Jämförelse religion

4 röster
8352 visningar
uppladdat: 2018-03-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jämförelse Kristendomen med Hinduismen och Buddhism

 

Hinduismen har sitt ursprung i Indusdalen som idag är nuvarande Pakistan. Buddhismen har sitt ursprung i norra Indien. Kristendomen har sitt ursprung i nuvarande Palestina och Israel. Kristendomen har stor utbredning i Europa, Amerika, södra Afrika och Oceanien. Hinduismen har stor utbredning i Indien och Nepal. Buddhismen har stor utbredning i Sydostasien.

De här tre religionernas ålder skiljer sig lite. Kristendomens är 2000 år gammal, Hinduismen är 3500 år och Buddhismen är 2500 år. Inom kristendomen finns det större inriktningar som Romersk-Katolska kyrkan, Ortodoxa kyrkorna och Protestantiska kyrkorna. Inom Hinduism finns det större inriktningar som Vishnuism och Shivaism. Inom Buddhism finns det större inriktningar som Theravada och Mahanya.

Det finns omkring 2 miljarder människor runt om i världen som är kristna vilket gör Kristendomen till den största religionen i världen. Inom Hinduismen finns det ungefär hälften så många människor som är Hinduer , 1,1 miljarder.

Av de här tre religionerna så är det Buddismen som har minst antalet människor som är ansluten till religionen, 490 miljoner stycken. De här tre religionerna har lite olika centrala personer. Inom Kristendomen så har man gud och Jesus som Centrala personer. Inom Buddhismen finns det en stark man som är deras centrala person å han heter Siddharta Gautama. Hinduismen däremot har inga centrala personer. Bland de här tre olika religionerna finns det också olika centrala tankegångar.

Kristendomens centrala tankegångar är : Linjär tidsuppfattning, evigt liv och Jesus är guds son. Buddhism centrala tankegångar är : Cykliskt tidsuppfattning, stoppa återfödelse, slutmålet är att inte återfödas, Nirvana, Karma, fyra sanningar och åttafaldiga vägen. Hinduismens centrala tankegångar är : Cyklisk tidsuppfattning (reinkarnation), Stoppa återfödelsen, Slutmålet är att själen inte ska återfödas i en ny kropp (moksha), karma och dharma.

 

De här tre olika religionerna har också olika traditioner. Kristendomens traditioner är : Påskfirande, födelsedagar och Jul. Hinduismens olika traditioner är : Diwali och Holl. Diwali firar man i fyra dagar och är kanske den största festen inom Hinduism, man firar den genom att varje natt tända oljelampor, lyktor och stearinljus sedan sjunger man för gudinnan Lakshmis, offrar sötsaker och ger varandra presenter. Det är också vanligt att man skjuter fyrverkerier under Diwali. Holl firas i februari och mars för att välkomna våren. I indien börjar firandet med att man tänder eld på Hollkaträdet som är ungefär som en Svensk flaggstång som smyckas med blommor och tyg. Dagen efter samlas barn och vuxna utomhus för att kasta färgpulver i utrört vatten på varandra eller skjuter med vattenpistol. Man avslutar d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Religionsboken 7-9

Kommentera arbetet: Jämförelse religion

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2018-03-19]   Jämförelse religion
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60263 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×