktiskt taget ingen kontakt längre med min familj och tidigare vänner, och blev mer och mer obalanserad och nere. Så varför hoppade jag inte bara av? Vid det laget hade jag lärt mig det scientologiska synsättet att om någon av deras metoder inte funkade så bra för mig, så berodde det enbart på mina egna fel och brister. Personer som inte var framgångsrika och högpresterande ansågs mindre värda, deras egna försyndelser och onda avsikter orsakade deras problem. (Detta gällde även sådant som sjukdomar och funktionshinder.) Ju värre allting blev, desto mer trodde jag att jag behövde scientologin för att komma ur det. Hubbard scientologins grundare sade ju, om och om igen, att scientologin var den enda fungerande lösningen, och enbart ondsinta människor motsatte sig den. Världen utanför var i händerna på galna psykiatriker, giriga bankirer och korrupta regeringar. Paranoia? Nej, nej, bara scientologisk vardag...” slut citat
Egentligen så vill jag berätta så mycket mer för er, jag vill helst av allt att ni går in på hennes sida och läser, här förstår man vilken snedvriden värld scientologerna lever i. Det är trotsallt din syster, din bror, din mamma, din kompis eller din bekant som kan dras in i denna soppa, och det är DIN uppgift att stoppa alla från att söka sig till detta lögnens och de manipulativas centrum.
Om ni undrar vad som hände med Catarina så blev hon tillslut skickad på ett slags koncentrationsläger där hon blev mycket sjuk på grund av timmar av hårt slavarbe. Scientologer hotade henne då med att utesluta henne från kyrkan bara för att hon inte var ”ett bra ansikte utåt”. Som tur var fick hon stanna om hon lovade att läsa fler kurser. Catarina kom tillsist iväg från scientologkyrkan när hon började på universitet. Hon ville betala av sina skulder till scientologerna och hon ville göra något med sitt liv. På universitetet fick hon sitta vid sin första ocensurerade dator och började leta information om scientologerna. Hon hittade först den hemliga läran om xenu, som hon gått och drömt om att få reda i så många år. Hon skrattade nästan åt sig själv efter att ha läst detta och sökte mer information. Till hennes förvåning så var nästan all information kritisk och nästan ingenting positivit stod om scientologerna. Carina lyckades tillslut fly från detta center av förtryck och bedrägeri, 100,000 kronor fattigare och många år förlorade.
Personen som vi var och intervjuade hävadade starkt att det knappt fanns någon kritik, och den kritik som fanns var skriven av läkemedelsföretag och personer från psykiatrin. Hon förklarade dessa människor som scientologins fiender.
Jag inledde med att Scientologin mördade människor, både direkt och indirekt, för er som har känt er minsta lockade av att besöka scientologerna efter vår redovisning så ber jag er, sök reda på information om scientologerna först! Catarina är glad att hon lever, på hennes sida så finns det en länk som säger ”andra hade inte lika mycket tur som mig” Sidan som hon hänvisar till är www.whyaretheydead.net så kan man läsa om människor som dött tack vare scientologernas såkallade läkarvård. Man kan även titta på många hundratals offer och deras familjer som berättar att scientologerna skuldsatte deras sönder och döttrar samt att scientologerna drev deras nära till självmord och vansinne.
Jag avslutar med orden, ”akta er, scientologerna är nog världens farligaste sekt!”
http://user.tninet.se/~haj197g/scientolog.html
Tonskalan
L. Ron Hubbard hävdar också att en människas humör följer en exakt sekvens och kan graderas på en skala från -40 till +40. Scientologikyrkan menar att deras kurser hjälper en att klättra högre upp på skalan. Kritiker menar att skalan används om en metod att undertrycka medlemmarnas känslor, eftersom t.ex. sorg och medlidande är lågt placerade på skalan och till och med att skalan skulle användas för att frånta folk deras rättigheter, eftersom L. Ron Hubbard i boken Science of Survival där skalan presenteras, skriver att i ett tänkande samhälle skulle ingen person under 2,0 på skalan ha några rä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Scientolog kyrkan kritik + tonskalan/kändisar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-18]   Scientolog kyrkan kritik + tonskalan/kändisar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6022 [2024-06-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×