Adolf Hitlers väg till makten

1 röster
6229 visningar
uppladdat: 2018-04-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hitlers väg till makten

Inledning

Den här texten handlar om Adolf Hitler och hur det kan komma sig att just han blev rikskansler för den Tyska regeringen 1933.  Jag valde detta ämne för att jag vill fördjupa mig mer hur Hitler var som person och hur det kan komma sig att just han kom till makten. Och hur var hans väg dit? Varför röstade folket på honom? Det jag vill åstadkomma med den här texten är att du som läsare ska kunna få en bättre uppfattning om Adolf som person och hur hans politiska karriär var och hur det Tyska folket blev påverkad.

Bakgrund

 

Tyskland hade förlorat ett tidigare världskrig och stod därför i skyhöga ekonomiska skulder och blev även av med många landområden. Inte nog med att dom blir skyldiga massa pengar till de Allierade, nu ägde även Frankrike Ruhrområdet

vilket var ett stort industriområde i Tyskland. Frankrike ville att Tyskland skulle få betala ett högre krigsskadestånd. Det leder till att den tyska regeringen börjar trycka mer pengar vilket leder till inflation och en ekonomisk kris. Sedan så händer en väldigt avgörande händelse, nämligen att Wall street börsen kraschade vilket leder till en global ekonomisk depression. Det drabbar många, men mest Tyskland. Detta leder till en extremt hög arbetslöshet och en stor fattigdom som även skapar en stort missnöje hos det Tyska folket.



Uppväxt

Den 20 april 1889 i den Österrikiska staden Braunau am Inn föddes en liten pojke som fick namnet Adolf Hitler. Han var son till tullinspektören Alois Hitler och hushållerskan Klara Hitler (flicknamn Pölzl) . Eftersom Alois och Klaras tidigare barn hade dött, en efter en vid endast ett till två års ålder, så var Adolf ett efterlängtad barn som kom att bli väl omhändertagen och även mycket bortskämd. Men nog för att Adolf var “mammas pojke” så betydde de inte att han slapp Alois stränga utskällningar och hårda slag. Trots vissa svårigheter hemma så var Adolf mycket duktig i skolan, och då gällde det inte bara det teoretiska ämnena utan han var även välutbildad inom musik och var med i kyrkans kör. Något han också hade en begåvning inom var bild. Det var två ämnen som gav Adolf lugn och frid i sinnet. Annars var det full fart på rasterna med att leka krig och indianer, vilket var några utav Adolfs favoritlekar som barn vilket flera barndomsvänner till honom bevittnat om. Han var en sådan som gärna ville leka med våld även fast han själv vart utsatt för det på riktigt i hemmet. Men varför fick Adolf stryk i hemmet då? Jo till att börja med så var det ju så att det var inte konstigt att man slog sina barn i 1890 talets Österrike när dom gjorde något hyss eller om de inte lyssnade hemma. Men sedan var det så att Adolf var ju som vilken annan 8 åring som helst och ville ju såklart umgås och leka med sina kompisar även efter skolan. Men detta tillät inte hans fader eftersom att Adolf skulle vara hemma och hjälpa sin mor och göra läxorna då inte fadern kunde ta del av det eftersom han jobbade oregelbundet som tullinspektör och därför ibland var borta väldigt ofta. Och det var även på grund av Alois arbete som familjen fick flytta runt en hel del. Det ledde till att det även blev svårt för Adolf att hantera både vänner och skolan mitt upp i allt. När fadern sedan dog när Adolf var 13 år så kände han en lättnad men ändå en svag sorg. Det var trots allt hans fader som lärt han hur man handskas med människor, nämligen att visa att man är tuff och att man inte kan bli körd med hur som helst. Och det visste Adolf eftersom att han själv hade blivit slagen av sin far under hela uppväxten men lärt sig att de är bara att knipa igen och ta emot det man förtjänar. Men nu kunde Adolf leva ett lite friare liv utan faders höga press på att han skulle prestera i skolan. Nu skulle han slippa den hårda läderremmen och det tunga slagen av fadern. När Adolf sedan var 16 år hoppade han av skolan för att sikta in sig på arkitektur och konst i huvudstaden Wien. Han sökte sedan in på en konsthögskola men kom tyvärr inte in, och de var då han riktade in sig på annat.

 

Första världskriget

I januari 1914 så fick Hitler en kallelse till mönstring i Linz men eftersom han hade ekonomiska problem fick han lov att göra mönstringen i Salzburg. När han senare gjort klart den förklarades han ej kapabel som soldat, han var nämligen alldeles för svag för att bära vapen.  Han accepterades sedan som frivillig 1:a bayerska infanteriregementet, men han var INTE omtyckt av sina skyttegravs-kamrater. Hitlers uppgift ute i gravarna var att va rapportkarl och han utföra många ärenden. Han var en besserwisser och ensamvarg och var därför för sig själv mestadels av tiden. Medans hans “kamrater” pratade om kvinnor så satt Adolf oftast för sig själv och  målade själv i ett hörn. Men en sak som Hitler gjorde, och som faktiskt blev uppskattat av de så kallade kamraterna, var hans föreläsningar om konst och arkitektur. En annan förmåga hos Hitler som hans kamrater beundrade var hans sätt att smyga sig på fienden, precis som han hade lärt sig i hans indianlekar från barndomen. Vid krigets slut så blev Adolf skadad av gas och vaknade sedan upp efter krigetslutet på ett sjukhus i Östra Tyskland. Medan han hade legat där medvetslös så hade Tyskland förlorat kriget, Adolf var förkrossad. Nu hade kommunister och Judar utdelat sig över landet och en “avskyvärd” värld hade bildats ur Hitlers synpunkt. Han skrev i sin bok “Mein kampf” så här :

"Allt hade alltså varit förgäves. Var detta meningen med de offer som de tyska mödrarna bragt fosterlandet? Hade detta skett för att ett band av förbrytare skulle lägga vantarna på det? Under de dagarna växte hatet inom mig mot dem som bar ansvaret för denna illgärning. “  

 

Hitlers väg till makten

Efter att Hitler hade kommit ut från sjukhuset kände han att han var tvungen att påverka det här med fredsavtalet som de Allierade hade sluitit med Tyskland. Han var rasande eftersom att han kände att landet blivit lurade på så mycket. Så han bestämde sig för att gå med i det Tyska partiet “Deutsche Arbeiterpartei” (Tyska arbetarpartiet, ett högerstyrdt parti) . Så mellan 1918-1920 så arbetar Adolf hårt för att partiet ska växa, han gör det han är bäst på nämligen att propagera och rekryterar. Han lyckas väl och partiet växer faktiskt och blir större. Nu börjar han även hålla tal om judarna och deras fel i kriget och kommunisterna som Tysklands stora hot från öst. Eftersom att Mussolini är Adolfs stora idol, så förskaffar sig även NSDAP (Deutsche arbeiterpartei som har bytt namn till Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) uniformer och en egen polis/militär kår som “jobbar” åt partiet. Efter några år så börjar Hitler hålla mer och mer tal och han får många fler som lyssnar på honom och i och med detta så förbjuder den Tyska regeringen han från att tala på många ställen eftersom man anser att dom inte står för bra saker. Men eftersom fler och fler har hört eller sett Hitler tala så är det fler som vill att han ska hålla tal så därför blir förbudet borttaget. Sedan kommer det lagliga valet 1929 och där blir faktiskt partiet vald på många ställen men inte överallt. Nu bryter även massarbetslösheten ut eftersom att börsen kraschar, så nu framställer partiet Hitler som “Tysklands frälsare” . Det är även nu som man döper om honom till “Führer” eftersom man menar att han har en plan på hur man ska få bort arbetslösheten och rädda Tyskland. Och eftersom han har tidigare kallat till stora massmöten där han får med sig fler och fler, så väljer partiet att ställa upp i valet 1933 där man även tar hem segern med full majoritet och Hitler blir Tysklands rikskansler. I och med att man har egen majoritet så gör man om lagen och bestämmer att det får bara finnas ett parti i hela Tyskland. Så genom ett demokratiskt val så inför man diktaturen.

 

Tyskland byggs upp

Det är nu under Nazizternas makt som Hitler kan bygga om Tyskland till det Tyskland han vill ha. Det börjar med att man förbjuder alla andra partier och efter det så ser man till att poliser och domstol hamnar under nazsistisk kontroll. Kommunister och socialdemokrater tillfångatogs och skickades till koncentrationsläger. Vid 1935 infördes Nürnberglagarna som innebar att Judarna fick andra levnadsvillkor, vilket innebar att Judarna bara fick gifta sig och skapa relationer med andra Judar.  De separerades och urskildes så mycket som det bara gick i samhället. De bodde på speciella områden och fick bara arbeta på specifika ställen. Man uppmanar och tillåter andra tyska medborgare att förfölja Judar på Kristallnatten 1938. Eftersom Hitler ville hämnas Versaillesfreden så började man redan 1936 att upprusta landets arme och rekrytera nya medlemmar till armen. Målet var att starta krig när man hade tillräckligt med män, eftersom det var ju trots allt krigets hämnd som Hitler ville åt.  Trots att upprustningen av armén var förbjuden, enligt fredsöverenskommelsen, så är det ingen som gör något. Både det Franska och Brittiska politikerna åker över till Tyskland för att säga åt dem och påminna dem om vad som gäller, men trots detta är det inget som hindrar dem att fortsätta upprustningen. Sedan så bryter Tyskland ännu en utav fredslagarna, de tar nämligen länder som är tysktalande och erövrar dem och kallar dem för en del utav Tyskland. Men fortfarande är det ingen som gör något utan man låter detta ske i “tystnad”. Den första September bestämmer man sig för att attackera Polen för att ta Polen som land, och eftersom den Tyska styrkan är så enormt effektiv så lyckas man, och då var den dagen som andra världskriget startades.




Sammanfattning

 

Hade världen sett ut på samma sätt om Adolf hade kommit in på konsthögskolan och börjat studerat arkitektur? Nej förmodligen inte men jag tror även att om han bara hade haft en lite bättre barndom så skulle nog saker varit annorlunda. Det är ju ändå ens föräldrar man ser upp till hur de gör i vissa lägen och hur de pratar. Som barn så tar man ju efter föräldrarnas åsikter sammanställer sin egen eftersom man har ju trots allt egna tankar och funderingar.  Jag tror Adolf var en sådan som om han bara hade fått lite mer kärlek av sin far istället för slag så hade han nog inte haft samma syn på livet och hur man ska bete sig. Det blev nog så att det tomrum där kärleken skulle finnas i Adolfs hjärna & hjärta fylldes istället av frustration och ilska. Det blev nog senare i livet när han skulle börja hantera känslorna han känt som barn som han behövde distraheras. Därför tror jag att han ville in i militär karriären eftersom det påminde honom om det enda lyckliga stunderna han hade i sina unga dagar, nämligen när han fick leka krig med sina kamrater. Det var nog även därför han ville söka in på konsthögskolan för han behövde fokusera på det han faktisk var bra på och det enda hans pappa fortfarande ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.so-rummet.se/ http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/forintelsen https://sv.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler Boken : " Adolf Hitler " av Bengt Liljegren

Kommentera arbetet: Adolf Hitlers väg till makten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Alex Olsson 2018-11-23

    Underbart arbete, fick A på mitt prov tack vare dig!

Källhänvisning

Inactive member [2018-04-10]   Adolf Hitlers väg till makten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60283 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×