Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

9413 visningar
uppladdat: 2018-03-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Boken heter Gösta Berlings saga och är skriven av Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf föddes den 20 november 1858 på gården Mårbacka i Värmland. Fram till hennes död, som inträffade den 16 mars 1940, var hon en av den största kvinnliga berättarbegåvningen i sin generation. Efter att ha arbetat som lärarinna i Landskrona under 10 år, beslöt sig Selma Lagerlöf för att ägna sig på heltid åt sitt författarskap. Denna skrivtalang som hon grundlade tidigt i sin barndom. Redan genom sin debutroman, "Gösta Berlings Saga", som utkom 1891 som denna recension handlar om, förnyade hon den svenska berättarkonsten genom sin poetiska och fantasifulla berättar stil. Hennes mest kända böcker är bland annat "Jerusalem 1-2" (utkom åren 1901-1902), "Herr Arnes Penningar" (utkom 1904), "Nils Holgerssons Underbara Resa Genom Sverige" (utkom åren 1906-1907) och "Kejsaren av Portugallien" (utkom år 1914). Selma Lagerlöf är en av de mest översatta svenska författarna genom tiderna. Boken om Nils Holgersson har hittills översatts till över 30 språk världen över. Hon fick under sin livstid motta en rad priser och utmärkelser; år 1904 tilldelades hon Svenska Akademins stora guldmedalj, år 1907 blev hon hedersdoktor vid Uppsala Universitet, år 1909 fick hon nobelpriset i litteratur och år 1914 blev hon som första kvinna invald i Svenska Akademin.

Berättarperspektiv: Boken är skriven i tredje person med den allvetande berättaren som ibland tilltalar läsaren. Men författaren ändrar perspektiv och blir synlig emellanåt, då skriver hon i jag form.

Boken var lagom svår för mig. Motivera ditt svar: 

Boken är insamling av flera berättelser. I början finns det en bra inledning om huvudpersonen Gösta Berling enligt titeln och hans liv, som läsaren förväntas uppväxande dramatiskt perspektiv men hela inflytelsen går genom upp och ner specifika handlingar. Språket är ålderdomlig men rik med vackra beskrivningar som läsaren kan lära känna årstiderna, vackra naturen precis Värmlands omgivning alltihop.

Vad tyckte du om boken? Motivera ditt svar, ge gärna exempel ur romanen

Boken var ganska intressant i visa delar och otydlig när handlingen utspelades sig mellan olika personer som hade haft egen roll i hela scenen. Jag kände deras beteendet som passagerare genom tiden därför att de funnits på olika sätt. I detta sammanhang påpekar jag på deras personliga egenskaper och karaktär drag t.ex. godhet, dumhet, elakhet, hyckleri, arbetsvana osv. För mig var stor händelse Balen på Ekeby i sjätte kapitlet där jag som läsaren förföll kärlekens möte mellan Gösta Berling och Marianne Sinclaire. I hela detta finns en fin ordning från Ekeby till Björne natten efter balen, hur straffade Marianne hennes far och hur mycket hjälp och stöd fick hon av Gösta Berling och kavaljererna.

En av människorna som kommer upp är Kevenhuller. Författaren hoppar över tidens perspektiv och börjar om på 1770-talet. ”I Tyskland föddes den sedermera lärde och mångkunnige Kevenhuller. Han var son till en borggreve och kunde ha fått bo i höga slött och rida vid kejsarens sida, om han hade haft lust, men det hade han inte.” Hans förbindelse till Värmland är hans intresse av att studera kvarnhjul och gruvkonster.

Vad tror du författaren vill säga med boken? Finns ett budskap? Förklara hur du menar, gärna med exempel ur romanen. 

Även att författaren blandar berättarrösten mellan fantasin och färgstark poetiskt uttalande, är budskapet målat att påvisa hur arbetet är angeläget att en människa gör livsmeningsförändringar och hur kärleken spelar sin roll för bästas skull. Sista samtalet med majorskan på hennes död säng avslöjar de bitarna som kärleken bygger upp ur Göstas och grevinnan Elisabeth perspektiv. Gösta: ” Jag har mycken synd att gottgöra. Gråta och ångra är inte för mig. Jag ska göra de fattiga glädje, det är min botgöring. ”

Grevinnan Elisabet: ”Han som är min man, har löst gåtan och funnit det liv som jag kan leva. Inte mer ska jag behöva gå sträng och kall bredvid honom och påminna honom om ånger och bot. Fattigdomen och nöden och hårt arbete ska fullgöra det värvet. De vägar som leder till de fattiga och sjuka, ska jag kunna gå utan synd. Jag fruktar inte mer för livet här uppe i norden.”

Vilken slags kultur skildrar romanen (plats, tid osv). Skiljer den sig från den du lever i nu? Hur?

Tiden är på 1820-talet som det är en tid längs ner bakåt vår nutiden och vi kan smaka lukten av Sveriges dåtid. Det är typisk samhällets kultur där en präst är alltid i mitten av uppmärksamheten. Många mytomspunna folk berättelser om häxor, andliga varelser, djävulen är typiska vidskepelser till dessa världsfolkgrupper på den tiden.  Mitt omdöme är inte tveksamt på den frågan hur mycket skiljer den sig tiden från den jag lever i nu. Det är inte jämförelsebar avståndet cirka två hundra år. Framförallt är Sverige inte samma land. Landet utvecklades sig genom tiden som det är en normal process förstås.

Vilka olika teman tas upp i boken? Ge några exempel på teman och förklara hur de tas upp i boken.

En meningslös slöseri från arbete tar sin början . Jag förstärker detta med några citat: ”Prästen var ung, hög, smärt och strålande vacker. Han hade supit så förfärligt, att han inte på flera veckor hade kunnat sköta sin tjänst, och församlingen hade måst klaga på honom, först hos hans prost och sedan hos biskop och domkapitel." På vägen som tiggare med självmörda tankar hittade honom Ekebys majorska Margareta Celsing i snödrivan.  Hon var den mäktigaste kvinnan i Värmland, härskarinna över sju  bruk, van att befalla och lydas, och han var bara en stackars livdömd man, utblottad på allt, vetande, att varje väg var honom för tung, varje rum för trångt.” 

Hon gav honom boende på kavaljer flyg för att kunna försätta leva. Genom hennes ödes exempel vad betyder kärleken, hur är livet obarmhärtigt gav honom också en överlevande styrka. Majorskan var onöjd i äktenskapet med majoren Samzelius eftersom det var utvalt äktenskap i viljan av hennes föräldrar. Alltid viktigt rikedomen tvärtom fattigdomen dödar kvinnor som Margareta Celsing. Hon förlorade i kampen för att övervinna kärleken med Altringer. Bland annat gav Altringer full makt till majoren och majorskan över hela området på Ekeby. ”Sintram heter den elake brukspatronen på Fors, som glädes åt att förbyta gammal vänskap i nytt hat och att förgifta hjärtat med lögn.” Inte för lite gjorde han sitt på juldagen och hetsade kavaljererna mot majorskan som resulterade av majorens vrede och hon var tvungen lämna sitt hus. Allt sedan driver Gösta Berling till en kärlekshistoria genom några misslyckades  förälsklingar för honom. Oavsett han är begärlig man, är han avsatt fattig präst i ett medelmåttigt kvinligt sunt förnuft t.ex. Marianne Sinclaire eller Ebba Dohna som ville ägna sig i Guds tjänst. Tvärtemot är Anna Stjärnhök som skulle vilja stanna med Gösta oavsett hon är rik. Men grevinnan Elisabeth Dohna tog på sig ledarskapet i hans liv och efter några konflikter är h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2018-03-22]   Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60268 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×